Fábos Erika | 2019.08.26. 14:00
Balatonmárián készül a legjobb szendvics a Balatonnál
Az eddigi legerősebb mezőnyben, egy marhaszegyes ciabattával lett második a Port Burger az Év standétele versenyben.

Balatonmárián három éve nyílt meg a Port a kikötőben. A vendéglátóhely két részből áll, egy ráérősebb, a la carte étteremből és egy balatoni bisztróból, ahol a lángos mellett többféle izgalmas, újhullámos gyorsételt lehet kapni. Kiváló minőségben. Ennek egy újabb bizonyítéka az a marhaszegyes ciabatta, amivel másodikak lettek az idei Év strandétele versenyben. A Port Burger tavaly is döntőbe került, akkor a TokDog nevű ételükkel. Ez szintén egy szendvics volt, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal, amit körtével bolondítottak meg egy friss molnárkában. Akkor meg is kóstoltuk és ezt írtuk róla.

– A tavalyi döntős eredmény után kézenfekvő volt, hogy újra elindulunk – mondta Balla György, tulajdonos. – Egyrészt egyetértünk a verseny céljaival, a minőségi gasztronómiában, a helyi alapanyagokban és az elégedett vendégben hiszünk, másrészt ez a szendvics már március 15-e óta fent volt az étlapunkon és kezdetektől nagy sikere volt, ezért aztán nem is volt kérdés, hogy megnézzük, mit mond róla egy szakmai zsűri? A koncepciót nem bonyolítottam túl, azt kértem Balatoni Ferenc séftől, hogy legyen egyszerű az étel, ami a beach food világba beleillik, lehessen kézből enni, használjuk hozzá a Green Egget és legyen helyi az alapanyag.

A díjazott étel nagyon laktató, mégsem nehéz. Órákon át Green Eggben füstölik hozzá a fenyvesi Angus marhaszegyet tökéletesre, majd vékonyra szeletelve ciabattába kerül némi cheddar sajt és egy kiváló mustáros szósz társaságában, 1690 forintért.

– A fenyvesi Angust sokféle módon felhasználjuk a konyhán és nagyon kiválóak a tapasztalatok, ezért örültem, hogy ez lesz az az alapanyag, amiben gondolkozhatok – mondta Balatoni Ferenc, séf. – Nem is tartott sokáig, hogy jöjjön az ihlet. Egy gasztronómiai oldalon olvastam az utóbbi időben nagyon divatos pastrami szendvicsről egy alapos írást és akkor már hetek óta foglalkoztatott ez a téma. Ez volt, ami inspirálta ezt a szendvicset. Csak egy szendvics, gondolhatnánk, de azért abban, hogy ehhez a hús tökéletes legyen, nagyon komoly munka van. Nagyon örülök, hogy a vendégek ennyire szeretik.

Annyira, hogy vannak, akik kifejezetten ezért érkeznek. Akár messzebbről is, most a hétvégén például egy motoros csapat Hódmezővásárhelyről indult, csak azért, hogy megkóstolják és azt mondták, megérte idáig motorozni érte.

Az idei évben a déli part amúgy nagyot ment a versenyen: mindhárom dobogós étel itt készült, de a tavaly is egy itteni konyhából került ki a győztes, szó szerint: Szikra Gabi készítette a balatonfenyvesi Konyhámban. Az egy hagyományos paraszti étel újragondolásából született, a tócsni és a dödölle ötvözetét egy gofrisütőben készítették el, ez lett a gofcsi. Itt írtunk róla akkor.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva