Mészáros Annarózsa | 2021.10.27. 14:00
Buzsáki virágpompa
A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt, amelyen Buzsák lett a legvirágosabb kisfalu.

A megmérettetésre több mint 320 pályázat érkezett, a zsűri összesen 49 díjat osztott ki. 2021-ben a legvirágosabb települések Nagykanizsa, Veresegyház, Etyek és Buzsák lettek.

 

 

– Nagyon büszkék vagyunk a településünkre, hiszen rengeteg energiát fektetünk abba, hogy szépítsük, díszítsük a falut – mondja Kara Lajos, Buzsák polgármestere. – 2010-től mindig pályáztunk ezen a versenyen, öröm számunkra, hogy idén végre elnyerhettük a fődíjat. Ezután is folytatjuk a virágosítást és a célunk, hogy jövőre is mi lehessünk a nyertesek!

2021-ben a kétezer fő alatti településeken a már megszokott versenyszabályok alapján zajlott az értékelés, míg a nagyobb települések egy bemutatkozó anyag beküldésével online is nevezhettek, illetve választhatták a személyes jelenléttel történő zsűrizést is. Szintén idei újításként a pályázók tematikus nevezésekkel is részt vehettek a megmérettetésen, amennyiben csak egy parkot, teret, iskolaudvart szerettek volna bemutatni. A két éve megkezdett hagyományt folytatva a határon túli magyarlakta települések is nevezhettek a versenybe, közel negyvenen éltek ezzel a lehetőséggel.

A Virágos Magyarországra beérkezett pályázatokat egy 120 fős, kertész, tájépítész és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelte, akik megállapították: idén is folytatódott az az örömteli tendencia, hogy évről évre egyre színvonalasabb pályázatok érkeznek. Sorra szépülnek meg a közterületek, és számos településen átgondolt, a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartó zöldfelület-fejlesztés zajlik.

 

 

– Rengeteg külföldi érkezik hozzánk minden évben. Igyekszünk négy évszakos turizmust kiépíteni, hiszen itt van nekünk Csisztafürdő. A kisvasúttal most már minden akadály nélkül és könnyen elérhetőek vagyunk a Balaton partjáról is. Bárki, aki hozzánk látogat egy rendezett, szép, virágos településen pihenhet. Ez a saját igényünk és örömünk is.

Az önkormányzat nem avatkozik bele, hogy ki miként szépíti a portáját, minden ház más. A település minden évben kiírja a legvirágosabb ház pályázatot, ahová szép számmal futnak be nevezések.

– A nyugdíjas egyesület, a Somogyért Alapítvány, az iskola és az óvoda is bekapcsolódik a falu virágosításába. Az óvodánk zöld óvoda, már pici korban nagy gondot fordítunk a környezeti nevelésre, ez az iskolában folytatódik, hiszen az iskola előtti parkot a tanulók gondozzák. Például az őszi lombhullás során tanóra keretén belül besegítenek a falevelek gyűjtésébe a számukra biztosított eszközökkel.

Környezet tudatosságra nevelünk, hogy legyen kinek átadni a stafétát.

 

Tégy egy virtuális sétát velünk a legvirágosabb kisfaluban, majd tekintsd meg te is élőben:

 

Ha a környéket is megismernéd, lapozz bele kétnapos ajánlóinkba, ahol bemutatjuk neked Balatonfenyvest és Fonyódot is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva