Rózsa Róbert/szoljon.hu | 2023.01.24. 16:00
A katona, aki brutális idővel futotta le az Ultrabalatont
Elképesztő eredményt ért el, minden idők harmadik legjobbjaként ért célba a PUB-on. Megszólalt az ultrafutó.

Döbbenetes időt ment az Ultrabalatonon

Kényszerből szenvedély – ezt jelenti a futás Spisák Emilnek. A szolnoki ultrafutó katona nemrég minden idők harmadik legjobb eredményét futotta a Privát Ultrabalatonon, Spisák Emillel az ott átélt lebilincselő élményeiről, a katonaság és a sport kapcsolatáról és szédítő mennyiségű kilométerről is beszélgettünk.

Dolgozni is futva jár a kilométerfaló szolnoki katona

Minden idők harmadik legjobb idejével, 23 óra 42 perccel teljesítette a 211,7 kilométeres Ultrabalatont Spisák Emil.

Spisák Emillel január közepén a déli órákban találkoztunk. Aznapra a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonájának az egyik legismertebb futóalkalmazáson már 13 kilométer állt a neve mellett, és még hátra volt a délutáni edzése. De nincs ezen miért meglepődni. Emil ugyanis sokat fut. Nagyon sokat. Naponta kétszer edz, beszélgetésünk idején a 2023-as évben már közel 600 lefutott kilométert mutatott a profilja, tavaly pedig

megnyerte a katonai futókihívást, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2021. november 1-től 2022. október 31-ig tartó, távolsággyűjtő versenyét, összesen 8127 kilométerrel.

 

 

Nyugatra Atlanta, keletre Sanghaj, délre Johannesburg fekszik ekkora távolságra

Ezek után érhető, hogy a szolnoki főtörzsőrmester most januárban minden idők harmadik leggyorsabbjaként, 23 óra 42 perc 32 másodperc alatt teljesítette a 211,7 kilométeres elitversenyt, a Privát Ultrabalatont (PUB).

Pedig Emil sem futócipővel a lábán jött a világra. Egyszer csak elszabadult az adrenalin.

– Születésemtől fogva kövér gyerek voltam. Utáltam a futást, azt is, aki kitalálta. Huszonhat éve, mikor jelentkeztem a honvédséghez, háromszor kellett visszamennem, mert nem tudtam lefutni 3200 métert. Szerettem volna megszabadulni a súlyomtól, ezért vágtam bele a futásba – emlékezett a ma már fitt katona.

Ma már irdatlan számokat mutathat fel,

heti edzésadagja 170 és 300 kilométer között mozog

a napi penzum kiteszi egy-egy utcai verseny távját.

– Általában reggel futok 20-40 kilométert, és délután egy lazább, 5-7 kilométeres edzésem van

– árulta el.

Ezt össze tudja hangolni munkájával is, hiszen a honvédségnél elvárt a rendszeres sportolás.

Egyébként a napi kétszeri edzésrutinja is így alakult ki, 16 éve futva jár dolgozni.

– Annak idején, reggel a Széchenyi lakótelepen felvettem a futóruhámat, a hátizsákomat, és kifutottam a szandaszőlősi bázisra. Ha kevésnek éreztem, elfutottam Rákóczifalvára, esetleg Martfűre. Munka után pedig hazafelé is futva mentem. Ez olyan jól működött, hogy később is megtartottam – mondta az ultrafutó.

Ez a mennyiségű nyargalás másoknak talán önsanyargatásnak tűnik, de Emil egészen másként látja.

Sokan azt hiszik, hogy 2-3 óra futás unalmas, de ez tévedés.

Az ultrafutás az egyik legjobb önismereti tréning. Ilyenkor minden átmegy az ember agyán, kitisztul a fejem tőle

– vallja.

Van, hogy heti 300 kilométert fut Spisak Emil ultrafutó
Fotó: Varga Norbert Facebook/szoljon.hu

 

Órákon át nem láttak élő embert

Az ominózus PUB-on egyébként annak ellenére futott kiválóan, hogy a lehető legrosszabb időpontot kapta. Hiszen míg a hagyományos versenyt ideális időben, május elején rendezik, addig a privát verseny nem kívánságműsor. De nem ez az egyetlen különbség.

– A hagyományos Ultra­bala­tonon egyszerre több ezren indulnak. Tele a part szurkolókkal, négy-öt kilométerenként frissítőpontok vannak, hatalmas személyzet dolgozik azon, hogy mindenkit ellássanak.

A privát verzióban viszont egyszerre egyvalaki van a pályán.

Nincs kijelölt útvonal, nincs frissítőpont, mindenről, még az utolsó korty vízről is magának a futónak kell gondoskodnia.

Egyedül a jeladó készüléket adják – magyarázta a futó. Mint mondta, évente hat-nyolc versenyzőnek biztosítanak lehetőséget, és elég szigorú feltételekkel lehet pályázni az indulásra, nem lehet csak úgy odaállni, a kvalifikációs versenyeredmények alapján a szervezők választják ki, hogy kinek adnak időpontot.

Emil szerint a különleges megméretésen a navigálás volt a legnehezebb. No meg a környezet.

– A rendes Ultrabalatonon hatalmas közönség van. Ezzel szemben most éjszaka

a déli parton három órán át élő emberrel nem találkoztunk. Kihalt volt a Balaton, még sosem láttam ilyennek

– mesélte.

Miért volt óriási élmény számára a PUB?

– Itt nem egyvalaki voltam a sok közül. A privát versenynek a szervezők nagy körítéssel ágyaznak meg. Például online lehetett követni a futásomat. A lányom, aki kerékpárral kísért, olvasta futás közben a sok-sok biztató kommentet.

Szigligetnél egy borozóból egyszerre többen is kiszaladtak. Kiabálták, hogy Gyertek, itt van Emil! Hajrá, Emil!

Keszthelynél egy hatalmas Szolnok-zászlóval vártak. Volt, aki eljött Szolnokról azért, hogy éjszaka egy órakor néhány percig buzdíthasson. Úgy voltam vele, ha ők ezt megteszik értem, kutya kötelességem végigcsinálni – emlékezett vissza a grandiózus futásra az ultrafutó.

 

Lebilincselő élmények érték Spisák Emilt a Privát Ultrabalatonon, Keszthelynél például Szolnok zászlóval várták
Fotó: Ultrabalton Facebook/szoljon.hu

 

Milyen cél lebeg még a kilométerfaló főtörzsőrmester szemei előtt?

– Célokat nem szoktam kitűzni. Egy cél megfogalmazása már valamilyen szintű nyomást jelent, és nem szeretném magam nyomás alá helyezni. Inkább álmaim vannak – fogalmazott Spisák Emil.

Erről azonban még konkrétan nem akart beszélni, de azt biztos, hogy most csak az ultratávokra szeretne koncentrálni.

– Korábban én sem szerettem. Az elején szenvedés volt. De eljön az a pont – valakinél hamarabb, valakinél később –, amikor a futás kötelező feladatból vággyá válik. Onnantól lesz örömforrás – véli Emil.

 

 

Az ultrafutó tanácsa a kezdőknek

– Hogy mit tanácsolnék a kezdőknek? A legfontosabb, amit mondhatok: türelem. Az internet világa miatt előttünk vannak mások sikerei, és sokan rövid idő alatt akarnak eljutni oda, ahová több év munkáján át vezet út.

Nagyon fontos, hogy adjunk a testünknek pár évet, mire felkészül a terhelésre.

Nem kell sietni. Elvégre, én is húsz évet vártam arra, hogy fussak egy Ultrabalatont – buzdított Spisák Emil.

Mindig készen áll a versenyzésre

– Always be ready!, vagyis mindig állj készen. Én azért kelek minden nap hajnali fél négykor, és futok 30-40 kilométert, hogy a testem mindig rajtra kész legyen. A PUB-ra sem készültem különösebben. Annyi eltérés azért volt, hogy csináltam egy tesztet, hogy egy kicsit csúcsra járassam magam: futottam nyolc nap alatt nyolc gyorsabb maratont. A verseny előtt pedig lazább időszak jött, azalatt kiment a lábamból a maratonsorozat –részletezte Spisák Emil a PUB-ra való felkészülést.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: szoljon.hu
Nyitókép: szoljon.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva