Krausz Andrea | 2022.04.24. 08:00
A Himaláján csobbant és túrázott fürdőnadrágban a téli Balaton átúszója
A Himaláján, 5360 méteres magasságban fürdött egyet társával Czettele Győző, aki az idei téli Balaton-átúszáson bizonyította be, hogy nem akármilyen képességekkel rendelkezik.

Még a tapasztalt hegymászók sem láttak Győzőhöz hasonló, fürdőnadrágra vetkőzött hidegtúrázót a Mount Everest alaptáborában. De amikor Mount Everest Base Camp-ben, 5360 méter magasan az egyik kis tóban botjával feltörte a jeget, és társával, Gyöngyvérrel csobbantak egyet a vízben, többen döbbenten figyelték a „hidegtűrő” magyarokat.

A sokat látott alaptáborban ilyen valószínűleg még nem volt
Fotó: Czettele Győző – hivatalos

Semmi gondolat, csak a mantra

– Korábban gyomorrontásom volt, ami teljesen levett a lábamról.

Egy hétig gyenge voltam, majd három napig gyötört a hasmenés, hányás és a láz.

Ez megnehezítette a túrát és a jeges merülést, de megcsináltam – mondta Győző a likeBalaton.hu-nak.

A téli Balaton-átúszó még sohasem járt ilyen magas helyen, de régi terve volt, hogy még az öt fokos Balaton átúszásánál is extrémebb körülmények között próbálja ki magát. Female Yeti, hegyi-túraszervező segítségével akadt erre az utazásra, és belevágott a nem mindennapi vállalásba: megtapasztalni a Mount Everesten uralkodó hideget, és az oxigénhiányos állapotot. Amit mi mínusz egy foknak érzékelünk, az az oxigénhiányos hegyekben mínusz 15 foknak felel meg. – Az oxigénhiány miatt 4000 méter fölött az ember nem nagyon regenerálódik a betegségéből.

De a speciális légzőgyakorlatoknak köszönhetően még ilyen magasan is sikerül helyre jönnöm

– mesélte a budapesti fiatalember. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy miután már kifogyott minden testi ereje, vett egy nagy levegőt, és elképzelte, hogy az oxigén felturbózza az izmait. Eközben semmi másra sem gondolt, csak egy mantrát mondogatott: „Kapok levegőt”.

A lábára zacskót húzott, hogy ne fagyjon le
Fotó: Czettele Győző – hivatalos

A magyarok kemények

Később Győzőnek 5644 méterre, a Kala Patthar legtetejére sikerült feljutnia. Beszámolója szerint útközben jöttek a turisták felfele, és elképedtek rajta, amint hiányos öltözékben (egy szál fürdőnadrágban) tartott lefelé.
– Mi vagyok, ki vagyok? Honnan jöttem? Mondom, from Hungary.
– Ahaa! Hungarian people is strong people!
– Yes, yes! A magyarok kemény emberek! – írta bejegyzésében.

Közös fotó az Everest Base Camp-en. A jeges csobbanás után jobban érezte magát
Fotó: Czettele Győző – hivatalos

A hidegterápiát népszerűsíti

Ahogy arról a likeBalaton.hu beszámolt, Czettele Győző volt az egyetlen teljes távon úszó résztvevő a második téli Balaton-átúszáson, amit március 20-án, zord körülmények között, nagy hullámzásban rendeztek meg Tihany és Szántód között. Győző 1250 métert úszott a mindössze 5,5 fokos vízben. A Hidegjárók nevű közösségi csoport aktív tagja, akik télen egy szál fürdőnadrágban jártak sétálni, túrázni. A leghidegebb időszakban Budapesten szórólapokkal népszerűsítették a hidegterápia egészségmegőrző hatását.

Az első téli Balaton-átúszóról, Zimányi Andrásról itt lehet olvasni.

 

Nyitókép: Czettele Győző – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva