2019.12.15. 06:00
A tihanyi perjel gondolatai advent harmadik vasárnapjára a likeBalaton.hu olvasóinak
Mihályi Jeromos atya, tihanyi perjel gondolatait olvashatjátok advent harmadik vasárnapján az oldalunkon, s karácsonyig minden vasárnapra tartogatunk tőle egy gondolatot, illetve elolvashatod a vele készített beszélgetésünket is. Érdekesség, hogy a fotókat a korábbi perjel, Dr. Korzenszky Richárd atya készítette!

Mihályi Jeromos atya gondolatai advent harmadik vasárnapjára

Megmaradni az úton, ami a célhoz vezet

Advent harmadik vasárnapján sokan megdöbbenve tapasztaljuk, hogy karácsonyi várakozásunk félidőhöz érkezett. Egyre több gondolat és elvárás kezd nyomasztani bennünket. Készületünket áthatják a karácsonyváró ebédek, vacsorák és a tudat, hogy az ajándékért lassan már meg kell küzdenünk. A lelki, testi és szellemi kihívások egyre nagyobb teherré válnak ezekben a napokban. Nagy a kísértés, hogy megálljunk a várakozás útján, vagy keressünk egy rövidebb, kihívásokkal kevésbé rendelkező, hátsó ösvényt.

Elevenen él bennem egy tihanyi, sokak által szeretett tudós ember alakja. Entz Béla bácsi még idős korában is, ha tehette nagy kalandokra vállalkozott. Minden évben, ha az időjárás kedvezett neki, a fagyott Balatonon indult útnak, hogy dacolva az elemekkel megtegye a Tihanyból Zamárdiba vezető távot. Veszélyes vállalkozás, tele kihívással, de mégis felemelő élményt adott neki, tanítva bennünket még most is a természet szeretetére és az iránta tanúsítandó alázatra.

Szeretetre és alázatra van szükségünk akkor is, amikor belső utunkat járjuk önmagunk vagy éppen Isten felé. Szeretetre, amely legyőz minden fáradalmat, minden külső akadályt, akár minden fájdalmat azzal, hogy vágyat ébreszt bennünk a jó cél iránt. Felemel bennünket és lehetőséget, erőt biztosít ahhoz, hogy átlépjünk belső korlátjainkon.

Alázatra is szükségünk van, hiszen sokszor válunk önmagunk középpontjává, és elkezdünk magunk körül forogni. Az alázat megtanít bennünket helyesen értékelni személyiségünket és létezésünket, ezáltal sikerül megkülönböztetni életünkben a fontos és a lényegtelen dolgokat.

Vegyük a bátorságot, hogy készületünk útján megmaradjunk. A programok és feladatok sokasága mellett ne feledkezzünk meg a példáról és útmutatásról, amire a betlehemi jászol tanít bennünket. A Teremtő azért lett emberré, hogy végtelen szeretetét és alázatát megmutassa számunkra. Ez a példa vezessen továbbra is bennünket a karácsonyi készülődésünkben.

A Tihanyi Apátság és a Balaton / Fotó: Dr. Korzenszky Richárd atya

A Tihanyi Apátság és a Balaton / Fotó: Dr. Korzenszky Richárd atya

Olvastad már a Jeromos atyával készített beszélgetésünket? Közvetlen, mély gondolatokkal és ünnepi meghittséggel teli interjú készült Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi perjellel. Beszélt az adventi várakozás belső békéjéről, a balatoni kötődéséről és a régmúlt gyermekkorok karácsonyi csodájáról, melyet ma is megteremthetünk a lelkünkben.

Olvasd el Jeromos atya gondolatait, amelyeket advent első vasárnapja alkalmából osztott meg a likeBalaton.hu-val.

Olvasd el Jeromos atya gondolatait, amelyeket advent második vasárnapja alkalmából osztott meg a likeBalaton.hu-val.

Fotó: Andrónyi Tamás

Nyitókép: Dr. Korzenszky Richárd atya

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva