Krausz Andrea | 2018.09.30. 10:00
Balatoni Kör 13. rész: Cukrászok, akik beleszerettek a Balatonba
Szilágyi Lajos és felesége három évvel ezelőtt nyitotta meg cukrászdáját a siófoki szállodasoron. A Villa Grétának hamar híre ment, a kézműves családi műhelyben ugyanis különleges finomságok születnek. Egyre több a visszajáró vendég, és sokan a régió más helyeiről is átrándulnak Siófokra, csak hogy megkóstolhassák Szilágyi család süteményeit, fagylaltjait.

A házaspár és gyermekeik Nagykőrösről költöztek a Balatonhoz, de úgy érzik, innen már soha sem mennének máshová. Szilágyi Lajos a Balatoni Kör tagjaként is azon dolgozik, hogy a minőségi vendéglátással hívja fel a figyelmet a tó sokszínűségére, gasztronómiájára. A beszélgetést a karamellás-kókuszos, és az angol puncs sütemények kóstolásával indítjuk, Lajos ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a reakciókat látva beszélgessen.

– A karamellás amúgy is a kedvencem, ez nagyon krémes!
– Ezek a más állagok jellemeznek bennünket, ez a nagyon krémes, nagyon könnyű, kicsit franciás. A belsejében lévő félfolyós étcsoki állaga valódi művészet, jó alapanyag és egy különleges technológia kell hozzá.

Az egyik legsikeresebb édesség a Villa Grétában

A Villa Gréta híres karamellás-kókuszos sütije (fotó: facebook/villagretasiofok)

­– Úristen de finom ez az angol puncs! Gondolom így szokott lenni, hogy ilyenkor az újságíró csak ül és habzsol…
– Hála Istennek ez a vendégekkel is így van! Hidd el, ha valamiért érdemes ezt csinálni, az az elégedettség, amit felfedezünk az emberek arcán! Ez megfizethetetlen, de az újdonságokhoz kell a vendégek nyitottsága is. Nagyon hamar jó hírünk lett, valahogy felkapott bennünket a média és a köznyelv, mindenki pozitívan beszél rólunk. Sokaknak világossá válik nálunk, hogy mit lehet elvárni egy süteménytől. Az ár-érték arány tükrözi a belefektetett munkát és a minőséget.

­– Kívülállóként kezdtetek bele a cukrászatba, eddig mással foglalkoztatok. Úgy tudom, hogy közgazdász vagy és gyermekkönyvek kiadásával, írásával foglalkoztál.
– Igen, de most minden alkotó energiámat lefoglalja a cukrászda. Ági informatikus mérnök, eleinte csak a családnak kezdett el sütni. Amikor a gyerekek megszülettek, kozmetikus lett, később pedig elvégzett egy másfél éves cukrásziskolát. Ezúton is köszönet Irénke néninek, aki meglátta benne a tehetséget! Ági úgy kezdte a szakmai gyakorlatot, hogy ő maga vitte be az alapanyagokat, ami az oktatót is fellelkesítette, hogy végre valaki jó minőségre törekszik. Aztán jött ez a panzióként működő épület, amibe beleszerettünk és az alsó szintjén megvalósítottuk régi álmunkat, egy cukrászdát. A helyiek óva intettek. Mint mondták, csak két hónap a szezon és utána senki sem jön ide, de mi ennek ellenére kinyitottunk, és azóta se értjük hogy mi történik velünk. Felültünk egy vonatra, ami száguld velünk. Hol örömmel, hol kétségbeesetten nézünk ki az ablakon, de még fent vagyunk a szerelvényen. Nagykőrösön mindent feladtunk. Van, aki ezt bátorságnak nevezi, van aki őrültségnek.

Villa Gréta Siófok, fotó: Krausz Andrea

– Hogyan jön létre egy-egy ilyen kreatív sütemény?
– Bennünket is impulzusok érnek, lehet ez egy vacsora, egy borkóstoló, egy kirándulás, egy illat. A cukrászok is művészek. A világban sokat utaztunk, kóstoltunk, Ági itthon elkezdett kísérletezni. Mi mindig is szerettünk enni. Reggeli és vacsora után én például megeszem egy Dobos-tortát, és még napi néhány gombóc fagyit is, mert imádom. Ha az embernek saját cukrászdája van, akkor jó ha tudja élvezni is. A Hattyúláb nevű süti például a Lúdláb távoli unkatestvére. Ránk jellemzően egy nagyon könnyű tejszínes, krémes állagot kapott. Itt az örök kedvenc, a habos túrós. Szerettünk volna egy siófoki sütit is, így született meg a fehér csokis-epres Siófoki varázs, kandírozott eperrel a közepén, eperöntettel. Van laktóz- és gluténmentes újragondolt Sacher-tortánk, és nagyon kedvelt a cukormentes málnatortánk is.

Hangulatos cukrászműhely a Villa Grétában, ahol Szilágyiné Szőke Ágnes saját kezűleg készíti a süteményeket

Szilágyiné Szőke Ágnes készíti a kézműves finomságokat

– Miért vonzó számotokra az itteni életforma?
A Balaton örök szerelem. Olyan vonzerőt, olyan energiákat érez az ember, amitől tudja, hogy itt kell élnie. Minden sikert Nagykőrösnek köszönhetünk, az a szülőföldünk, ott jártunk iskolába de mégis itt szeretnénk élni. Ez a közeg, ez fajta nyugalom, szépség, rendezett környezet egyedülálló. Ha megtehetjük, már soha sem költözünk el innen.

– A Balatoni Körhöz milyen indíttatásból csatlakoztál?
Azonos érdeklődési körű embereket, így a vendéglátósokat is általában összehoz a sors. A kör néhány tagja észrevette, hogy van bennünk alkotó, teremtő energia és a tó szerelemesei vagyunk, amivel tudjuk segíteni munkájukat. Elhívtak egy gyűlésre és el voltam varázsolva, hogy olyan emberekkel vagyok együtt, akikről addig csak olvastam. Meghallgattam, hogy miket tesznek, hogy képzelik a Balaton jövőjét, ami olyan inspiráló volt, hogy nem is volt kérdés hogy csatlakozom-e. A kör gyűlései után megerősödött hittel, szeretetvággyal állunk fel általában az asztaltól. Egymás inspirációja talán a legfontosabb.

– Mit szeretnél elérni, vannak ötleteid a turizmus fejlesztésével kapcsolatban?
– A turizmus örök vesszőparipám. Nem minősítve a vendégeket, de én azt látom, hogy többet érdemelne ez a tó. Nekem nagyon elegem van a sörös rekeszeket a fejükön cipelő külföldi hordákból. A legfontosabb cél a vendégkör minőségének javítása lenne, és ezért mi, vendéglátók, szállásadók, borászok rengeteget tehetünk. Jó minőségű szolgáltatással elérhető a változás.

– Az őszi, téli időszakban egy öt állomásos gasztropiknik-sorozatot tervez a Balatoni Kör, melyen éttermek, borászatok és pálinkafőzők termékeit is meg lehet majd kóstolni. A Villa Gréta is jelen lesz ezeken?
Igen, ott leszünk Sümegen, Balatonlellén és Badacsonyban. Egy-egy ilyen téli gasztropikniken a balatoni kör sokszínűségét szeretnénk megmutatni, ahol az érdeklődők egy helyen kóstolhatják végig a balatoni vendéglátás színe-javát. Szerintem ez egy igazi gasztronómiai bomba lesz.

Egy igazi siófoki desszert a Villa Grétában, a Siófoki varázs

Ágival és Lajossal, valamint a Siófoki varázs sütivel

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva