likeBalaton.hu | 2022.08.10. 07:00
Balatoni panorámás teraszok, ahová bicajjal is feltekerhettek
Balatoni panorámás teraszok, kerékpártúra és finom falatok? Összegyűjtöttük azokat az éttermeket, ahol nem csak az ízek, de a balatoni kilátás is lenyűgöző. Ráadásul bicajjal is könnyen megközelíthetők.

Balatonvilágos

Bárki betérhet akár bringával is a balatonvilágosi Tópart Hotel ősfás parkjába, ahol közvetlenül a víz mellett egy panorámás étterem fogadja látogatóit. A parti teraszról csodálhatjuk a Balaton keleti medencéjét, miközben kiváló balatoni borokat kóstolhatunk.

Fotó: Krausz Andrea

Siófok

Érdemes ellátogatni a Víztoronyba, ahol kint nézelődhetünk, bent pedig körben forgunk. A Víztorony Siófok jelképe és a város főterén található. Belépődíj ellenében panorámalifteken juthatunk fel a 45 méter magas építménybe. A toronyban 360°-ban körbejárható nyitott kilátó, oxigén bár, és Panoráma kávézó várja a vendégeket. A zárt kilátó jó mulatság, mivel körbe forog, így fotelben ülve is biztosítja a teljes panorámát. Kerékpárjainkat biztonságos tárolókban hagyhatjuk a Fő téren.

Körben forog a Víztorony felső szintje, panorámás ablakokon nézhetjük fentről a tájat
Fotó: Krausz Andrea

 

 

Balatonlelle

Aki életében csak egyszer járt Balatonlellén, az is pontosan tudja, hogy a Kishegy az egyik legromantikusabb célpontja lehet a kirándulásának. A Majthényi Présházat, a pincét és a kishegyi kápolnát 1784-ben, villáműző Szent Donát tiszteletére építette a Majthényi család. A borozó és étterem teraszáról a déli part legszebb panorámája tárul eléd Keszthelytől Balatonfüredig. Ide feltekerni elég nagy kihívás, jobb, ha elektromos bringával próbálkozol.

Balatonlelle, Kishegy
Fotó: Krausz Andrea

Vonyarcvashegy

A Festetics Helikon Taverna (itt működik a Hotel Zenit és a Bock Bisztró Balaton is) teraszáról minden évszakban lenyűgöző a kilátás. Aki távolabbról érkezik, szállást is foglalhat, és a szobája ablakából is megcsodálhatja a Balatont, rendszeresen szerveznek szaunaszeánszokat is. Az étterem finomságai között a számtalan zalai specialitást is kóstolhatsz, de akár csak egy pohár borral a kezedben is megpihenhetsz a domboldalon álló épület teraszán. Ha bicajjal érkezel, az utolsó pár száz méter kissé meredek lesz, de megéri az erőfeszítést.

Fotó: Mihály Szilvia

Balatongyörök

Balatongyörökön a Szépkilátóval szemben a Promenád teraszáról csodálhatod meg a Badacsony környéki tanúhegyeket és a Balatont. A 71-es főút melletti cukrászda a kerékpárúttól sincs messze, könnyen megközelíthető két kerékkel is. Kóstold meg a gyógynövényes limonádéjukat vagy a fagyijukat, megsúgjuk, hogy az olaszos jellegű süteményekből nem könnyű választani. Egy ráérős reggelire vagy délutáni barátnős csevegésre ugyanúgy alkalmas a terasz, mint romantikus randevúra. Egy dolgot felejtesz el itt, az időt. Az valahogy megáll, ha a Balatont látod a kávéscsészéd mögött.

Fotó: Mihály Szilvia

Szent György-hegy

Kisapátiban, a hegy oldalában 200 méter magasan fekvő Taberna Infinito különleges fogásai mellett a véget nem érő panorámája miatt is kedvelt a gasztroturisták körében. Egy tapas tál és egy üveg bor a naplementében minden érzékszervedet elvarázsolja. A mediterrán ízek kedvelői nem fognak csalódni az élményteraszon. Terep bringázásra készülj, az utolsó ötszáz méter meredek és kavicsos lesz, szerintünk senki nem néz rád furán, ha csak tolod a bringádat. Ne add fel, a végtelen panoráma kárpótolni fog az erőfeszítésért.

Falak helyett sárkányok és hegyek
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szigliget

A Kamonkői úton álló Villa Kabalába belépve egy pohár bodzapezsgővel fogadnak, már ezért is érdemes megmászni az idevezető lépcsőket. A bringádat az autók melletti parkolóban hagyhatod. A teraszról eléd táruló látvány feledhetetlen, a konyhából érkező fogások pedig megkoronázzák az élményt. Nincs étlap, minden nap a legfrissebb alapanyagokból készülnek az ételek, a tálalás, az ízek kombinációja a legmagasabb igényű gasztrofanatikust is meggyőzik.

Villa Kabala
Fotó: Mihály Szilvia

Badacsony

Minden évszakban, minden napszakban más arcát mutatja a tó, érdemes felsétálni vagy bicajozni a hegyre ezért a kilátásért.
Laposa Borterasz a hegy közepén található, lélegzetvisszafojtva figyeled az alattad levő Balatont, annyira lenyűgöz a látvány. Érkezhetsz kutyával is, őket is szívesen fogadják. Érdemes előre asztalt foglalni, mert sokszor előfordul, hogy várni kell, de addig készítsetek képeket, szelfiket. Ha kéred, a szőlőlét boros pohárban kapod, így sofőrként is boros élményben lehet részed.

Nemes nedűk, lenyűgöző kilátás
Fotó: Keszey Ágnes

A hegy legmagasabban fekvő éttermébe, a Kisfaludy-ház Étterembe sem csak a kilátás miatt érdemes felmenni. Szinte kötelező a panorámában gyönyörködve egy halászlét megkóstolni. Elég meredek az utolsó száz méteres szakasz, bringával izzasztó lesz, de ne hagyd ki az élményt.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Tihany

Édes élet és lenyűgőző kilátás: ez az Apátsági Rege Cukrászda. Szokták úgy is emlegetni, hogy „az Apátság királyi páholya”. A tágas teraszon –rosszabb idő a belső térben ülve a hatalmas ablakokon átnézve – rácsodálkozhatsz a Balaton szépségére és varázslatos színeire. Ha felértél az apátságig a bringáddal, akkor jó lesz itt egy kicsit megpihenni.

Tihany és a Balaton az Apátsági Rege Cukrászdából
Fotó: Szaniszló Hajnalka

A cukrászda saját készítésű süteményei közül választhatsz, itt a krémes és a sajttorta levendulás, de megtudhatod, milyen a Bencés torta, vagy mi Jeromos atya kedvence. Ha valamitől mentes az étkezésed, neked is kínálnak finomságokat. Kínálnak reggelit is, s napközben laktató hideg étkek, saláták és pizzák csillapítják éhségedet. Ha vegán vagy, akkor is találsz neked való fogásokat az étlapon.

Balatonfüred

Tavaly nyáron nyílt, így sokaknak újdonság lehet a Gapa Terasz és Parkerdő. A szezonális nyitva tartású hely idén a húsvéti hétvégén várja először a látogatókat: szombattól lehet betérni. A Száka-hegy tetején a tölgyesek mellett sétányok, teraszok várnak, a kilátóból pedig 270 méter magasságból gyönyörködhetsz a tájban.

Fotó: Gapa Terasz Facebook

A területen Foodtruck várja mindazokat, akik megéheztek. Itt saját borokat is kínálnak, s több másféle ital mellett házi szörpökkel is olthatod a szomjadat.

Csopak

Nemes helyi nedűk, csodálatos panoráma: ízben és látványban is igazi balatoni életérzés vár rád Csopakon, a Szent Donát Borkúriában.

Fotó: Szent Donát Borkúria

Az asztalfoglalás ajánlott, a panoráma mellé kínált borokat pedig megérdemled, ha feltekertél idáig.

Balatonakarattya

Különleges kávék s varázslatos kilátás – egy konténerből.

Fotó: The Rusty Coffee Box

A balatonakarattyai The Rusty Coffee Box ugyanis egy konténerépület, melynek teraszán kortyolhatod a forró kávét, élvezheted a napsütést és gyönyörködhetsz a látványban. A Magasparton bicajozni is tudsz, vedd fel a helyet a kétkerekes bakancslistádra.

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva