Krausz Andrea | 2023.04.21. 19:51
Rekorddöntés várható a szombaton elrajtoló IBCC nemzetközi pontyfogó kupán
Kilencedik alkalommal rendezik meg április 22. és 28. között az IBCC nemzetközi pontyfogó kupát. 21 ország 255 horgászcsapata 38 balatoni település előtti vizekben próbálja megfogni a legnagyobb pontyokat.

A korábbi hagyományokkal szakítva,

idén Siófokra költözött a nemzetközi pontyfogó kupa.

A kézilabdacsarnok lett a központ

A verseny központját a helyi női kézilabdacsapat otthonának tekinthető Kiss Szilárd Sportcsarnokban jelölték ki.

A versenyről tudósító élő televíziós műsorokat pedig a Balaton Hotelból közvetítik.

(Korábban a Club Tihanyban volt a központ.)

Külön díjazzák a legnagyobb tükör- és tőpontyot
Fotó: IBCC – hivatalos

Többszörös a túljelentkezés

A Balaton teljes területén, összesen 38 településen horgásznak majd a neves pecások. 140 órán át éjjel-nappal foghatják a pontyokat. A magyarok mellett olasz, spanyol, ukrán, kazah, lengyel, moldáv, cseh, szlovák, román, osztrák, német, lett, litván, francia, angol, bolgár, török, szerb, belga és görög versenyzők is érkeztek.

– Az IBCC nagyon népszerű, többszörös a túljelentkezés.

Amikor kiírtuk a versenyt, 2 és fél óra alatt betelt a jelentkezési kvóta.

Jelenleg majdnem 100 csapat van tartalékban – mondta a likeBalaton.hu-nak Csörgő Tamás, az esemény főszervezője.

Jönnek a rekordok

Az 5 kg fölötti pontyok számítanak a versenyben. Díjazzák a legjobb csapatokat a kifogott 5 kg fölötti pontyok összsúlya, valamint az öt legnagyobb hal összsúlya alapján is. Ezen felül a szektorokon belül is kiosztják a dobogós helyeket, és külön díjazzák a verseny legnagyobb tő- és tükörpontyát. A fődíj 30 ezer euró, de külön pénzdíjat kapnak az egyéb kategóriák helyezettjei is.

– Az előrejelzések szerint minden rekord meg fog dőlni.

Mind összsúly, mint legnagyobb hal, mind pedig a legtöbb kifogott hal tekintetében – mondta Csörgő Tamás, aki arra is kitért, hogy április 16-án Balatonakarattyán, a Gumirádli strandon 34,05 kilogrammos tőpontyot emelt a partra Kovács Krisztián horgász. Jelenleg ez a balatoni pontyrekord.

A verseny szervezői is jól ismerik ezt a halat. Erről itt lehet olvasni!

Ahogy a likeBalaton.hu korábban megírta, előtte épp a tavalyi IBCC-n fogott 32,375 kg-os hal volt hónapokig a hivatalos balatoni pontyrekord. Érdekesség, hogy 2022-ben a déli parton, az addig nem favorizált Siófokon történt a csúcsdöntés.

Melegszik a víz

Jelenleg Badacsony, Szigliget és Balatongyörök térsége a legjobb pontyfogó hely, de a víz melegedésével ez megváltozhat. Mint Csörgő Tamás mondta,

a hétvégére már 18, 20 fokot is mérhetünk. Erre általában a halak úgy szoktak reagálni, hogy a déli partot veszik irányba.

– Én azt várom szervezőként, hogy megint „fel fog robbanni” Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód és Balatonboglár térsége. Aztán, hogy mi lesz belőle azt majd a halak „megmondják” a verseny végére – fogalmazott Csörgő Tamás.

 

Nyitókép: IBCC – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva