likeBalaton.hu | 2022.10.19. 10:00
Elhullott balatoni pontyokról várnak bejelentést
Elhullott balatoni pontyokról és törpeharcsa-gyérítésről is posztolt Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A balatoni pontyok és a törpeharcsák is szóba kerültek. Zajlik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. varsás törpeharcsa-gyérítése, melyről a cég szakemberei a Facebookon többször is beszámoltak. Amint azt korábban megírtuk, a fekete törpeharcsa 2022 júliusában az Európai Unió egész területén felkerült a veszélyes idegenhonos fajok listájára. Hazánkban gyorsan elterjedt, és mára már az ország teljes területén jelen van. A horgászok legfőbb problémáját is ez okozza:

ahol elterjedt a fekete törpeharcsa, ott a ragadozóhalak horgászata nehézkes.

A balatoni törpeharcsa-gyérítésről és a pontyok kapcsán is írt Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője.

A fekete törpeharcsát már nem szabad visszadobni a Balatonba
Fotó: BLKI – hivatalos

A horgászok segítenének, de…

– Nagyon sok horgásztársunktól kapunk megkeresést a törpeharcsa-gyérítésben való segédkezés felajánlására, amit természetesen köszönünk szépen! Fontos azonban tudni, hogy

a varsás gyérítés halászati tevékenységnek minősül. Ennek a munkafolyamatnak a gyakorlására csak a halgazdálkodási jog gyakorlójának van jogosultsága, amit horgász nem végezhet

– írta posztjában Szári Zsolt. A vezérigazgató azt javasolja, hogy nyáron, az ívási környezetben (kikötők, védett medencék vizeiben) felbukkanó, ott úszkáló fiatal törpeharcsa családok megfogásával és eltávolításával próbáljanak segíteni a horgászok. Ehhez nincs másra szükség, csak egy sűrű szövésű merítőszákra.

Elhullott tavaszi pontyok miatt áradt a panasz

– A tavaszi pontyelhullással kapcsolatosan több panasz is érkezett, a horgászok szerint mindez a bojlisok miatt van – írta Szári Zsolt. – Egyesek az ismeretlen összetételű bojli káros hatására gyanakodtak, egyesek a helytelen halkezelésre hivatkoztak, és volt, aki a fárasztás során kialakult stresszhelyzetet jelölte meg a tömeges elhullások okának. Sokan elhullott pontyok tetemeit tartalmazó fotókat is küldtek nekünk tavasszal – fogalmazott a vezérigazgató, aki szerint a szeptember 30. és október 8. között lezajlott Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyt (NBBH) követően nincs ilyenről szó.

A balatoni törpeharcsa-gyérítésről és a pontyok kapcsán is írt Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője.

Tavasszal elhullott balatoni pontyok miatt Fotó: Facebook/Balatoni Hal

– Amennyiben a fentebb említett okok bármelyikének is köze lett volna a tavasszal tapasztalt elhulláshoz, mostanában már jelentős mennyiségű pontyhullával kellene találkoznia a Balatonon horgászóknak

– mutatott rá a halgazdálkodási cég vezetője. Mint írta, aki mégis ilyet lát vagy tapasztal (hasonlóan a tavaszi jelzésekhez), küldje el a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek a hely megjelölésével együtt az elhullott pontyok fotóját.

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hal

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva