Keszey Ágnes | 2022.05.01. 10:00
Áremelés a balatoni vendéglátásban? Itt a magyarázat
A Balatoni Kör elnöke szerint tényként kell kezelni, hogy a Balatonnál ezer forint lesz egy lángos, ám ezt nem tartja megfizethetetlen árnak. Elmagyarázza az idén nyáron várható balatoni vendéglátói körülményeket is.

Itt írtunk már a Balatoni Kör Kóstold körbe! rendezvényéről, melyen múlt hétvégén több mint tizenöt borászat, étterem, cukrászda érkezett Balatonfüredre. A tó körüli rendezvénysorozat minden állomásán a vendégek egy helyen kóstolhatják meg azokat a finomságokat, amelyekért egyébként körbe kellene utazni a magyar tengert.

– Április végén mi már nem szoktunk ilyen rendezvényt tartani, mert szerencsére a balatoni turizmus eljutott arra a szintre, hogy húsvét után szinte minden hétvégén tele van az egész Balaton. De Balatonfüred felkérésére nem tudtunk nemet mondani, és ezúttal is köszönjük a bizalmat, hiszen ez a város a régió vezető turisztikai települése, amellett, hogy Siófok és Keszthely is pályázathat erre a címre. Annak ellenére, hogy most is hatalmas a vendégforgalom a Balatonon, és a vendéglátós tagjaink csúcsra vannak járatva már most, sokan el tudtak jönni. 9 étterem, 12 borászat, 2 pezsgőpincészet, 2 sörfőző, egy pálinkás és egy cukrászda képviselteti magát. Tehát elég széles a kínálat és szó szerint kell érteni a Kóstold körbe a Balatont!, mert a keleti és nyugati medencéből, az északi és déli partról vannak itt – mondta el Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Fotó: Keszey Ágnes

Szezonális és helyi alapanyagok

Sok olyan étel is szerepelt a kínálatban, melyek szezonális alapanyagból készültek. Így többek között paszternákos medvehagymakrémleves, csicsókakrémleves zöldhagymahabbal és mangalicakolbász morzsával, főételként rozé kacsamell, lágy polenta és spárga, a desszertek között pedig bodzás madártejhabbal és eperrel tálalt túrógombóc is került a tányérokba.

A helyi jelleg is meghatározó volt: több étterem kínált halételeket. Lehetett választani sült harcsát burgonyasalátával, figyelemre – s persze kóstolásra, majd repetára – méltó volt a leendő szakemberek, a siófoki szakképző iskola tanulóinak ötletes, kreatív fogása, a hortobágyi palacsinta ihlette, de hallal töltött Krúdy halacsinta.

Áremelkedés? Munkaerőhiány? Mi a helyzet valójában?

S ha már a szakemberek kerültek szóba, erről a kérdésről is beszélgettünk Szilágyi Lajossal.

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke optimistán várja a szezont
Fotó: Keszey Ágnes

– Mi a helyzet a balatoni vendéglátóhelyeken a munkaerővel? Sokan arra panaszkodnak, hogy nem találnak szakácsot, felszolgálót, s emiatt nem tudják, hogyan tudják üzemeltetni a vendéglátóhelyüket nyáron.
– A Balatoni Kör tagsága ilyen szempontból különleges helyzetet élvez, de ezt magunknak köszönhetjük. Mi az egész éves Balaton mellett kardoskodunk, s a tagjaink szinte mindegyike egész évben nyitva van. Lehet, hogy télen csak csütörtöktől vasárnapig, de nyitva van. Ezáltal éves szerződést tudnak kínálni és meg tudják tartani az alkalmazottjaikat. Nekik pedig nem érdekük, hogy váltsanak két hónapos munka kedvéért. Jó helyen vannak, minőségi környezetben dolgoznak, minőségi alapanyagokkal. De tény, hogy a szezonális dolgozókkal lehet, hogy lesz probléma a Balatonnál.

Fotó: Keszey Ágnes

 

– Arról már beszéltünk, hogy már most élénk az élet a Balatonon, de milyen szezon elé néznek a vendéglátóhelyek? Mint minden évben, most is sok híradás arról szól, hogy drágul a fagyi, a lángos, s hogy áremelkedések lesznek.
– Igen, kényes kérdések ezek. Mi alapvetően mindig optimistán állunk a szezon előtt. Szerintem bármi is történik a világban vagy az országban, a Balaton mindig megkerülhetetlen turisztikai desztináció lesz. A természeti környezete miatt, a kulturális kínálata és a gasztronómiája miatt is. Minden adott ahhoz, hogy az idelátogató vendég jól érezze magát. Én úgy gondolom, hogy vendégek lesznek, ez egészen biztos. Visszatérve az áremelkedésre: a sajtóban több helyen nagyon fals információk jelennek meg, szenzációhajhász címekkel, amik nem mindig fedik a valóságot. Azt mindenki látja a saját háztartásában, hogy hogyan alakulnak az alapanyag- és élelmiszerárak. Nyilván egyszer véget fog érni az árstop, változik a liszt, az olaj ára. Erre nekünk fel kell készülni. Az, hogy a Balatonnál ezer forint lesz egy lángos, azt lassan tényként kell kezelni. De azért ez nem megfizethetetlen. Vagy hogyha azt nézem, hogy ez körülbelül 2,5 euró, akkor végig kell gondolni, hogy mit kap 2,5 euróért a horvát vagy az olasz tengerparton, hogy érdemes-e ezért autózni több száz kilométert, amikor van egy ilyen csodálatos természeti kincsünk: a Balaton. Tényleg az ezer forintos lángos fogja meggátolni a vendéget, hogy ide érkezzen? Nem hiszem.

Fotó: Keszey Ágnes

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva