Marosi Csaba/sonline.hu | 2022.09.26. 08:00
Balesetveszélyes a halaknak a túl sekély víz
Folytatódik a balatoni haltelepítés, de balesetveszélyes lehet a halaknak a sekély víz, ezért van, ahol várják, hogy megteljen a meder.

Zajlik az őszi haltelepítés a Balatonnál

Elsőként Keszthelyen és Fonyódon eresztették vízbe a pontyokat csütörtökön a Balatoni Halgazdálkodás munkatársai. A következő hónapokban a társaság tógazdaságaihoz legközelebb fekvő és megfelelő vízmélységű helyszíneken folytatódnak a munkálatok. Kevesebb helyszínen zajlik a telepítés, mert a túl sekély víz balesetveszélyes lehet a halaknak.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

Eddig 25 tonna hal telepítésénél tartanak

A varászlói tógazdaságban nevelkedtek azok a pontyok, amelyeket csütörtökön engedtek a vízbe Keszthelynél. Az őszi telepítés első napján ott csaknem két és fél tonna hal került a Balatonba. Fonyódon, a kutyás strandnál pedig 550 kilogramm kétnyaras ponty került a tóba. A halgazdálkodási társaság telepítéssel foglalkozó munkatársainak bőven akad még dolga december közepéig.

Két- és háromnyaras pontyokból idén legalább 300 tonnát kell kötelezően telepíteniük a Balatonba és a Kis-Balatonba.

Eddig azonban még csak valamivel több mint 25 tonnát teljesítettek.

Fotó: veol.hu/Molnár Sándor

 

– Idén is a megszokott minőségű és mennyiségű hal kerül a tóba, azonban a korábbi évekhez képest kevesebb helyszínen zajlik majd a telepítés. Ennek oka elsősorban, hogy a szállítási költségek megdrágultak, illetve

néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, hogy nem lehetne biztonságosan leengedni a halakat.

Azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik távolabb pecáznak egy-egy telepítési helyszíntől. A haljelöléses vizsgálatokból tudják, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

 

 

A megye kisebb tavaiba is telepítenek halat az ősszel

A hetesi Pogányvölgyi-víztározóba 40 mázsa ponty kerül majd október végén, november elején.

– Csak akkor tudjuk szaporítani a halállományt, ha a vízállás megfelelő lesz és a minősége is javul – mondta Pavelka Béla tógondnok.

A kisgyaláni halastóba – horgászversenyek miatt – csak október közepén telepítenek halat. A tervek szerint 25 mázsa háromnyaras, fogható méretű pontyot és legalább 20 mázsa vegyes keszegfélét telepítenek a vízbe. Erre csaknem 5 millió forintot költenek.

Fotó: veol.hu/Molnár Sándor

 

Megvárják, hogy megteljen a meder

A nagybajomi ötös-hárs víztározónál idén ősszel nem telepítenek halat. Az elmúlt két év annyira csapadékhiányos volt, hogy jelenleg körülbelül 150 centiméternyi víz hiányzik a tóból. Valamelyest ugyan mérséklődött az aszályos helyzet az elmúlt hetekben, de nincs annyi víz a mederben, hogy biztonságosan tudjunk telepíteni. Kétszer már átéltünk hasonlót.

Egyszer 2009-ben, majd 2012-ben volt hasonlóan kevés víz a tóban, de szerencsére helyreállt a szint.

Bízunk abban, hogy ősszel és télen lesz annyi csapadék, hogy tavasszal tudjunk telepíteni halakat – mondta Szabó János, a Nagybajom és Vidéke Horgász Egyesület elnöke.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: MTI/Varga János

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva