Szaniszló Hajnalka | 2022.06.26. 10:00
A Balaton teljes régiója iránt óriási a kereslet – ingatlanpiaci jövőkép
Az ingatlanpiac szárnyalása hatással van a balatoni régióra is. Óriási a kereslet és kínálat is van, de nem mindegy, milyen áron. Az összegek ugrásszerű emelkedése indokolta, hogy megkérdezzük a szakértőt a tó körüli ingatlanhelyzetről.

Kemény László, a DH Ingatlan irodai értékesítési vezetője válaszolt kérdéseinkre.

– A Balaton minden évszakban ezernyi élményt kínál. Ezt mi, a likeBalaton.hu szerkesztőségében is igyekszünk megmutatni a látogatóknak. Milyen hatással van a négy évszakos Balaton kiteljesedése a balatoni ingatlanpiacra?
– Soha nem volt még ilyen nagy érdeklődés a balatoni régióra, mint az elmúlt években. Már a koronavírus-járvány kitörése előtt is érezhető volt, hogy megnőtt a kereslet. A járvány kezdetétől az emberek átértékelték a belföldi nyaralási lehetőséget, és előszeretettel vásároltak nyaralókat a Balatonnál. A home office elterjedése is erősítette a keresletet. Ez pedig közrejátszott a megduplázódott árakban.

– Mi a tapasztalat, együttműködnek a piaci szereplők? Értem ez alatt az építtetőket, a helyi vállalkozókat, a turizmusban vagy épp a kultúra területén dolgozókat.
– A balatoni turizmus ezen a téren is egyre pozitívabb irányba halad. Igyekeznek kielégíteni mind a vevők, a befektetni vágyók és a turisták igényeit is.

– A koronavírus-járványt követően már tavaly is élénk volt a balatoni turizmus. 2022-ben is erre lehet számítani, főként a strand-, fesztivál- és gasztroturizmus szempontjából. Hogyan befolyásolja ez a balatoni lakáspiacot?
– A kereslet növekedésének hatására az árak emelkedése a lakásvásárlás felé terelte az embereket. A lakások négyzetméterének ára magasabb, mint a házaknál, mégis ebben a kategóriában van lehetőség kisebb, de megfizethető ingatlant vásárolni, akár saját részre, vagy befektetési, üzleti céllal.

– Fesztiválok sora várható idén a tó körül. Kezd újraéledni a rendezvénypiac és a gasztroturizmus is. A leendő ingatlantulajdonosoknak mennyiben érdemes figyelembe venniük ezt a szempontot attól függően, hogy nyugisabb vagy nyüzsgőbb nyári kikapcsolódásra vágynak?
– Kezdünk visszatérni az úgynevezett régi életünkhöz. A balatoni régióban tapasztalható ingatlankereslet-növekedés miatt egyre több fesztivált rendeznek és sok új étterem is nyílt. A Balatonnak rengeteg csodálatos része van, amelyek között megtaláljuk a fesztiválozni vágyók, valamint a piheni érkezők számára egyaránt megfelelő településeket is. Éppen ezért ma már a tó körüli teljes régió keresetté vált.

– Az állami támogatások kedveztek az ingatlanpiacnak, az orosz-ukrán háború aggályokat ébreszthet. Befolyásolja az építőipari cégek jövőjét, ezáltal az – építőanyag-árakat, és az emberek biztonságérzetét is. Milyen mértékben érinti az építőipart a háború?
– A vállalkozók építése kedvét egyelőre nem befolyásolta a bizonytalan helyzet, természetesen igyekeznek a változó árak szerint kalkulálni. A vevők részéről is csak átmeneti megtorpanás tapasztalható.

– A háborús helyzet bizonytalan jövőképet is vázol. Hogyan hat ez a jövőbeli lakásépítési- és vásárlási kedvre?
– Ez a koronavírusos időszakhoz hasonló helyzetet teremt. Mindkettőnél voltak/vannak optimista és pesszimista vásárlók is. Az ingatlan továbbra is a legkeresettebb és az egyik legstabilabb befektetési forma. Éppen ezért ha vissza is fogja egy kicsit a keresletet a bizonytalanság, amely manapság jellemzi az életünket, drasztikus visszaesésre nem kell számítani az ingatlanpiacon.

 



 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva