2019.12.22. 06:00
A tihanyi perjel gondolatai advent negyedik vasárnapjára a likeBalaton.hu olvasóinak
Mihályi Jeromos atya, tihanyi perjel gondolatait olvashatjátok advent negyedik vasárnapján az oldalunkon, illetve elolvashatjátok a vele készített beszélgetésünket is. Érdekesség, hogy a fotókat a korábbi perjel, Dr. Korzenszky Richárd atya készítette!

Mihályi Jeromos atya gondolatai advent negyedik vasárnapjára

Hamarosan adventi várakozásunk végéhez érünk. Legtöbb városban és településen már áll a betlehem, négy gyertya ég már az adventi koszorún. Zajos forgatagban, karácsonyi vásárokban keressük a legmegfelelőbb ajándékokat, amikkel örömet szerezhetünk szeretteinknek. Ezekben a napokban érzékenyebbé válunk a szegények, magányosak és szűkölködők iránt és jót akarunk tenni, segíteni akarunk elesett testvéreinknek. Karácsony hangulata már a kapuban áll. Fontos azonban elgondolkodnunk rajta, hogy mi is a karácsony igazi üzenete számomra?

Három bölcs vette a bátorságot, és vállalta a hosszú út viszontagságát, hogy a csillag vezetésével megtalálják azt, aki számunkra fontos volt, a zsidók királyát, az Isten Fiát. Elérkezve céljukhoz a csillag megállt a betlehemi jászol felett, és fénnyel beragyogta a sötét éjszakát.

Folytatás a galéria után.

 

Nagy ajándék és élmény a Balaton partján élőknek és minden ide látogatóknak az éjszakai Balaton. Itt különösen tiszta és ragyogó a csillagos égbolt. Nyugalom és csend uralkodik a hatalmas víztükör felett. Vannak különleges éjszakák, amikor a Hold sejtelmes fénye utat rajzol számunkra. Az ezüst-híd csodálatos látványa a betlehemi éjszaka ragyogását, a bölcsek Jézushoz vezető fényes útját idézi meg számomra.

Adventi készületünk segít bennünket, hogy ne csak beessünk karácsony ünnepére, hanem valóban meg is érkezzünk oda. Legyünk jelen, adjunk időt azoknak, akik fontosak számunkra. Tudjuk ezen az ünnepen meghallgatni és elfogadni a másikat. Karácsony igazi ajándéka a kis gyermekben megjelenő Isten. Elfogadja emberségünket, hallgat, fényt és utat mutat számunkra életünk sötét útján és arra hív bennünket, hogy váljunk mi is ajándékká a másik ember számára. Akkor lesz igazán öröm számunkra az ünnep, ha én magam válok ajándékká. A belső és külső békét is Isten adja számunkra, de kell, hogy mi magunk is keressük és munkálkodjunk érte. Legyen szeretteink számára a bennünk élő béke és nyugalom az igazi áldás, az igazi ajándék nem csak karácsony szent ünnepén, hanem életünk minden napján.

Tihanyi bencés közösségünk nevében minden Balatont szeretőnek és likebalaton.hu-t olvasónak kívánok Istentől megáldott, békés és boldog karácsonyt – zárta az adventtel és a karácsonnyal kapcsolatos gondolatait Jeromos atya.

Olvastad már a Jeromos atyával készített beszélgetésünket? Közvetlen, mély gondolatokkal és ünnepi meghittséggel teli interjú készült Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi perjellel. Beszélt az adventi várakozás belső békéjéről, a balatoni kötődéséről és a régmúlt gyermekkorok karácsonyi csodájáról, melyet ma is megteremthetünk a lelkünkben.

Olvasd el Jeromos atya gondolatait, amelyeket advent első vasárnapja alkalmából osztott meg a likeBalaton.hu-val.

Olvasd el Jeromos atya gondolatait, amelyeket advent második vasárnapja alkalmából osztott meg a likeBalaton.hu-val.

Olvasd el Jeromos atya gondolatait, amelyeket advent harmadik vasárnapja alkalmából osztott meg a likeBalaton.hu-val.

Fotó: Andrónyi Tamás

Nyitókép: Dr. Korzenszky Richárd atya

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva