Vass Krisztián/szabadfold.hu | 2022.07.16. 11:00
Balatoni bandukolás
„Mi a Balaton? Víz, csupa víz, széles, csillogó, lebegő víz, hatalmas víz, mindenütt víz, egészen a világ végéig, s egészen a mélység fenekéig. A szagát is érezték: hűvös, lágy szagát. A tikkadt nyár megfürdette szemüket a Balatonban.” Kodolányi János (1899–1969) írói világa ez. Benne: a magyar tenger hullámverése.

A tó nyári erényeit sokan élvezték hajdan és mostanság is. Ám ha kiszívta erőnket a parton a nap, vegyük célba a táj megnéznivalóit. Vár ránk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Bökjünk rá a térség ökoturisztikai térképének néhány pontjára.

Kezdjük kirándulásunkat a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközponttal. Fogadóépületében izgalmas kiállítás mutatja be a karsztvidékeket. mely barlangjaink rejtelmes mélyébe vezet. Ősföldrajzi festményeken elevenedik meg a letűnt korok élővilága. Fénykép és film ragad magával a föld alá. Oda, ahol a konok karsztvíz pazar alakzatba formálja a lágy mészkövet. Eljutunk az időtenger alkotta cseppkövektől a tapolcai barlangok kristályvilágába.

Utunk második állomása Bakonybél központjában található. Itt a Bakonyi Erdők Háza postázza a természet zöld leveleit. A zirci apátság egykori magtárában természetvédelmi és erdészeti gyűjtemény őrzi a magyar vadon kincseit. Láthatjuk a hegység földtörténeti múltját, főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit. Megtudhatjuk, egykor milyen eszköztárral vették számba a természet értékeit. Az erdész, vadász és faműves mesterségek tevékenységébe kapunk bepillantást.

Ekkoriban ugyanis hazánkban még nem létezett intézményesült állami természetvédelem, mint manapság. Az erdőgondnoki szobának berendezett kiállítósarok a XX. század eleji mérnöki pontosságnak, fegyelmezettségnek és szaktudásnak állít emléket. Annak a múltnak, melynek mai letéteményesei a nemzeti parkok. Azóta, mióta a nemzetközi szintű fejlődés révén itthon is önállóvá vált a természetőrzés hivatása.

Fotó: Nagy Lajos/MTI

Harmadik stációnk a Levendula Ház Látogatóközpont. A tárlat a Tihanyi-félszigeten kalauzolja el az érdeklődőt: az egykorvolt vulkánok vöröslő világába és a jámbor jelenbe. A helyiek és a természet közös sorsába. Oda, ahol virágzik a vidék és az ott lakók együttélésének kultúrája: a levendulatermesztés. Interaktív kiállítás, ajándékbolt, kávézó, kézműves foglalkoztató, élménykert fogadja az erre járót a Belső-tó partján. Azon a vízbe nyúló földnyelven, ahol a történelem összesűrűsödött pillanatait visszhangozza a táj. Itt húzza a harangot Isten középkori szolgája, tovább zeng Csokonai Vitéz Mihály echója, és erre zúgnak a nyugati hatalmak terrorbombázói.

Kodolányi János írta nemzeti megmaradásunk kapcsán: „Nekünk, magyaroknak is megvan minden okunk, hogy örök tulajdonságainkat kutassuk.” Igaza volt a hosszú ideig Balatonakarattyán alkotó művésznek. Márpedig népi sajátosságainkat a természeti környezet is befolyásolta, és arra ma is hatással van. Ha megismerjük, azonosságtudatunk zöld elemeire bukkanunk balatoni bandukolásaink közben.

 

Forrás: szabadfold.hu
Nyitókép: Keszey Ágnes/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva