Krausz Andrea | 2019.04.16. 06:00
Beindul a tojásvadászat, több ezer darab vár a Balatonnál!
Különleges tojásvadászatra invitálja a gyerekeket húsvétkor Füred Kapitány. Április 21-én, a Balatoni Hajózási Zrt. séta- és gyermekhajóinak indulásakor a siófoki kikötő és a Rózsakert környékén csokitojásokat és sárkánytojásokat is kereshetnek az arra járó apróságok.

– Térkép alapján lehet majd a tojásokat megkeresni. Előzetesen csak annyit árulok el, hogy a környék szobraihoz is elvezet a tojásvadászat. Szeretnénk ezen keresztül is felhívni a figyelmet a Balaton-part épített környezetének értékeire is – mondta a LikeBalatonnak Éskovács Péter főszervező.

– Közel 200 gyerekre számítunk és több száz tojás megtalálására lesz lehetőség. A húsvéti sárkánytojások keresésével pedig arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy sok régi monda és mese létezik a Balatonról, például a Bakony erdejében régen élt 24 fejű sárkányról szóló legenda is. Ezek ismerete segítheti azt, hogy a gyerekek fantáziája fejlődjön, még színesebbnek, izgalmasabbnak lássák a világot. A mese nélkülözhetetlen a gyermekek számára az egészséges személyiségfejlődés szempontjából is – hangsúlyozta Éskovács Péter.

Ki tudja, hogy milyenek a sárkánytojások? (Fotó: illusztáció)

A turisztikai szakemberek által létrehozott Füred Kapitány egyébként a Balaton-környékének további húsvéti tojáskereső programjait is összegyűjtötte. A régióban több ezer tojást rejtenek el a turisztikai szervezetek, de lesz locsolkodás vízipisztollyal és még számos olyan gyermekprogram, amellyel színesítik a húsvéti rendezvényeket.

A hosszú hétvégén érdemes ellátogatni Alsóörsre, ahol a Húsvéti Sokadalom rendezvényen húsvéti díszbe öltöztetik a több mint 735 éve vizet adó Merse-kutat, a programok között tojáskeresés is lesz. Innen érdemes lehet Tihanyba is átutazni, hiszen itt is szerveznek tojásvadászatot a Húsvéti Nyuszibuliban, de a kicsik meghallgathatnak egy koncertet a nyuszi sárgarépájáról is.

Az alsóörsi Merse-kútnál szombaton indul a tojásvadászat (Fotó: Balatoni Riviéra)

Balatongyörökön rendezik meg a Nagy Családi Húsvétolás című rendezvényt. Itt a csokitojások keresése mellett, tojásgurításban is összemérhetik ügyességüket a gyerekek. A közeli Gyenesdiáson is lesz bőven program. A klasszikus nyuszisimogató mellett, vízipisztolyokkal is locsolkodhatnak a bátrabbak.

Balatonföldváron a nyúl nyomába eredhetnek kicsik és nagyok. A Nyuszikaland-túrán a mozgás örömére szeretnék felhívni a figyelmet.

Keszthelyen még a múzeumban is megemlékeznek a húsvétról. A Balatoni Múzeumban pénteken és szombaton a Tavaszi Népművészeti Tárlaton Zala megye és a Balaton környékének gazdag népművészeti hagyományait mutatják be. Hímes tojásokat, szövött, faragott alkotásokat, népviseletes babákat is lehet látni.

A nyuszi gyorsaságú gyerekeket Siófokon is várják a régió egyik legjobban megszervezett sportos rendezvényén, a Nyúlfutamon! Itt várják azokat is, akik nem profi módon, hanem inkább csak kedvtelésből szeretnek futni. A futamon a kicsik roller, három kerékű biciklivel is elindulhatnak. A gyerekbarát futóverseny győztesei tojást is kapnak jutalmul.

Siófokon a nyuszi nyitja meg a hajózási szezont is. A hétvégén kifutnak az első turistákat szállító vízi járművek, ezzel elindul a 173. balatoni hajózási szezon. A Balatoni Hajózási Zrt. a négynapos ünnepre tekintettel április 19-22. között húsvéti séta- és gyerekhajókat is indít. A kikötőben ott lesz a balatoni mesehős, Füred Kapitány is, aki a nyuszi tojásai mellett sárkánytojásokat is elrejt Siófokon.

Borítófotó: Illusztráció/DPA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva