Krausz Andrea | 2020.06.10. 06:00
Várhatóan dübörögni fog a balatoni főszezon
Hatalmas az érdeklődés a Balaton iránt, egyre több a 10-15 éjszakás szállásfoglalás. Most már elmondhatjuk, hogy a koronavírus-járvány utáni várakozások beváltak, valóban sokan szeretnének a magyar tenger partján üdülni. A parti bisztrók újdonságokkal készülnek, az egykori ikonikus Villa Gréta cukrászda pedig másfél év után éppen most nyit újra, méghozzá a kőröshegyi völgyhídnál.

Tóth Balázs, a balatonlellei BL YachtClub vezetője arról számolt be, hogy a főszezonra elképesztő mennyiségű foglalás futott be hozzájuk. A Balatoni Kör elnökségi tagja azt tanácsolja, hogy mindenki időben gondoskodjon a szállásáról, ha a Balatonnál szeretne üdülni.

– Azt látom, hogy júniusban még picit óvatosabbak az emberek, de a hónap végétől az egész nyárra, valamint az őszi időszakra is nagy kereslet várható a Balatonon. Az eddig jellemző 4-5 vendégéjszaka helyett 10-15 éjszakás foglalások is érkeznek, többen és hosszabb időre szeretnének jönni. Szép számmal gyűlnek a foglalások szeptemberre, előbb kezdődik a szezon, és tovább fog tartani. Eddig is teltházzal működtünk, és így lesz az idei évben is, sőt, ha még több apartmanunk lenne, akkor azokat is ki tudnánk adni – összegzett Tóth Balázs, és hozzátette, hogy nehéz időszakon vannak túl, hiszen a koronavírus-járvány legsúlyosabb hónapjaiban sem bocsátották el a dolgozóikat, de hosszú távon optimista.

– Úgy gondolom, hogy nálunk nem lesz gond, és egy szép évet tudunk majd zárni. Június 20-án egy mini koncerttel egybekötött Laposa Pezsgő premiert tartunk, ez a kis ünnepség fogja leszedni rólunk a koronavírusos átkot. Az őszre is nagyon koncentrálunk, már szervezzük a Murci fesztivált, valamint készülünk a téli vitorlás versenysorozatra. Reméljük, hogy minden úgy folytatódik, ahogy megszoktuk – mondta az idegenforgalmi szakember.

A BL YachtClub felülről. Ha még több apartman lenne, azt is ki tudnák adni idén (Fotó Böröczky Bulcsú)

Pezsgős vacsora és vegán ételek a strandon

A Dél-Balaton egyik leginnovatívabb strandbisztrója, a balatonfenyvesi Nagystrandon működő „A Konyhám” is teljes gőzzel készül a szezonra. A vendéglátóhely tulajdonosnője, Szikra Gabi, akinek nevéhez olyan új strandételek fűződnek, mint a Gombósza, vagy a Gofcsi. A Séfek Séfe című műsorból is ismert szakember optimista az idei szezont illetően.

– Úgy készülünk mint eddig, abban bízom hogy erősebbek lesznek a hétvégék, mivel elfogyott egy csomó ember szabadsága és szerintem hétvégenként próbálnak majd kikapcsolódni. Az ételekben mindig újítunk, követjük a idényjelleget, figyelünk arra, hogy frissen megjelenő zöldségeket használjunk alapanyagként. Újdonság, hogy idén több lesz a vegán ajánlatunk, de rendezünk például sétálós, beszélgetős borkóstolót, valamint ültetett champagne-kóstolós vacsorákat is. Június 10-től már minden nap nyitva tartunk, a hónap végétől pedig már reggelivel is fogadjuk a vendégeket – mondta az ismert vendéglátós.

Szikra Gabi szerint egyébként sosem volt drága a Balaton, bár az, hogy kinek mi a drága vagy olcsó, az relatív.
– Ha veszek ezer forintért egy rossz ételt, és kidobom a kukába, akkor drága volt. Ha 2500 forintért elfogyaszthatok egy finomságot, nem kell főznöm és még élményhez is jutok, akkor az megéri. Mi is próbáljuk tartani a megszokott színvonalat és nem szeretnénk horvát árakat bevezetni. Nem tervezünk nagy emelést, csak amennyit a nyersanyagok árának változása megkövetel. Szeretnénk, ha minél több turista látogatna el hozzánk, és mivel a vendégeink itt a déli parton eddig is magyarok voltak, úgy gondolom, hogy a forgalomban nem lesz visszaesés, sőt nagyon is jó lesz – összegezte Szikra Gabi.

A balatoni strandételek megújítója, Szikra Gabriella (Fotó: facebook/A Konyhám)

 

A völgyhíd lábánál nyitott újra a Villa Gréta

Másfél év kihagyás után egy teljesen új dél-balatoni helyszínen nyit ki újra a Villa Gréta. Siófok egyik legkedveltebb cukrászdáját anno a Petőfi sétányon találhatták meg a vendégek, de a tulajdonosok egy merész elgondolást követve inkább kimenekültek a zsúfoltságból és kerestek egy természetközeli helyet. Mostantól Völgyhíd Kávézó néven működnek a kőröshegyi viadukt közelében. (A hely sokak számára ismert, meg is maradt a régi neve, csak most némileg átalakult.) A magaslati ponton fekvő épületből és teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a romantikus völgyre, ahol még őzeket, szarvasokat is lehet látni.

 

Kézműves édességekkel hódítanak a Kőröshegyi Kávézóban (Fotó: facebook/Villa Gréta)

Szilágyi Lajos tulajdonos érdeklődve tekint az idei szezon elé, de, mint mondja, az induláshoz egészséges önbizalommal rendelkeznek. Lajos felesége, Ági saját kezűleg készít el minden egyes süteményt és fagylaltot.

– Nagyon pozitívak vagyunk az indulást illetően, bízunk benne, hogy menni fog az üzlet, hiszen rengetegen érdeklődnek azóta is az újranyitásról. Megtöltöttük élettel ezt a helyet, maga a környezet is nagyon különleges, ellapozható üveggel oldottuk meg a teraszt, így mostantól rossz időben ki lehet majd ülni nézelődni. A panoráma mellé a megszokott minőségű sütemények és a finom kávék várják a vendégeket. Mindig aktuális tábla lesz kitéve nyolcféle süteménnyel és nyolcféle fagyival, ráadásul mindenki figyelemmel kísérheti, ahogy Ági a konyhában tevékenykedik, mert kialakítottunk egy ablakos látványműhelyt – mesélte a részleteket Szilágyi Lajos, aki szerint csakis a vendéglátókon múlik, hogyan fordítják saját javukra a mostani COVID-19 utáni helyzetet.

– A Balaton prioritást élvez ebben az évben, nem hiszem, hogy nekünk, balatoni vállalkozóknak bármi bajunk lehetne. Ez egy lehetőség, rajtunk múlik, hogy élünk-e vele. Azok a turisták is ide jönnek várhatóan, akik Horvátországba, Olaszországba, Görögországba utaztak volna. Ha megfelelő minőségű szolgáltatást kapnak, akkor valószínűleg jövőre is meglátogatnak bennünket.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva