likeBalaton.hu | 2023.04.22. 18:00
A felmelegedő Balatonban megjelennek a beteg halak tetemei
Április 20-ig a többi között 165 elhullott pontyot gyűjtöttek össze a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. A víz felmelegedésével azonban egyre több tetem kerülhet elő.

A balatoni halelhullásokat leginkább jellemző időszak a tavasz, amikor a felmelegedő vízzel egyidőben nagyobb tömegben jelennek meg a legyengült, beteg vagy elöregedett halak tetemei – írja közösségi oldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Ezek egy része nem kerül szem elé, egy része pedig – az uralkodó széliránynak és áramlásnak köszönhetően – jobbára egy adott partszakaszra sodródik ki.

Összegyűjtésük, eltakarításuk nagy feladatot jelent a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. számára,

tekintve a 220 km-es partvonalat, valamint egyes helyeken a vízpart megközelítése is nehézkes. A munkában nagy segítséget kapnak a kikötőmesterektől, strandüzemeltetőktől, valamint a helyi lakosoktól.

Összegyűjtik a haltetemeket, de nem könnyű munka
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Egy vírus támadja meg a pontyokat

Mint írják, a ponty tavaszi elhullása néhány éve folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Tavaly több, mint háromezer darab elhullott pontyot gyűjtöttek be a szakemberek, nagyjából húsz tonna tömegben (az egész évben elhullott busa tömege is ennyire becsülhető, de jóval kevesebb darabszámban).

Jelenleg a legelterjedtebb megbetegedést és elhullást hazánk tógazdaságaiban, horgásztavaiban és a Balatonban is a ponty ödéma (POX, CEV) vírusa okozza.

A megbetegedést egy himlő típusú vírustól származik, melyet először 1974-ben, Japánban mutattak ki koi ponty állományból.

Ott a betegség 80 %-os elhullást okozott. 2009-től kezdve Európa számos országának koi állományában is észlelték a fertőzést. 2012-ben az Egyesült Királyságban, közönséges pontyban is megjelent, majd később több európai ország pontyállományából kimutatták a vírust. Hazánkban először 2015-ben mutatkoztak jelek, melyek a vírus megjelenésére utaltak. 2017-től kezdve pedig számos tógazdaságban és a természetesvízi állományokban kimutatták.

A ponty ödéma vírus tizedeli a balatoni pontyokat is
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A fertőzés nem jár szemmel jól látható tünetekkel, elsősorban a kopoltyúlemezeken jelennek meg barnás, majd fehéres elhalt részek. A megbetegedett pontyok az aljzat felett állnak, nem mozognak és nem is táplálkoznak. Többnyire az aljzaton pusztulnak el, azaz agonizáló, élő egyedek begyűjtése igen nehéz. Ezért is hívják másodlagosan ezt a betegséget koi álmos betegségnek.

Időarányosan idén több elhullott pontyot gyűjtöttek össze, mint tavaly, de az elhullás a 14-16 fokos vízben fog majd a csúcs közelébe érni.

Csökkenő tendenciát mutat a busa elhullása. Érezhetően kopik ki a víztérből, újabban sem a tómederben, sem a befolyókon nem tapasztaltak tömeges jelenlétét.

Döglött busa Siófok partjainál
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Egyéb halfajokból ezen időszakban, április 20-ig bezáróan az elhullás nagyon minimális szokott lenni, de a felmelegedés még csak most kezdődik.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva