2019.09.01. 06:00
Bemutatkozik a likeBalaton - Keszey Ági
Összegyűjtöttük nektek a LikeBalaton csapatának legemlékezetesebb pillanatait, és megmutatjuk kinek a cikkeit lájkolhattátok az idei szezonban.

Mi volt a legkedvesebb munkád az idei szezonban?
Művészetek Völgye… ugyan nem balatoni vidék, de nagyon közel van a tóhoz. És nem csak munka volt. Élményekkel teli napok, melyek örökre emlékezetesek. S ugyancsak nem elsősorban dolgozni indultam, de cikk is született belőle: a szigligeti várkoncertek a lemenő nap fényében– az ottani csodás panoráma leírhatatlan. S ami egészen friss élmény: a Festetics – kastély könyvtára, annak rejtett helyei, benne a több száz éves könyvek, melyeket kézbe vehettem…

Legszerethetőbb hangulat az idei nyáron?
Még mindig Kapolcsról írnék. Ahogy a Szubjektív völgynaplóban megfogalmaztam: ott „valahogy minden időtlen. Itt nem számít, hány óra van, mennyi idős vagy, hiszen mindig találsz olyan programot, amire felfigyelsz, ami magával ragad. Itt érezheted magad újra gyereknek, s ha már több évized van mögötted, felidéződnek fiatal(abb)korod emlékei, átélheted és élvezheted a jelenkort, gondolkodhatsz múlton és jövőn. Aki szeretne elmélyedni a kultúrában, hagyná, hogy magával ragadja a műfajok sokszínűsége, vágyik fergetegeset bulizni, vagy csendes megpihenésre mindegyikre van alkalma a Művészetek Völgyében.” Ám rögtön hozzátenném, hogy az egész nyár nagyon szerethető, élményekkel teli volt. Lehet más a balatoni nyár- még ha munkával is telik? S ha nem a dolgos hétköznapokra és dolgos hétvégékre emlékszem vissza, még inkább így van.

A legnagyobb baki?
Néhány napja történt. Egy alacsony teraszon álló asztal mellett ültünk. Éppen ételt fotóztam, s egy lépést hátraléptem… elfeledkezve arról, hogy kissé magaslaton vagyok. Mire felocsúdtam, már a földön hevertem…

A legkedvesebb helyed a Balatonon?
Idéntől a kerékpárút… Igaz, csak Keszthely környéki szakaszain jártam, pár tíz kilométeres távolságra. Több mint 25 év kihagyás után, némi biztatásra – hála érte – idén ültem először nyeregbe. Nem csak bringás kirándulásokra indultam, hiszen közel egy hónapig nem volt autóm, addig bicajjal jártam a keszthelyi szerkesztőségbe és a környékbeli eseményekre. Felejthetetlen: suhanok az úton, süt a nap, arcomat cirógatja a szellő, lobog a hajam, az út mentén pedig ott a Balaton, hallani a hullámok csobogását, érezni a tó illatát, látni a tavat, a rajta ringatózó vitorlásokat, csónakokat. Nem, ez nem egy film jelenete, ez maga a valóság! Nyár, szabadság, szépség…érzések, melyeket át kell élni!

De van még több kedves hely! Mindig elvarázsol a vonyarcvashegyi Szent Mihály domb, a balatongyöröki Szépkilátó és a csónakkikötő, a gyenesdiási kisstrandon a naplemente. Ha távolabb megyek, legszívesebben a fonyódi Panoráma-sétányon járva gyönyörködöm a panorámában. Ha pedig szeretnék kicsit elbújni a világ elől, s elcsendesedve elmélázni, a gyenesdiási egykori malom melletti patak partján ülve hallgatom a víz csobogását.

Amit vagy ahol legszívesebben eszel a Balatonnál?
Sült keszeget Gyenesben, a piacon. Hideg gyümölcslevest és lecsót bárhol, bármikor. Jártamban-keltemben finom fagyit. Csokit…jó, tudom, nem balatoni specialitás… Ámbár, ha Balaton szelet… 🙂 Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, hiszen annyi vendéglátóhelyen jártunk, s annyi finomságot kóstoltunk Mihály Szilvi kolléganőmmel, bemutatva nektek, hogy nehezen tudnék most ezekből konkrét helyeket és ételeket említeni.

A téma amivel legszívesebben foglalkozol (általában)?
Leginkább az érdekes emberekkel való beszélgetést szeretem, függetlenül attól, mivel foglalkoznak. Megragad, ha valaki szívvel-lélekkel, elhivatottan teszi azt, amit tesz, ha tanulságos, elgondolkodtató diskurzusba mélyedünk, ha érdekes személyiség a beszélgetőtárs. Ám a kérdés a kedvenc témára vonatkozott: a gasztronómia, a borok világa áll legközelebb hozzám.

Mit szeretsz legjobban a Balatonban?
Mindent és mindenkor. Itt élek, így ismerem a tó ezernyi arcát.

Tavasszal, mikor ébredezik a természet, s virágba borul a táj, a Balaton is felölti ezerszínű ruháját. Számtalan árnyalata van a tónak, mely mellett jó sétálni, jó leülni partjára, hallani a hullámok lágy csobogását, nézni a napfény csillogó táncát a vízen. S kedvenc hónapom, a május, melyben illatok, s színek kavarognak.

Berobban nyár, s vele a turisták, a programok, koncertek, fesztiválok sokasága, a strandokat belepő vidám zsivaj. Ilyenkor a türelem erényére is edzheti magát az ember, a megnövekedett forgalomban, a turistaáradatban.

Csendesen beköszönt az ősz, hullanak a gesztenyék, s színpompás ruhába öltözik a táj. A ligetben ropog a lábam alatt az avar, s ilyenkor szép igazán az erdőt járni, s egy kilátó tetejéről megcsodálni a vidéket.

Aztán érkezik a tél. Advent fényei és illatai hangolnak az ünnepre, s bár vacogunk, de mégis ezer csoda vár ránk ilyenkor is. Jártál már a hófedte ligetben, ahol kopasz ágak nyújtóznak az ég felé? Ahol a sokat látott fák sora sátorként magasodik a hófehér táj felett, s te lassan lépkedve hallgatod, ahogy talpad alatt ropog a hó. Előtted az érintetlen, tiszta út, melyen otthagyva lábnyomod, lassan lépkedve haladsz előre. Jártál-e már a tónál, mely ilyenkor jégbe dermed, de partján állva mégis melegség önti el szívedet, lelkedet? S a jégre merészkedve mersz önfeledt gyermekké válni néhány percre, s csak csúszni-csúszni előre? S ismét a partról nézve a tájat, látod a felhők mögül kibukkanó nap sejtelmes fényét, s a havas, jeges, dermedt víztükrön milliónyi csillagocska tükröződik. Észreveszed a fényeket, a színeket, s a végtelen jégmező összeolvad a színpompás éggel. Érzed a dermesztő hideget, lefagyott lábujjaid, de csak mész-mész, előre, s minden pillanat új csodát tartogat.

S lassan folytatódik a körforgás.
Balaton…. Az ezerarcú, színek kavalkádja, fodrozódó víztükör, nádsusogás és hullámok hangja, a túlpart látványa, a tó tükrén szikrázó napsugár, a naplemente varázslatos árnyalatai, melyekkel nem lehet betelni, a vízre fényhidat vonó holdfény, a gyermekkori emlékek, köztük a strand, hol elveszett a zöld kis homokozólapátom, de együtt volt a család… a vidék, mely mindig más arcát mutatja, mégis egyet jelent: az otthont, az örömet, az élményeket és a megnyugvást. Ezért szeretem a Balatont!

A legnagyobb cukiság, amivel találkoztál?
Nyári gyerekek a Balaton-parton… Szó szerint. Csillogó szemű, mosolygós csöppségek, kik totyogva vagy a tóba szaladva élvezik a víz fröcskölését, a balatoni fürdőzést, s elmélyülten, vagy kacarászva homokvárat építenek.

Aztán a bogarak, azaz a gömbölyded Volkswagenek.De a kecskék is..

Amit legjobban irigyeltél valakitől a LikeBalaton oldalról?
Fábos Erika vasárnapi sütisorozata. Mennyi finomság elkészítését leste el! S ha még végig is kóstolhatta…

Amit legszívesebben megúsztál volna?
Ezt egy képpel illusztrálnám…Szezon elején, amikor még nagy volt a belvíz, egy strandon fotóztam. Nem csak bokáig, térdig sáros voltam, mire végeztem.

Ahol mindig jól érezted magad?
Több ilyen is van, kedvenc helyeim és emlékezetes élményeim között már említettem néhányat. A Szilvivel közös badacsonyi gasztrotúrák is a toplistám élén vannak. Nem csak az ételek és borok miatt. Hosszúra nyúlt, érdekes, tartalmas és tanulságos beszélgetések bontakoztak itt ki, csakúgy, mint a balatongyöröki Black Sheep-ben vagy Keszthelyen, a Pinyó, több, mint büfében. De ha a Balatonról van szó, mindenhol jó.

+1
Ahova bármikor örömmel mész?
Nem a munkával kapcsolatos… Ezért ez maradhat az én titkom? 😉

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva