Tóth Sándor/Feol.hu | 2023.02.25. 18:00
A Balaton-parthoz közeli Buzsákon különleges oltárképet avattak
A buzsáki Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban ünnepélyesen leleplezték, majd felszentelték Simon M. Veronika festőművész Szent Imre hercegről készült festményét. A művésznőnek a Vatikántól az Amerikai Egyesült Államokig 19 országban találhatók meg alkotásai.

A buzsákiak felkérésére készítette el nagyméretű oltárképét a székesfehérvári művésznő Imre hercegről, aki Székesfehérváron született, majd váratlanul korán bekövetkezett halála után az egykori fehérvári Nagyboldogasszony-bazilikába temették el.

Az ifjúság eszményképét megtestesítő királyi herceget 1083-ban avatta szentté VII. Gergely pápa.

A tisztaság szimbóluma

Simon M. Veronika a gótikus kivágású keretbe foglalt alkotást Kara Lajos polgármesterrel együtt leplezte le, majd ezt követően a község plébánosa, Szalai Tamás felszentelte. A festmény hercegi palástban, kezében a tisztaság szimbólumát jelentő fehér liliommal, merengő, áhítatba hajló tiszta tekintettel ábrázolja Szent Imrét.

A finom arcvonású, karcsú ifjú alakja, vállára omló hajjal szinte kiemelkedik a kompozíció sötétszürke tónusú hátteréből.

Simon M. Veronika számos alkotása került külföldre, a Vatikántól az Amerikai Egyesült Államokig 19 országban találhatók meg művei.

Forrás: feol.hu

Nyitókép: Facebook/Simon M. Veronika Múzeum

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva