zaol.hu | 2022.06.23. 10:00
Az idei vonatbalesetek 18 halálos áldozattal jártak
A halálos vasúti balesetek oka 2008 óta mindig a KRESZ megszegése volt.

Ebben az évben számos súlyos, halálos kimenetelű közlekedési baleset történt vasúti átjárókban. Erre tekintettel a Magyar Autóklub és a Fékezd Magad Alapítvány országos baleset-megelőzési kampányt indított. Ennek részeként a közlekedők véleményét is tudakolták a jelenlegi szabályozásokról, a kiértékelt kérdőív eredményét a napokban tették közzé.

A szintbeli közút-vasút kereszteződésekben bekövetkező közlekedési balesetek döntő többsége halálos kimenetelű, ezért mindenki érdeke ennek elkerülése. Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen szabályokkal, bírságokkal, illetve más eszközzel akadályozhatók meg ezek a szerencsétlenségek, hiszen a szabályokat semmibe vevő járművezetők nemcsak saját életüket teszik kockára.

Balatonakarattyai vonatbaleset
Fotó: Kovács Erika/Napló

 

A válaszok alapján látszik, sokan úgy gondolják, hogy

a beláthatatlan vasúti átjárók előtt a mozdonyvezetőnek érdemes lenne hangjelzést adni,

erre talán a figyelmetlenebb sofőr is felkapja a fejét. E módszer hatékonyságával a válaszadók 88 százaléka értett egyet, csupán 6,9 százalék felelt nemmel, 4,3 százalék nem tudta eldönteni, hogy jó-e ez a megoldás.

Jobban megosztotta a válaszadókat a

forgalomlassító műtárgy alkalmazása, ami jelentősen csökkentené az áthaladási sebességet a közúti és vasúti kereszteződésekben.

Erre a megoldásra a válaszadók közel harmada felelt nemmel, de figyelemre méltó, hogy közel kétharmad támogatná a fekvőrendőrök kiépítését.

Ezzel szemben

az átjáró előtti kötelező megállást csupán 29 százalék támogatná,

míg a többiek ezt a megoldást elutasítják. Érvként talán elhangozhat, ha nem jön a vonat, belátható jól a vasúti pálya és működik biztosítóberendezés, a fényjelző készülék, sorompó, akkor felesleges a megállás. Elegendő emlékezni arra, hogy pár évig a szintbeli vasúti átjáróknál lakott területen belül 30, míg azon kívül 40 km/óra volt a legnagyobb megengedett sebesség. Ennek közlekedésbiztonságot javító hatása nem igazolódott. Jelenleg annyi az előírás, hogy legalább 5 km/óra sebességgel kell keresztezni a síneket és tilos megállni az átjáróban.

Balatonszabadi vonatbaleset 2021. júliusában
Fotó: Krausz Andrea

 

A MÁV által működtetett 7700 km-es sínhálózaton 5500 szintbeli kereszteződés található, ennek nagyjából felét biztosítja hagyományos vagy fénysorompó.

Ezek számát növelendőnek tartja a megkérdezettek 87,3 százaléka. Az ilyen szerkezet kiépítése jelentős költséggel jár, ennek egy részét fedezni lehetne a szabálytalankodók által befizetett bírságokból, és az is támogatott, hogy ennek a 60 ezer forintos felső határát növeljék meg. Ezzel a megkérdezettek háromnegyede értett egyet, sőt a most kiszabható 8 előéleti pontot is növelnék. A feleletválasztós kérdések mellett többen kifejtették véleményüket: e szerint támogatják a szigorúbb ellenőrzést, valamint a járulékos biztonsági berendezések, például kamerák telepítését.

Mindezek indokolásához csak annyit, ez év első öt hónapjában 43 baleset történt vasúti átjáróban, 17-tel több, mint 2021-ben. Az idei balesetek 18 halálos áldozattal jártak, ez 11-gyel több az azonos időszakkal összevetve, és már meghaladja a teljes 2021-es adatot. Történik ez annak dacára, hogy a vasúti átjárók védelme, biztosítása az előírásoknak megfelelő, 2008 óta a halálos vasúti balesetek oka a KRESZ megszegése volt.

Tapolca, 2022. január 1.
Ütközésben összeroncsolódott személyautó Tapolca közelében a 7345-ös számú út vasúti átjárójánál 2022. január 1-jén. A személygépkocsi egy vonattal ütközött. Az autóban négy ember meghalt, egy életveszélyes sérülést szenvedett.
MTI/Varga György

 

A balesetek megviselik a vétleneket is, a mozdonyvezetők ezért minap nyílt levélben fordultak a közúton közlekedőkhöz. Egyebek mellett ezt írták: Mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost? Elsősorban tehetetlenséget. Gyorsfékezünk, de a vonat fék­- útja több száz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb járműnél – ahogy tanították az idősebb, rutinos mozdonyvezetők – a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést. A balesetek egy pillanat alatt következnek be, esélyünk sincs az elkerülésükre.

Fotó: police.hu

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

A vonat nem tud azonnal megállni, te igen

 

„Üvöltöttünk, hogy tolasson hátrébb, mert jön a vonat” – helyszíni beszámoló a Siófok-Balatonszabadi vonatbalesetről

Vonatbaleset a Balatonnál: egy család hajtott a sínekre

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva