Szücs Ildikó, Horváth Virág | 2020.08.16. 19:00
A strandolás aranyszabályai, hogy biztonságban élvezzük a nyaralást
A Vízimentők Magyarországi Szövetségének balesetszimulációján minden olyan strandolási tevékenységet láthattunk, amely baleset forrásaként szolgálhat. Amikor nyaralunk, másképp gondolkodunk, és emiatt bizony óvatlanabb az ember. A vízimentők adatai alapján évről évre vannak visszatérő baleset fajták, amik pusztán figyelmetlenségből fakadnak, ezért a VMSZ és az Uniqua Biztosító összegyűjtötte a strandolás néhány aranyszabályát.

Alvás a napon?

Bagyó Sándor a VMSZ elnöke vízimentők segítségével átfogó bemutatót tartott az alsóörsi strandon augusztus 13-án csütörtökön többek között arról, hogy egyszerű odafigyeléssel számos baj és baleset megelőzhető nyaralás közben. Ilyen például amikor gyönyörű strandidőben valaki elalszik az árnyékban, ami azonban továbbhúzódik, ő pedig égési sérülést szenved, mert leég a napon alvás közben. Igen komoly fájdalommal és bőrsérüléssel jár egy ilyen leégés, és nagyon egyszerű megelőzni. Amit Bagyó Sándor nem győzött kihangsúlyozni, hogy merjünk szólni a másiknak. Ha észrevesszük, hogy valaki a tűző napon alszik, akkor szóljunk neki, hiszen a legrosszabb, ami történhet, hogy kiderül: ő direkt alszik a 40 fokos melegben napozgatva.

(Fotó: Szücs Ildikó)

Ennek akkor még nagyobb veszélye van, ha kisgyermekről van szó. A veterán vízimentő elmondta, hogy nyaralás közben szabadság üzemmódba kapcsol át az agyunk, és kevésbé figyelünk főleg a hétköznapi, egyszerű dolgokra is. De érdemes, hogy megelőzhessünk például egy kiadós napszúrást vagy egy hólyagosra égett bőrsérülést.
Ugyanilyen egyszerű strandszabály az is, hogy a kialakított lejárókon át menjünk a vízbe, ne pedig a köveken ugrálgatva. A lépcsőket a vízimentők minden reggel ellenőrzik, és szükség esetén drótkefével tisztítják meg az algát, hogy biztonságban, az elcsúszás veszélye nélkül mehessen mindenki csobbanni.

Az iszapdobálás nem csak kellemetlen, de veszélyes is

Gyerekek között még ma is népszerű az iszapdobálás, amit az idősebbek viszont kifejezetten utálnak. Nem is ok nélkül, hiszen a vízimentők szerint az egyik gyakori baleset a szemsérülés, amit az iszapban lévő kavicsok, kövek okoznak. Erre és a strand etikettre a szülőknek illik megtanítaniuk a gyermekeiket, hogy senkinek ne kelljen a szemészeten töltenie a nyaralását.

Szintén fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyire vagyunk jó úszók. Minden strandon táblák jelzik sorban a 120 centis vizet, hogy a strandolók tudják hol kezdődik a mélyebb víz, és akinek nincs nagy vízbiztonsága, vagy lecsúszott már a torkán néhány fröccs a nagy melegben, az a táblán túlra ne menjen úszkálni. Ez akkor is végiggondolandó tényező, amikor egy elszabadult gumimatracot, elsodródott labdát, vagy egy csodaszép unikornist veszünk üldözőbe. Bagyó Sándor feltette a kérdést: tényleg érdemes kockáztatni egy tárgyért az életünket? Elmondása szerint a veszély ilyenkor abban van, hogy például az apuka agya nyaralóból szuperhős üzemmódba kapcsol, és nem méri fel meddig tudja kergetni a sodródó gumikütyüt. A strand szélét jelző piros-fehér bójákat ilyenkor nem veszik komolyan, pedig azon túl valóban csak a nagyon jó úszók boldogulnak.

Bemutatót kaptunk arról is, hogy miért ne ugorjunk fejest sekély vízben – például egy vízibicikliről. A bemutatón szereplő vízimentők egyike kézenállással demonstrálta, hogy milyen kicsi a part közelében a víz, és nem kellett emlékeztetni a hallgatókat az utóbbi időben a Balatonnál történt értelmetlen halálesetekre.

Elérhető eszközök biztonságunk érdekében

Számos hasznos, és könnyen elérhető eszközt is megismerhettünk, amit bárki beszerezhet, amivel biztonságosabbá teheti a nyaralást. Mentésre bármilyen tárgy alkalmas lehet, mert egy vízen úszó tárgy egy közreműködésre képes embernek az életét mentheti meg. A vízmentők kifejlesztettek néhány olyan eszközt, ami óriási segítség egy strandolásnál, hogy felhőtlenül, biztonságban élvezzük a nyaralást.

A dobózsák egy felúszó kötéllel telített zsák, amelyet eldobunk a bajba jutott felé, aki belekapaszkodik, mi pedig szépen ki tudjuk húzni a vízből. Ez hajósoknak, horgászoknak, de sima fürdőzőknek is hasznos eszköz.

Íratlan szabály, hogy a parttal párhuzamosan ússzunk, mert így látótávolságban maradunk, és ha bajba kerülünk, hamarabb elér hozzánk a segítség. Aki szívesen úszik hosszabb távot, de mégis bizonytalan abban, hogy meddig bírja, annak is létezik megoldás egy egyszerű öv személyében. Az övet a derekunkra csatolva biztonságban úszhatnak, mert ha elfáradunk, kapunk egy lábgörcsöt vagy megszédülünk , megnyomjuk az övön lévő gombot és felfújódik egy kis légzsák, ami pont elég arra, hogy megtartson minket a víz felszínén. Az öv egy patronnal működik, a régi szódásszifonokhoz hasonlóan, és ezt pótolva a mentőövet bármennyi alkalommal használhatjuk.

Ez a pici öv életet menthet (Fotó: Szücs Ildikó)

A vízimentők megmutatták, hogy mennyit tud segíteni egy elveszettnek hitt tárgy, netán eltűnt gyermek keresésében az, ha néhányan egymás mellé állva, kézenfogva egyenletesen sétálva térképezzük fel a vizet a lábunkkal. Bemutatót kaptunk arról is, hogyan hoznak ki egy mozdulatlan testet a vízből, illetve különböző eszközökkel végzett vízből való mentést is láthattunk.

Kíváncsi voltam a Balatonnál dolgozó vízimentők szemszögére is, hogyan működik a szervezet, hány vízimentő van egyszerre szolgálatban és mennyi ideig, valamint hogy mi késztet fiatal embereket (mondjuk ki: srácokat) arra, hogy az egész nyarukat másokra való vigyázással és életmentéssel töltsék.

Bálint elmondta, hogy a strandtól függ hány vízimentőt kérnek és milyen időszakra. A vízmentő szolgálaton belül, megbeszélés alapján, bárhová beoszthatják az embert, ő például előző nap még Balatonudvariban volt, a következőn pedig Balatonlellére, majd Balatonfüredre megy. A szolgálat azonban reggeltől estig, a strand nyitvatartási idején keresztül tart, vagyis legtöbbször 10 órán át kell éber figyelemmel kísérni a fürdőzőket.

Neki ez az ötödik nyara vízimentőként, 16 évesen kezdte, ami az alsó korhatár a jelentkezéshez. Ő civilben egyetemista, ez egyfajta nyári munka, de elmondta, hogy ezt akkor tudja valaki csinálni, ha van benne egyfajta elhivatottság, hiszen egész nap kint vannak, süt a nap, sok az ember, és nagyon kell figyelni folyamatosan.

Fiatalok, de nagyon elhivatottak (Fotó: Szücs Ildikó)

Egyik mentőtársa, Kollár András már hetedik éve tölti itt a nyarat vízimentőként, ő az orvosi egyetemre készül, ezért nagyon jó gyakorlatnak tartja az emberek mentésével és ellátásával való munkát. Egyikük sem a Balaton mellett nőtt fel, de gyerekkoruk óta lejárnak nyaranta a tóhoz. Másik társuk, Pap Erik pedig azt is kiemelte, hogy a vízimentők csapata egy összetartó közösség, és ez is nagy szerepet játszik abban, hogy ha valaki elkezni, akkor valószínűleg évről évre visszatér ehhez a munkához nyáron. Természetesen a csapatban vannak olyanok is, akik a mentőszolgálati munkát hivatásként csinálják egész évben. A segítségnyújtás iránti elkötelezettség viszont mindannyiukban erős, hiszen enélkül bele sem vágtak volna az életmentő munkába.

Valóban elmondható, hogy nagyszerű emberek vigyáznak ránk a strandokon, de megkönnyíthetjük a munkájukat azzal, ha odafigyelünk azokra a szabályokra, amelyek a saját biztonságunkra és egészségünkre vonatkoznak, és saját érdekünk betartani azokat.

Videók: Horváth Virág
Kép és szöveg: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva