Szaniszló Hajnalka | 2019.07.24. 06:00
Top 5 látnivaló, amit érdemes útba ejteni a Balatonnál
Unod a koncerteket, a borfesztiválokat és eleget aszalódtál már a Balaton partján? Mutatunk 5 látnivalót a nyaralásod idejére: könnyező szobor, képes fa és tengernyi gyógynövény is vár rád.

Varga Tamás: Könnyek kútja, Siófok

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából avatták fel Varga Tamás szobrászművész alkotását a Millennium parkban. Az emlékmű középpontjában egy könnyező nő áll, emlékeztetve arra, hogy a fél évszázaddal ezelőtti tragikus események után tilos volt az erkölcsi megemlékezés, sőt még sírni sem volt szabad.

Szaléziánum, Veszprém

Ajándékboltot, tea-és kávéházat és egy független hegedűkészítő műhelyt is rejt az egyházi intézmény. A Biró-Giczey Házat a veszprémiek egykor Madaras háznak is nevezték, mivel barokk termeinek szekkóin csodálatos madarak láthatók. Egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta.

Róluk az emeleten kiállításokkal emlékezünk meg. Itt kapott helyet a Veszprémi Főegyházmegye turisztikai intézménye a Szalézi Szent Ferencről elnevezett látogatóközpont. A központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni.

Balaton Csavargőzös Múzeum, Balatonboglár

A „Balaton” a tó második gőzhajója, és első csavargőzöse 1872-ben a Zala-Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült. A hajótest Újpesten, Veruda Péter hajógyárában, a 25 lóerős kompaund gőzgépe Bécsben, a Schimmelbusch Gépgyárban épült. 1876-ig Révfülöp és Boglár között közlekedett. A hajó postát is szállított, a levelek bérmentesítéséhez saját bélyeget is nyomtattak.

A bélyeg akkor már nem volt új dolog, az első bélyeggel ellátott levelek 1840. január 10-én indultak útnak Angliában. Ahogy az egypennys bélyegek is igen ritkák és magas az értékük, a Z.S.G.T. bélyegei is különlegességeknek számítanak. A Balaton Műemlékhajó mintegy ezer négyzetméteres környezetében állandó és időszaki kiállítások, családi rendezvények, zenés és prózai kulturális programok várják a látogatókat áprilistól novemberig.

Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont, Zánka

Egy mese-kert a fenntarthatóságról és természetszeretetről, Takács Ferenc kertészmérnök, fitoterapeuta, gyógynövény- és gombaszakértő szakmai vezetésével. Feltöltődés a léleknek. A Gyógynövény-völgy igazi ökocentrum, ahol minden érdeklődő és szakmabeli kiválaszthatja a számára leginkább vonzó foglalkozást, kikapcsolódási formát. A széles kínálatban specifikus programokat is találunk: az ökoturisták, a fenntartható gazdálkodásért lelkesedők, valamint a természetgyógyászok és holisztikus gyógyítók is megtalálhatják a nekik szólót, de nemcsak a kikapcsolódásé és a gyönyörködésé a főszerep, mivel a központ gyakorlati oktatási helyszínként üzemel szakiskolások, egyetemisták számára.

dav

Képes-fa, Ságvár

A több mint 350 éves kocsányos tölgy mellmagassági törzskerülete 572 centiméter, magassága és korona vetülete 25 méter. A Siófokhoz közeli Ságvár községben, egészen pontosan a Lulláról Ságvárra vezető erdei út mentén található a Képes-fa. Oldalára egy üvegajtós ládikó van erősítve, melyben kereszt, Mária szobor és szentképek vannak. Az ismert Somogy-megyei búcsújáró-helyre, Andocsra igyekvő zarándokok egyik legendás pihenőhelye és a túrázók kedvelt kirándulási célpontja is.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva