2018.12.07. 07:00
Adventi vásárok a Balaton körül
Kürtős kalács, forralt bor, fahéjillat. Csodás hármas, különösen ha havas táj is társul hozzá. A hírek szerint a Mikulást segítő manók is az adventi vásárokban pihenik ki magukat.

Rögtön Veszprémben ott van az Illatos advent. Ez nem csak a sétálóutcára települt vásárt jelenti- hanem gazdag programkínálatot is, nem csak a vásár területén hanem más helyszíneken is. Az Agórában szombaton például kétszer is megtartják Gryllus Vilmos gyermekkoncertjét, de 10 órától egy szűk órácskára a finn mikulással Jolupukkival is lehet majd a vásárban találkozni.

Aki különleges vásárfiát szeretne, annak mindenképp érdemes kilátogatnia Zsebkendőnyi Karácsonyi Vásárba a veszprémi Zöldlakba, mert a program szerint néhány órára összehozzák a környék kézműveseinek színe-javát egy emberléptékű rendezvényen, ahol egy pohár teával a kezedben járhatod végig a standokat egyedi, kézzel és lélekkel készült ajándékok után kutatva.
Lipovszky-Drescher Mária felsőörsi iparművésznél például ilyen gyönyörű madárka csengettyűk is lesznek:

Balatonudvariban a 15-i hétvégén lesz például forraltbor- főző verseny is, Paloznakon a dj a szőlőben most szombaton is zenél. Balatonakaliban, bár elsőre furcsán hangzik szombaton vásár és futóverseny is lesz.

Hévízen, Keszthelyen és Zalakaroson a karácsony előtti hétvégéken színes programok, koncertek mellett sétálhatunk az adventi forgatagban.

Keszthely; Fotó: Sallai Gábor

Sült gesztenye illat, forralt bor és forró tea várja a vendégeket. December második hétvégéjén nézzük meg a balatongyöröki vásári forgatagot.

Különleges adventi vásárok és fények fogadnak bennünket Badacsonyban is. December 8-án a Balatoni kör Gasztropiknik sorozata kézműves termékeket és a Balaton legfinomabb fogásait kínálja a vendégeknek.

A Folly arborétumban karácsonyig minden hétvégén forralt bor és különleges helyi kézműves termékek várják az adventi látogatókat.

Szigligeten december 15-én a Villa Kabala ad helyszínt egy igazán egyedi adventi vásárhoz. Környékbeli kézművesek és süteményesek kínálják portékájukat, miközben forralt bort kortyolhatunk.

Ezen a hétvégén Sümegre is érdemes elautózni, ahol a vár alatti csárda teraszán vásárolhatunk karácsonyi ajándékokat.

December 15-16-án Gyenesdiáson sült gesztenye, forralt bor és halászlé várja az éhes vendégeket, de helyi kézművesek termékeiből is összeállíthatjuk a karácsonyi meglepetéseket.

Gyenesdiás, advent

Fotó: gyenesdias.hu

Siófokon, az Aranycsengő Adventi vásár minden nap várja az érdeklődőket. A Víztorony körül felsorakozó díszes faházak kézműves termékeket rejtenek, a Sió Pláza bejáratátnál felállított színpadon pedig felcsendülnek a karácsonyi dallamok, mivel minden hétvégén élő zenés programokkal várják az érdeklődőket. Fellépnek a helyi zenekarok, szombatonként 16 órától gyerekeknek szóló zenés koncertek is lesznek, és olyan országosan híres formációk emelik az ünnep fényét, mint a FiveLive Acapella énekegyüttes, a Fourtissimo együttes vagy a fúvósokból álló Daniel Speer Brass Friends.

A vásárban különböző finomságokat is kóstolhatunk. Van gőzgombóc, kürtőskalács, házi rétes, kemecés lepény, lehet házi sajtot és mézet kóstolni, az egyik faházban pedig a hagyományos, házias, karácsonyi aprósütiket és díszes mézeskalácsokat vásárolhatunk. A legkülönfélébb meleg italok között pedig az egyik legmenőbb a Kecskés Szilád és Fiai pincészet eper forralt bora, ami nyári zamatával varázsol különleges hangulatot a karácsonyváró napokra.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva