lakaskultura.hu | 2022.10.25. 10:00
Az őszi erdő kincsei: mi mindent érdemes most gyűjteni?
Használjuk ki a még pár napig tartó kellemes időt, és sétáljunk egyet. Közben pedig gyűjtsük a kellékeket az őszi dekorációhoz. Ezek az őszi erdő kincsei!

Az őszi erdőben van valami varázslat. Annyi mindent rejt, amiből fantasztikus díszeket, dekorációt készíthetünk. Szerencsére még mindig van egy kis időnk, hogy kiélvezzük az utolsó napos időjárást. Kiváló alkalom, hogy még a téli bekuckózás előtt sétáljunk a családdal egy nagyot. Mutatjuk, hogy mit érdemes gyűjteni az erdő kincsei közül.

 

Az erdő kincsei

Idén a természet egy kis “csúszásban” van. A nyár kifejezetten száraz volt, ezért a nyár végi csapadékos időjárás eltolta a lombhullási időszakot. Ennek ellenére már most rengeteg apróságot gyűjthetünk. Arra viszont figyeljünk oda, hogy mit szedünk össze. Például, ha bogyókról van szó, akkor próbáljuk meg az internet segítségével azonosítani vagy forduljunk szakember, nehogy kiderüljön, hogy mérgező. Mielőtt betennénk valamit a kosarunkba nézzük át, hogy nincs-e rajta valami bogár vagy egyéb élősködő, hiszen ezeket nem szeretnénk haza vinni a lakásba.

 

Gyerekek kedvence

Már jócskán tart a gesztenyeszezon, itt az ideje, hogy mi is begyűjtsünk belőle néhányat. A gyerekeknek egyértelműen ez a kedvenc őszi termésük. Kiváló versenyt is lehet kreálni gyűjtésből, majd közös program a belőle készülő dekorációk megalkotása. Akár meg is süthetjük, de nagyon vigyázzunk! A vadgesztenye és a szelíd gesztenye nagyon hasonlítanak egymásra, egy óriási különbség azért van köztük: a vadgesztenyét nem lehet megenni! Ha a gyerekek örömére mégis ezt szeretnénk gyűjteni, akkor erre országszerte mindenütt van lehetőség.

 

A piros bogyó

Az erdő kincsei top listán a csipkebogyó is előkelő helyen áll. Ha teát vagy lekvárt szeretnénk belőle készíteni, akkor meg kell várnunk, amíg megcsípi a dér. Viszont amennyiben csak díszként szeretnénk használni, akkor már most is nyugodtan leszedhetjük. Az ágakat érdemes ferdén levágni.

gyermek csipkebogyót szed

Fotó: shutterstock

Jöhetnek a tobozok is

A fenyőfaágak nagyon jó alapjai lehetnek az őszi és téli dekorációnak is. Viszont tartsuk be a gyűjtési etikettet: ne tépjük, hanem vágjuk és mindig csak annyit, amennyit fel is használunk. Tobozokat is találhatunk a fenyők alatt. Ezeket bátran hazavihetjük és alkothatunk belőlük.

 

Egyeztessünk szakértővel

A gombaszedés idénye is ilyenkor van. Viszont nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen nagyon sokféle a gomba terem erdeinkben, ezek közül bőven akad mérgező is. Fogyasztás előtt nézessük át gombaszakértővel!

 

Forrás: lakaskultura.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva