Krausz Andrea | 2018.11.27. 07:00
Balatoni Kör 22. rész – Programok és kortyok a Kishegyen
Soha nem enged a minőségből, nála presztízskérdés a bor és úgy gondolja, hogy mosst már a Dél-Balatoni Borvidék nedűit is elismerik az országban. A balatonlellei Pócz József tapasztalt szőlész, borász, aki mindig törekszik a megújulásra. Nemrég éppen egy új márkával állt elő, a Közel hozzád névre keresztelt olaszrizlinggel.

– A páromnak nagyon nehéz a dolga velem, mert minden második mondatom után előkerül a szőlő és a bor. Egy baromi unalmas pasas vagyok, aki az életét ennek szenteli, de ez a szakmám a hivatásom és a hobbim is – mondja Pócz József nevetve, aki persze nem unalmas. A vendégei is azért kedvelik, mert mindig szívesen mesél a munkájáról.

Pócz József 1991-ben kezdte felépíteni tízhektáros, ma már nem csak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással, szálláshellyel is kibővült birtokát. A Kishegy oldalába bevágott szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince szervesen kapcsolódik egymáshoz a lellei hegyen. Borkészítésének filozófiája, hogy átmentse és megőrizze a szőlő íz- és zamatgazdagságát, gyümölcsösségét. A szakember – a többi között – elegáns, a borrégióra jellemző cuvée-ivel hívja fel magára a figyelmet. 2015-ös évjáratú Kokas-hegyi chardonnay-ját választották meg Somogy megye borának 2017-ben.

Pócz József nem bánta meg, hogy a Balatonnál telepedett le. (Fotó: Krausz Andrea)

Jászberényből származom, a nagyszüleim és szüleim is szőlősgazdák voltak. Gyerekkoromban minden nyarat a tanyán töltöttem, a szüretek meghatározták az életemet. 10 évesek lehettünk, amikor az unokatestvéremmel magunk készítettünk bort. Kézzel összedolgoztunk néhány szőlőfürtöt, mustot csináltunk, majd beástuk a földbe és kierjedt.

Nálam egyenes út vezetett ahhoz, hogy szőlész-borász legyek. A Gyöngyösi Kertészeti Főiskola elvégzése után egy év gyakornoki munka követklezett a Balatonboglári Állami Gazdaságba, ahol marasztaltak és állást kaptam. Ez nagy dolognak számított, büszke is voltam rá, mert ez volt az ország első számú gazdasága a 70-es, 80-as években. Részt vettem a második szőlőrekonstrukciós munkában, Böhönyétől Balatonszabadiig, Kéthelytől Ordacsehiig felügyeltem a szőlőtelepítési munkálatokat. 1500 hektár eltelepítését irányítottuk itt a Dél-Balatoni Borvidéken. Nem bántam meg, hogy itt telepedtem le. Mindenhol találok ismerős szőlőtőkét, szőlész-borászt, ismerős arcot – idézi fel Pócz József, aki 1984-től a Balatonlellei TSZ főkertésze volt, 1990-től pedig új utakat keresett.

A Pócz Pincészet borai (Fotó: facebook, Pócz Pincészet)

 

Szerettem volna megvalósítani önmagam, másként csinálni a dolgokat és a minőségi szőlőtermesztés és borkészítés irányába elmenni, a szőlőnek megadni mindent, hogy képes legyen kiváló termést adni. Soha sem a mennyiségben gondolkodtam, inkább a minőségben. Kis lépésekben haladtunk előre, ahogy a család pénzügyi lehetőségei adták, 94-ben pedig korszerűbb fajtákat telepítettünk. Kishegyi borászati üzemünkben 2007 óta dolgozunk, a pince ezer hektoliter bor befogadására alkalmas, jórészt acéltartályokban érleljük a bort, de vannak prémium boraink is, amelyeket fahordóban érlelünk, mint a chardonnay-t, a cabernet sauvignont, a merlot-t vagy a cabernet francot.

Pócz József szerint a Balatoni Kör nagyon jó kezdeményezés, ami a régiós szemléletet hirdeti. Tagjai a minőségi borászat és gasztronómia képviselői, akik egész évben nyitva tartanak és várják a vendégeket.

– Arra törekszünk, hogy a Balatonon ne csak nyáron, hanem minden évszakban legyenek vendégek. Megalkottuk a régiós márkát, a Balaton bort, ami egyedeülálló kezdeményezés, és lesz egy következő állomása, amit Hegybornak fogunk nevezni. Két év óta télen-nyáron nyitva vagyunk itt a Kishegyen, a bor mellett házias és szezonális ételekkel próbáljuk becsalogatni a vendégeket. Januárban például a Vince-napot tartok, aminek része a hagyományos szőlővesszővágás és a disznóvágás. Nyaranta a múzeumok éjszakájához kapcsolódva kortárs művészek kiállításának adok helyet, ami augusztus végéig látogatható.

A Kishegy tavasszal, előtérben a Pócz Pincészet (Fotó: facebook, Pócz Pincészet)

A lellei vállalkozókkal összefogva októberben megrendeztük a Murci fesztivált és következik a tavaszi Kishegyi kortyok és falatok, de nagyon sikeres a Balatoni Kör gasztroponknik sorozata is. Nálam télen is vannak vendégek, akik szeretik, hogy jelen vagyok, beszélgetek velük. Nyilván ez sok elfoglaltságot okoz, de azt gondolom, hogy aki felveszi a kolompot, annak ráznia kell! Ha programot kínálunk, akkor télen is van Balaton!

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Fotó és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva