likeBalaton.hu | 2022.10.20. 08:00
A rendőrség szerint nem kell beengedni a számlálóbiztost a lakásba
Folytatódik a népszámlálás, hamarosan számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem töltötték ki online a kérdőívet. Kérjék el a számlálóbiztos igazolványát!

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség a népszámlálás következő szakaszával kapcsolatban, hogy lehetőleg senki ne váljon adathalászat vagy más típusú bűncselekmény áldozatává. Akik nem tudták vagy akarták online kitölteni a kérdőívet, a következő tanácsokat mindenképp fogadják meg!

A népszámlálás forgatókönyve szerint november 20-ig számlálóbiztosok keresik majd fel azokat, akik nem töltötték ki az online kérdőívet. November 21. és 28. között pedig a település jegyzőjénél tehetnek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

Be kell-e engedni a számlálóbiztosokat?

A rendőrség felhívása szerint az összeíró időszakban az embereknek

nem kell beengedniük a számlálóbiztost az ingatlanjukba, mert az interjú az utcán, vagy a lépcsőházban, illetve egyéb közösségi helyiségben is lebonyolítható.

Ha mégis úgy döntünk, beinvitáljuk az otthonunkba a biztost, mindig győződjünk meg róla, hogy az illető valóban számlálóbiztos és nem egy szélhámos!

Könnyen ellenőrizhetjük, ki áll az ajtóban

A számlálóbiztosok számlálóbiztosi igazolvánnyal tudják magukat igazolni, a dokumentumon szerepel a nevük és az azonosítószámuk, de kérésre fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) is igazolniuk kell a számlálói jogosultságukat.

Ugyanakkor a számlálóbiztosok a mi személyes iratainkat nem kérhetik el!

Ezen kívül a Központi Statisztikai Hivatal ingyenesen hívható 06-80/080-143 számán a cím megadása után a telefonos operátor megkeresi a címhez rendelt számlálóbiztost, és megadja annak nevét, igazolványszámát. Így könnyen megállapíthatjuk, hogy hiteles számlálóbiztossal vagy csalóval van dolgunk.

„Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére bűncselekmény áldozatává váltak, hívják az ingyenes 112-es segélyhívó számot” – figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Azt kérik, hogy a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható adatokat, mint például elkövető vagy

elkövetők száma, személyleírása, az általuk használt gépjármű, vagy az ingatlanból történő távozásuk iránya,

a lehetőségekhez képest pontosan adják át a rendőrség számára.

 

Nyitókép: Illusztráció/MTI/archív

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva