Szaniszló Hajnalka | 2021.02.02. 10:00
A semmi közepén valósította meg az álomalakot! - Karantén után bikinitest nyárra? #4
Te is simán megcsinálod a beach body-t 2021 nyarára: sorozatunkban brutál eredményes fogyásokat mutatunk. Lesz nyár és lesz Balaton, és te is lehetsz ultraszexi a strandon. Mutatjuk, hogy hogyan.

Olvasd el azt is, hogy mit mond az alábbiak kapcsán a szakember. A cikk végén találod a véleményét.

Neked is erőt ad majd ahhoz, hogy…

…végre az az ember nézzen vissza rád a tükörből, akire mindig is vágytál.

Tedd félre a kifogásokat, a megbánást, a bűntudatot, a félelmeket és a rosszakarók negatív véleményt. Ők visszahúznak, mert nem hisznek benned, mert nem hiszik el, hogy meg lehet változni. Ne foglalkozz velük. Te legyél önmagad számára a legfontosabb, magad miatt csináld és mutasd meg, hogy sikerül. A saját boldogságod és jól léted érdekében!

A 30 kg-os csodás fogyás kezdete, az alaphelyzet

Jámbor Brigitta 30 kg-t fogyott, és teljes életmódváltáson esett át. Igaz, két részletben, és a két „fogyós” időszak között eltelt három év, de azóta is tartja a súlyát. Különböző módszerek, maga által kikísérletezett napi rutin és természetesen teljes életmódváltás volt a titka, ami persze, annyira nem is nagy titok. És kihagyhatatlan, hogy a rendszeres mozgás is a napi rutinja részét képezi.

1. lépés: személyi edző, kondi, étrend = mínusz 10 kg

Brigitta 82 kg-ról kezdte a fogyást, személyi edzővel, konditermi edzésekkel (heti 4 alkalom) az edző által összeállított étrenddel. Így fogyott le fél év alatt 10 kg-t.

Mit evett ezalatt?

Tojás, sonka, csirkemell, mozzarella, rizs, pufirizs és zöldségek. Semmi mást nem evett fél éven keresztül. Azt mondja, hogy bár betartotta az étrendet, de nagyon nem szerette.

Mikor mozdult meg a mérleg?

Az első három hónapban egyáltalán nem fogyott. Kétségbeesett volt, hogy nem változott. Akkoriban semmi sem motiválta, aztán 3 hónap után hirtelen beindult a fogyás.

Mi változott 3 hónap elteltével?

Három hónap után csinált egy, egy hetes tisztítókúrát, s ezt követte a hirtelen kezdődött súlyvesztés. Nagyon boldog volt, bár azóta sem tudja, hogy az edzések hatása volt vagy a tisztítókúra robbantotta be a fogyást. A következő 3 hónapban lement még 12 kg. Ekkor azonban abbahagyott mindent, amit addig megtett a fogyás érdekében.

3 évre abbahagyta

Abbahagyta az edzést és az egészséges táplálkozást. Újabb három évig ugyanolyan egészségtelenül táplálkozott, mint előtte. Nem szerette magát:
– vastag comb, vastag derék.. még a fejemet is nagynak láttam – mondta a videóban a fiatal lány.

Sírógörcsei voltak, és undorral nézett a tükörbe

72 kg volt, amikor elkezdte a második módszert. Ekkor költözött ki Skóciába, egy pici faluba, ahol semmi sincs: sem konditerem, sem boltok, semmi… otthoni edzéssel, teljesen egyedül kezdte el a változást a második szakaszban.

Skóciában kezdődött az újabb nagy változás az életében

Az első dolga az volt, hogy kiiktatta az étkezésből a fehér lisztet (helyette kókuszlisztet vagy rizslisztet használt), a cukrot is elhagyta (helyette alternatív édesítőket választott) lecserélte az olajokat (napraforgó helyett extra szűz olívaoljjal főzött), s mindenből zsírszegény és kalóriaszegény verziót vásárolt és használ még ma is.

Fogyasztott sajtokat, tejtermékeket és most is mindent eszik (persze, chipset, szalonnát, nehéz dolgokat nem). Mindenből a könnyebb, egészségesebb, „tisztább” verziót választotta és figyelt az adagokra is, azaz többször és kevesebbet evett.

Még több jó példát szeretnél? Itt további elképesztő fogyásokat mutatunk!

Így nézett ki a napi ötszöri étkezése

  1. étkezés: reggeliző keksz (Jó reggelt)
  2. étkezés: délben ebédelt, amit ő főzött, pl: rizs, hús, zöldségek, rakott zöldség, gombapaprikás, teljes kiőrlésű tészta, rizsliszttel sűrített borsófőzelék.
  3. étkezés: 1 alma
  4. étkezés: amit ebédre, de kevesebbet

Utána, kora este jött az edzés

Napi 45 perces kardiót végzett. A videókat a Youtube-ról választotta és heti hat alkalommal végezte, majd ezt később heti négy alkalomra csökkentette. A kardió mellett alkalmanként súlyzóval kivitelezhető gyakorlatokat is végrehajtott.

A hiba, amit elkövetett – te ne tedd!

Saját bevallása szerint rossz döntés volt, hogy vacsora után tornázott, aztán kardiózott, s aztán már nem evett semmit. Vagyis este hatkkor evett utoljára, s éjfél körül feküdt le, azaz hat órán keresztül nem evett semmit. Ennek az lett az eredménye, hogy lelassult az anyagcseréje. Ezen azóta változtatott, s ha későn fekszik le, este nyolc körül még eszik egy könnyű salátát.

Fotó: Freepik

8 hónap alatt 20 kg-t lefogyott ezzel a módszerrel

A vége felé egyre türelmetlenebb lett, ezért kiiktatott pár étkezést a napjából, és elkezdett koplalni. Csak háromszor evett, s utána edzett, aztán edzés után megint nem evett, s így feküdt le aludni. Megint elkövette ugyanazt a hibát, de szerencsére ismét belátta, hogy rossz úton jár, és változtatott. Így jött össze az összesen 30 kg-os fogyás.

Jámbor Brigitta ma már másoknak segít a fogyásban és az életmódváltásban

Azóta fitneszedzőként segít másoknak abban, hogy nekik is sikerüljön olyan eredményeket elérni, amelyek őt boldoggá tették. Konkrét programokkal, táplálkozási tanácsokkal és életmódváltó módszerekkel nyújt célzott segítséget.

 

Itt találod annak a lánynak a történetét, aki 40 kg-ot adott le 1,5 év alatt.

Itt pedig az a srác mesél, aki szintén brutális, 50 kg-os túlsúlytól szabadult meg, hasonlóan elképesztő időtartam alatt.

Túl az ötvenen, 35 kilót fogyott az alsóörsi férfi. Tudd meg te is a titkot!

Váradi István személyi edző válaszol a fentiek kapcsán felmerült kérdésekre

– Milyen veszélyei lehetne a jojózásnak?
– Nagyon sok diéta és étrend létezik. Nem mindegyik való mindenkinek. Nemcsak az adott diétában fogyasztott táplálék összetevői miatt, hanem sok más komponense is van a dolognak. Pszichikai tényezők, életvitel, bioritmus, stb… Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a bennünk lévő baktériumok döntik el, milyen táplálékra van szükségünk. Ami egy tipikus diétát illet, rövidtávon működhet, jó hatásfokkal. Ha van egy kitűzött cél, határidőre, akkor egy szigorú diétával el lehet érni a kívánt eredményt. (Lásd a testépítőket, akik egy versenyre elérik az áhított külsőt, azonban ahogy vége a versenynek, abba is hagyják a – már szinte – kínzó diétát, s ennek eredményeképp „vissza is alakulnak”.)

– Mi lesz, ha abbahagyja valaki a diétát/fogyókúrát?
– Diéták helyett inkább étrendet javaslok, életmódbeli szemléletváltással, s bizonyos alapelvek betartásával. Hogy ebből néhányat említsek: nagyon fontos a makrók aránya, tehát a fehérje-zsír-szénhidrát szentháromság útvesztője. Ebből a háromból a zsírra és fehérjére hatalmas szüksége van a szervezetnek, ellenben szénhidrát nélkül vígan megy tovább, s még egészségesebb is. A szénhidrátokból végső soron cukor lesz, ami alapból a test üzemanyaga, de ettől sokkal egészségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az üzemanyagot inkább a zsírokból fedezzük. A fehérje pedig az emberi struktúra alapja. Nemcsak az izomépítés miatt fontos, hanem az életfunkciók működéséhez, sejt szinten is nagyon lényeges.

– Mi a helyzet az úgynevezett „ablakos diétával”?
– Számos kutatás támasztja alá a már említett ablakos diétát, a 8, 6, vagy akár 4 órás időablakban történő étkezést. Sok kliensem esetében már önmagában ez, hogy 8 órára beszorították az napi étkezésüket, beiindította a fogyást.

– Hogy fér bele a diétába a tészta vagy a főzelék?
– Amennyiben természetes alapanyagokból, helyi, valamint az adott évszaknak megfelelő táplálékot fogyasztunk, nem lőhetünk mellé. Ez a nézetet szerencsére az utóbbi időben újra felfedezték, sok fórumon propagálják is. Bár ezt én annak idején a nagyszüleimtől hallottam először. (nevet)

– Javasolt esetleg pszichológus is, ha valaki úgy áll hozzá, mint ez a lány, hogy szörnyűnek látja magát a tükörben?
– Ami a pszichológust illeti, olyan, mint a dietetikus. Egyes kliensek esetében érdemes lehet fontolóra venni bevonását, bár ezt egy átlagos vendégnél feleslegesnek tartom. Egy jól képzett, elhivatott személyi edzőnek is képesnek kell lennie arra, hogy vendégében egészséges önképet alakítson ki.

– Milyen veszélyei lehetnek annak, ha valaki autodidakta módon kezd hozzá a fogyáshoz, és nincs tisztában a saját szervezetével?
– Ha valaki autodidakta módon szeretne lefogyni/diétázni, annak mindenképpen azt javaslom, hogy szánjon időt az elméleti alapok elsajátítására. Vagy inkább sok időt. (nevet) Ez ma, az internet korában, nem jelent nehézséget. Ha az ember kitartóan keresgél a témában, kutatási eredményeket böngészik, akkor körvonalazódnak majd előtte az irányvonalak, amelyek mentén elindulhat.

 

 

 

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva