Krausz Andrea | 2022.08.10. 08:00
A Balatonon rendezik a világ leghosszabb horgászversenyét
Tizedik alkalommal szervezik meg 2022. szeptember 29. és október 8. között a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyt (NBBH). Ez a világ leghosszabb horgász megmérettetése, hiszen a résztvevők 190 órán át küzdenek a legnagyobb pontyokért. Erről kérdeztük ifj. Gödry Zoltánt, a verseny szervezőjét.

– Egy évtized nagyon sok idő egy rendezvény esetében, sok minden változott az NBBH a kezdetekhez képest?
–Hogyne! Az akali strandról, illetve a környező néhány településről anno elinduló baráti találkozóhoz képest mára nagyot fejlődött a verseny. Idén már az északi és déli parti települések mind otthont adnak a csapatoknak, ez alól csak a keleti medence képez kivételt. Több mint 110 horgászcsapat nevezett a versenyünkre, akik egytől egyig komoly kihívással néznek majd szembe. Idén is érdemes lesz követni a fejleményeket a közösségi médiában, hiszen nagy izgalmak várnak ránk 2022 őszén is.

110 csapat nevezett a nemzetközi versenyre
Fotó: X. NBBH – hivatalos

 

– Miért lesz különleges a tizedik, jubileumi NBBH?
A nagy behúzási távolságok, a tiszteletet parancsoló vízfelület és az őszi Balaton szeszélyes időjárása évek óta komoly próbatétel elé állítják a versenyzőket. A X. NBBH-nak azonban nem ez a legnagyobb kihívása. Az igazi különlegesség, hogy 10 legnagyobb ponty összsúlya alapján alakul majd ki a végleges sorrend, ráadásul a csak a kilenc kilogrammos és annál nagyobb halak súlya számít majd a versenyben. Ezen a megmérettetésen minden a Balaton legnagyobb pontyairól szól majd. Szerintem nincs a világon még egy olyan természetes tó, aminek a halállománya lehetővé tenné, hogy ilyen feltételek mellett a csapatok 70-80 százaléka – várhatóan – megfogja a versenybe szálláshoz szükséges tíz pontyot, ezek nagyon komoly követelmények.

A Balaton lenyűgöző teremtményei
Fotó: NBBH – hivatalos

 

– Az elmúlt 10 év alatt látható valamiféle fejlődés a Balaton halállományában?
– Szinte hihetetlen a változás. Az első versenyeken a 15 kg fölötti halak már szenzációnak minősültek, és az álomhatár a 20 kg volt. Aki ezt a határt képes volt átlépni, igazi hősnek számított balatoni pontyhorgász körökben. Ehhez képest a 2021-es versenyünkön 50 db 20 kg fölötti pontyot fogtak a csapatok. Volt olyan, hogy egyetlen nap alatt 10 db 20 kg fölötti pikkelyes vagy tükrös akadt horogra.

– Úgy tudom, hogy nagy a küzdelem a legnagyobb hal kifogásáért is, hiszen azt külön díjazzák.
– Így van. Tavaly fogták meg a verseny történetének legnagyobb halát. Balatonakaliban akasztották horogra, a súlya pedig 31,8 kg volt. Egyébként tavaly két darab 30 kg fölötti ponty is szákba került. A verseny a legnagyobb halakról szól. Külön díjazzuk a napi legnagyobb halakat az északi és a déli parton, valamint az összetett verseny legnagyobb halát. Van még egy “jackpot” kategóriánk is, melyben az eddigi versenyek legnagyobb pontyáért is jár egy díj.

A mindenkori NBBH-versenyek legnagyobb halát, a 31,8 kilogrammos óriást a Nash Hungary csapata fogta Balatonakali partjainál
Fotó: NBBH – hivatalos

 

– Ön szerint mi várható? Megdőlhet az eddigi rekord?
– Én titkon abban reménykedem, hogy átlépjük a 33 kg-os határt. Abban biztos vagyok, hogy él a Balatonban 33 kg feletti ponty, és október első hetében kiderül, hogy sikerül-e partra segíteni.

– Nagyon hosszú a versenyidő, ez nem terheli meg a csapatokat?
– Az NBBH világ leghosszabb horgászversenye, hiszen most már 190 órán át foghatják a halakat a csapatok. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevők szerint az egyik legszebb feladat a Balatonon pontyra horgászni, szóval számukra ez édes teher. De ne gondolja senki, hogy könnyű dolguk lesz a csapatoknak. Ezek a nagy halak igencsak tapasztaltak, fizikailag és mentálisan is fel kell készülni a becserkészésükre. Fárasztó kihívást jelent a 8 napos folyamatos horgászat. Előfordul, hogy a csapattagok nem alszanak többet napi egy-két óránál.

– Korlátozzák-e a bojli etetőanyag mennyiségét?
– 140 kg-os limitet határoztunk meg a verseny teljes idejére. Pelletet, magokat nem lehet használni, csak bojli lehet az etetőanyag. Azt gondoljuk, hogy ennek elégnek kell lennie. A csapatok rengeteg 9 kg alatti, nem mérlegelhető halat is kifognak a tóból, ettől függetlenül a legtöbben 100 kilónyi etetőanyagot sem használnak fel. És olyan is van, aki 25 kilóval hozza le az egész versenyt. Bebizonyosodott, hogy nincs szükség korlátlan mennyiségű etetőanyagra. Ezzel úgy gondolom a versenyzők is egyetértenek.

Boldog pillanat egy kapitális balatoni ponty megfogása
Fotó: NBBH – hivatalos

Elkészítenél egy balatoni balatoni halászlét? Itt a recept!

Ezt a négy helyet javasoljuk, ha pontyot szeretnél fogni a Balatonon

Ifj. Gödry Zoltánt, a X. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny szervezőjét kérdeztük, hova érdemes leülni horgászni idén ősszel a Balatonon. – Annyit fejlődött a tó halállománya, hogy a szabadstradokon, (szezon után pedig a fizetős strandok valamelyikén) számos jó lehetőség nyílik a parti dobós horgászatra. 2022 őszén valószínűleg az északi parti települések adnak majd több halat a dobós módszerrel horgászóknak. A horgászat megkezdése előtt azt javaslom, hogy tájékozódjanak a horgászatot érintő helyi szabályozásokról – mondta Gödry Zoltán.

Révfülöp

Az egyik leginkább horgászbarát település a Balaton körül, illetve az NBBH versenyközpontja is. Jó fogási eredményekkel kecsegtet.

Balatonszepezd

Három stranddal és nagy partszakasszal rendelkező település a középső medencében. Ősszel és tavasszal is szép halakat fognak ezen a környéken.

Balatonalmádi

Nyugodtan említhetjük a Balaton keleti medencéjét is, mint jó pontyfogó helyszínt. Tavasszal kifejezetten jó fogásokról számoltak be a profi és az amatőr horgászcsapatok.

Nyitókép: NBBH – hivatalos


 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva