veol.hu | 2022.07.18. 16:00
A Balaton környékén is sok az őz, figyeljetek az utakon!
Július második felétől augusztus közepéig tart legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása, ilyenkor gyakrabban keresztezik a közlekedési utakat, óvatosan vezessetek!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az időszak különös odafigyelést követel meg az autósoktól, mert ilyenkor ezek az állatok sokkal többet mozognak, mint az év más időszakaiban, közutakon is gyakrabban jelenhetnek meg, ami jelentősen fokozza a balesetveszélyt.

Párzás idején semmi másra nem figyelnek

Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik, és minden régióban találkozhatunk ezzel a vadfajjal. Párzás idején, amelyet a vadásznyelv üzekedésnek hív, az egymást kergető őzek aktívabbak, figyelmetlenebbek, akár fényes nappal is kiszaladhatnak az útra. Nem véletlen, hogy a csaknem 6500 nagyvadelütés során több mint 5000 esetben (80%) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben!

Forrás: pixabay

Mire figyelj?

A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartják az alábbiakat:

  • Ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezess fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt
  • A rosszul belátható útszakaszokon illetve rossz látási viszonyok mellett lassíts
  • Ha látod, hogy őz szaladt át előtted, mindenképp számíts rá, hogy másik is követi
  • Lassíts, esetleg dudálj
  • Amennyiben elkerülhetetlen, hogy elüsd az állatot, vészfékezz, ne rántsd el a kormányt
  • Ha átsodródsz a szembesávba, vagy letérsz az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

A vadelütés közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, mindenképpen rendőrt kell hívni. Bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet, jellemzően vadásztársaságot, szintén értesíteni kell, erről általában ugyancsak a rendőrség gondoskodik.

Nyitókép: pixabay
Forrás: veol.huMegosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva