Krausz Andrea | 2023.03.26. 10:00
A Balaton vízminősége érdekében teljesen megújultak ezek a zsilipek
Felújították a Kis-Balaton déli csücskében lévő vízszintszabályozó 4T és 21T zsilipet, amelyek komoly feladatot látnak el a Balaton vízvédelmét illetően.

Teljes körű építészeti, gépészeti és villamosfelújításon esett át a Kis-Balaton déli részén található 4T és 21T zsilip,

melyek feladata a Kis-Balaton vízszintjének szabályozása, és a Zalán érkező oldott tápanyagok távol tartása a Balaton vízétől.

Kirándulók közül talán sokan ismerik a balatonhídvégpusztai Zala-híd után található Laki István-zsilipet. Itt történt a felújítás. A terület arról híres, hogy van itt egy hallépcső, valamint egy fahasábokból összerakott különleges madármegfigyelőhely.

A zsilipek mellett van a Madárvárta nevű különleges építmény
Fotó: Mihály Szilvia

Cél a hordalék és a szerves tápanyag visszatartása

Mint ismert, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megvalósításában több mint 5 milliárd forintos projekt indult a Balaton vízminőségének javítására.

A 2023. október 31-ig megvalósuló fejlesztés, a Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére című (Kehop) projekt célja a tó vízminőségi állapotának javítása,

elsősorban a befolyó vizeken érkező uszadék, hordalék és szerves tápanyagok visszatartásával.

– Cégünk a projekt úgynevezett LOT2 részét már megvalósította,

a felújított zsilipek műszaki átadás-átvételi eljárása 2023. március elején sikeresen megtörtént

– tájékoztatta Magyar Építőket Fischer László, a SZABADICS Építőipari Zrt. projektvezetője.

Mint mondta: a 4T zsilip esetében a következő munkák valósultak meg:

  • a vasbeton műtárgy rekonstrukciója (betonfelületek tisztítása, javítása).
  • Gépészeti munkák, az elzárótáblák (síktábla és billenő), valamint támkapu teljes körű felújítása, a teljes hidraulikai rendszer rekonstrukciója.
  • Villamos és irányítástechnikai berendezések villamos berendezések felújítása, üzemviteli automatikák, kábelezés és jelátviteli berendezés felújítása, térvilágítás korszerűsítése.
  • Felújították a kezelőhidat, elbontották majd újra aszfaltozták a burkolatot.
  • Megtörtént a vasbeton pályalemez felületi tisztítása és javítása, járda javítása, hídgerendák-, acél korlátok felújítása;
  • a műtárgy távjelzőrendszerbe illesztése, a kezelő épület részleges felújítása, valamint a bekötőút felújítása.

A 21T zsilipnél a 4T műtárgyéhoz hasonló rekonstrukciós munkákat végeztek. Ezeken túl megvalósult a vasbeton pályalemez felületi tisztítása és javítása, a járda javítása, valamint felújították a hídgerendákat, acél korlátokat. Részlegesen újjáépítették a kezelő épületet, valamint az uszadék kiemelő műtárgy rekonstrukciója is megtörtént.

Az Európai Unió és a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásával zajló projektben még további munkálatok zajlanak, melyről itt lehet részletesebben olvasni.

Nyitókép: magyarepitok.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva