Keszey Ágnes | 2019.07.24. 19:23
Völgyérzés, völgyélmény - szubjektív Völgynapló ötletekkel fűszerezve
Ha az élet művészet, mi szükség a művészetre?- e cseles, s elgondolkodtató kérdés a kapolcsi 51-es körzet egyik padján olvasható. Aki ott járt, tudja a választ... s erről szól szubjektív Völgy-naplónk is. Kalandozzunk kicsit a programok és élmények között!

“Idő az, ami akkor történik, amikor semmi más nem történik”– ez ugyancsak az 51-es körzet egyik idézete. A Művészetek Völgyében valahogy minden időtlen. Itt nem számít, hány óra van, mennyi idős vagy, hiszen mindig találsz olyan programot, amire felfigyelsz, ami magával ragad. Itt érezheted magad újra gyereknek, s ha már több évized van mögötted, felidéződnek fiatal(abb)korod emlékei, átélheted és élvezheted a jelenkort, gondolkodhatsz múlton és jövőn.
Aki szeretne elmélyedni a kultúrában, hagyná, hogy magával ragadja a műfajok sokszínűsége, vágyik fergetegeset bulizni, vagy csendes megpihenésre mindegyikre van alkalma a Művészetek Völgyében.

Nem csak a hétköznapokból szakad ki, aki ide érkezik, hanem teljesen más világba csöppen. Ki kicsit, ki kicsit jobban, de átlépi szokásait, megszokott határait. Lehet zöld, kék, vagy rózsaszín, vagy éppen raszta a hajad – mint sok fiatalnak, díszítheti karodat vagy lábadat egy-egy csodaszép hennafestés (utóbbit én is kipróbáltam, köszönet Diának, kinek műve a galériában, sok más kapolcsi kép között), kipróbálhatsz olyan dolgokat, amiket máskor nem – például alkothatsz, próbára teheted kreativitásodat, beszédbe elegyedhetsz ismeretlenekkel, sétálhatsz akár sörrel vagy borral a kezedben, s a falvakban megannyi csoda részese lehetsz.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Tervezz, de ragaszkodj – sodornak az események
Ha a Völgybe érkezel, tervezhetsz előre, hogy mit szeretnél megnézni, milyen programon szeretnél részt venni. Ebben segítünk itt, de nyomtatott műsorfüzetet is magunkhoz vehetünk az információs pultoknál, s a rendezvény facebook-oldalán vagy a letölhető alkalmazáson keresztül is kiválaszthatjuk, hova szeretnénk menni. Utóbbi kettőn figyelemmel kísérhetjük az esetleges programváltozásokat is. S bár tervezhetünk előre, tapasztalat, hogy sokszor felborul az eredeti elképzelés. De ez a Völgyben senkit nem zavar, hiszen a megannyi helyszín rengeteg programmal vár mindenkit. Érdemes több napra érkezni- még így is szinte lehetetlen minden udvart, helyszínt felfedezni. Mivel a Művészetek Völgye közel van egyes balatoni településekhez, akár azt is megtehetjük, hogy délután autóba ülünk, s este visszatérünk, de az igazi mégiscsak az, ha ott töltjük az éjszakákat is.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Légy Völgylakó!
Szálláshely, sátorhely van bőven. A sátrazást például azoknak is ajánlom- sőt számukra még érdekesebb, akik nem a nomád életmód hívei… Van néhány dolog, amire előre kell készülni, de érdemes átélni ezt is. Kényelmesebb lesz az alvás matracon, s a hálózsák is jó szolgálatot tehet – bár ebben a meleg időszakban éjjel sem hűl le annyira a levegő, hogy fázzunk. A zuhanyzónál ugyan van egy kis sorbanállás reggelente- de közben beszélgethetünk, hallhatjuk mások élményeit, vagy akár völgybéli terveit. S ha már a sátorozásról beszélünk, nem hagyhatom ki házigazdánkat, Karcsi bácsit. Jó vendéglátó módjára mindenre és mindenkire figyelt, egész nap, sőt este is szemmel tartotta a birtokot, így mindenki biztonságban tudhatta magát és értékeit. Ha kellett, forgalmat irányított, segített az udvarra való kijárásban és parkolásban.

Jó tanácsok autóval érkezőknek
Apropó, parkolás. Jó tanácsként mondom, hogy csak a kijelölt parkolókban álljunk meg, az út szélén való megállásért ugyanis büntetést kaphatunk. A kapolcsi kijelölt parkolóhelyen 1000, 1500 forintos díjért állhatunk meg egy napra. A fesztivál hivatalos parkolóját Vigándpetenden, a Cirque du Tókert helyszínnél alakították ki, ám azt is jó tudni, hogy itt az egész településen ugyancsak ingyenes a parkolás. Itt is számtalan program vár mindenkit, de akár 15 perces sétával átérhetünk Kapolcsra. Taliándörögdön ugyancsak ingyenesen hagyhatjuk ott autónkat. A Csigabuszok 20 percenként közlekednek a Taliándörögd – Kapolcs – Vigántpetend és Monostorapáti – Kapolcs – Vigántpetend útvonalon – e menetrend megtalálható a fesztivál honlapján és a már említett applikációban – utóbbiban nyomon is lehet követni a fesztiváljáratok mozgását.

Induljunk útnak, merüljünk el a művészetekben!
Pénteken kora délután vette kezdetét a július 28-ig tartó összművészeti fesztivál. Harmincöt helyszínen közel ezerötszáz programmal, koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, újcirkusszal, sporttal, beszélgetésekkel, workshopokkal és számos újdonsággal várja a látogatókat a három Balaton-felvidéki település: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend.

Középen Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye megnyitóján – Fotó: Keszey Ágnes

– Az elmúlt években közel kétszázezren látogattak el a Művészetek Völgye tíz napjára. Fontos számunkra, hogy megőrizzük a fesztivál közvetlen, családias hangulatát és eredeti céljait, így amikor szükséges, új helyszíneket alakítunk ki, térben növekszünk. Idén tovább erősödnek a vigántpetendi programok, Kapolcson és Taliándörögdön is új udvarok nyílnak. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezetvédelmi újításokra, fejlesztésekre és csodálatos tíz napot ígérhetünk a látogatóknak – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója a megnyitóünnepségen, ahol a három település polgármestere is felidézte a kezdeteket, s szóltak mindarról, mit jelent a településeknek az a tíz nap. Hiszen nem csak a vendégeknek, hanem nekik is csoda ez a rendezvény.

Völgyérzések, avagy szubjektív völgynapló

Időtlen és sokszínű, s persze élményekkel teli – ez a Művészetek Völgye. Itt tényleg mindenki talál magának való programot: kalandozhatunk komolyzenéből a jazzba, folklórból a rockba, sőt rocktörténelembe, színházi előadásból költészetbe, s még felsorolni is nehéz, mi minden várja a vendégeket. Nem ígérem,, hogy mindenről írok, hiszen szinte lehetetlen célkitűzés lenne. Inkább megpróbálok szemezgetni az élményekből, felidézve néhány műsor hangulatát, s ízelítőt átadni a völgyhangulatból.

Buli és tánc
A Panoráma színpad a Völgy legnagyobb színpada a maga 4500 fős befogadóképességével. Már a pénteki koncertek is nagy élményt nyújtottak – ekkor zenélt az Anna and the Barbies, majd a Quimby, aztán egyre csak fokozódott a hangulat. Szombaton a Bohemian Betyars lépett színpadra, majd Alice Francis varázsolta el a közönséget. Szó szerint. A temesvári származású, de Németországban élő énekesnő énekhangja, olykor kissé kihívó, de magával ragadó, a zenét és a koncertezést élvező fellépése igazi meglepetés volt. Triójával hip hop, swing, electro, jazz és swingtronic műfajokban alkotnak.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Vasárnap a Csík zenekar a népzene gyöngyszemei mellett a magyar könnyűzene egy-egy darabját is megszólaltatta, s a közönség által várva-várt szám, a Most múlik pontosan is felhangzott, mely igaz, hogy a Quimby száma, de legalább annyira hozzájuk is nőtt, s közben volt, akinek néhány könnycseppje is kicsordult. Utána aztán következett a fergeteges rezesbanda: Boban Markovic és csapata felejthetetlen bulihangulatot teremtett, a balkáni zene ritmusa meghozta hatását, s táncra, sőt időnként pogóra hajazó mutatványokra sarkallta a közönséget.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Hétfőn este igazi kuriózum várta a közönséget: a Random trip, azaz a különböző neves együttesekből összeállt csapat zenélt – száz százalék imporvizáció volt az este. Kedden peddig Péterfy Bori és Margaret Island koncertezett. Aki azután érkezik a fesztiválra, annak ajánljuk az elkövetkezendő napok nagykoncertjeit is – csakúgy, mint a többi helyszínt.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Impro és vidámság
Bár minden helyszínt érdemes meglátogatni, de mivel szubjektív völgyélményeket ígértem, néhányat kiemelnék.
A Momentám Társulat tagjai a tőlük megszokott feledhetetlen előadásokat nyújtják impovizatív játékukkal -idén a vadnyugatra kalauzolva a nézőket folytatásos történetükkel az Éjjel-nappal Momentán sorozatban, s más műsorokkal is fellépnek. A Momentán udvarban több más érdekesség is várja betérőket: bátorságpróbákat tehetünk, s ha kellőképpen merészek vagyunk, több bátorságkártya utasításait is követhetjük. Ezek többsége egyébként nem igényel különösen nagy erőfeszítést vagy merészséget, inkább csak annyit, hogy merjünk kilépni a hétköznapokból és merjük átlépni saját határainkat. Például beszélgessünk egy falubelivel egy fél órát – nem is olyan nehéz ez, ugye? De kedvesek is lehetünk másokhoz – ehhez szívet melengető, vagy éppen vicces mondatokat tartalmazó ajándékkártyára is lelhetünk.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

A kreatív mondatok máshol is főszerepet kapnak: a Kaláka versudvarban csak úgy repkednek a rímek, vicces és frappáns sorok, s a közönség szájtátva figyeli, hogy a spontán bedobott szavakból hogy születik pár perc múlva vers.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

A dal ereje, a tánc szépsége
Irodalomból csöppenjünk a zenébe- de maradjunk még az improvizációnál: Harcsa Veronika udvara – ő maga és vendégei fellépésével -igazi zenei csemege. A Muflon jazzudvar árnyas fái alatt is jó megpihenni, s hagyni, hogy magukkal ragadjanak a dallamok.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Taliándörögdön Palya Bea a rá jellemző módon ismét magához és lelkéhez engedte a közönséget: dalai saját életét is felvillantották, s az életről, szerelemről, családról, férfi-nő kapcsolatáról, a nőiségről szóló gondolatai sokakhoz szóltak.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Visszatérve Kapolcsra, minden nap késő estig szól a zene, követik egymást a fellépők. A legtovább talán a Folk udvarban, ahol minden nap hajnalig táncház is várja a magyar néphagyományok követőit, életben tartóit.

Aktívan a völgyben
S ha mindez nem elég: mozgásra is lehetőség van: a napot jógával lehet kezdeni, s akár vezetett gyalogos vagy biciklis túrára is indulhatunk. Aki pedig kedvencével érkezik, az keresse fel a kutyabarát udvart, ahol az eb is jól érezheti magát. De akár mi magunk is alkothatunk több helyen képzőművészek, kézműves mesterek segítségével.

A legkisebbek kedvére
Családi program is lehet a Művészetek völgyébe tett kirándulás: több helyszínen kínálnak programokat a legkisebbeknek, s külön udvar is várja őket. Ha hat évesnél fiatalabb a csemete, számára ingyenes a belépés a programokra, a 6 és 14 év közöttiek és kísérőik számára pedig – a műsorfüzetben feltüntetett programokra- kedvezményes jegyek válthatóak. A teljesség igénye nélkül szemezgetünk egy kicsit a legkisebbeknek szóló lehetőségekből: a Muharay udvarban számos zenei műsort kínálnak, a Diabelliben pedig alkothatnak, játszhatnak, de akár érdekes fizikai kísérletekben is részt vehetnek a gyerekek.
Psszt! Megsúgok egy titkot! Nem baj, ha pár perce egy kicsit mi is gyereknek érezzük maguknak! Felnőttként is jó játék beülni pár percre egy hintába, vagy lekucorodni egy hatalmas plüsspanda ölelő karjai közé…

 

Slow, avagy időtlenség és pihenés a kultúrkavalkádban
S ha még egy kicsit nem szeretnénk törődni az idővel, vagy mondjuk úgy, élvezni az időtlenséget, leheveredhetünk a patakpartra, nézhetjük a vizet, vagy a felettünk elterülő, hűs árnyat adó fák lombját, gyönyörködhetünk a hajdani, s mostanra felújított Malomkerékben, megállhatunk a hídnál, nézve a sétálókat, élvezve a kapolcsi nyüzsgést. A Völgyben több érdekes, pihenésre csábító hely is vár. Van, ahol szalmabálára ülhetünk, van, ahol nyugágyban heverészhetünk – de nem is árulok el minden rejtekhelyet – sétáljon mindenki körbe, élvezze a nyüzsgést, majd a pihenést. Esténként a múltba kalandozhatunk: régi magyar filmek kockái peregnek a vegyesbolt falára vetítve.


Ha vásárfiával térnénk haza
A Művészetek Völgyében több helyszínen kézművesek kínálják szebbnél-szebb és kreatív portékáikat. Színes, pihe-puha textiljátékok, népi motívummal díszített ruhák, ékszerek, csodás kerámiák, köztük a kerámiavirágok, pöttyös és mintás bögrék, fafaragások, illatos kézműves szappanok, bőr táskák és övek, üvegtárgyak, tücsök és hangya szobrocskák, s megannyi kreatív alkotás, melyek háztartásunk használati tárgyai, otthonunk díszei, ruhatárunk darabjai, vagy szépségünk fokozói lehetnek.

Látogassuk meg a mesebeli csodalényeket a Manóudvarban – szerintem csak látszólag mozdulatlanok, egy-egy óvatlan pillanatban, mikor éppen nem pillant oda senki, biztos, hogy pajkosan egymásra kacsintanak, netán egy hirtelen ugrással talán helyet is cserélnek- de ezt a titkukat persze nem árulták el.. ám némelyikük szempillantása vagy mosolya sok mindenről árulkodott. Akár hisz valaki a mesében, akár nem, ha másért nem, az alkotásokban való gyönyörködésért mindenesetre érdemes megszemlélni az életképeket. Csakúgy, mint a megannyi kiállítást, melyen kortárs alkotók művei tárulnak a látogatók szeme elé.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Élet, művészet és filozófia
Nem könnyű falat, de ajánljuk a már említett 51-es zónát, az igazán elmélyülni vágyóknak, akik érdeklődnek a filozofikus gondolatok iránt is. Itt láthatóak többek közöütt jó néhány évtizeddel ezelőtti tiltott avantgárd dokumentumok, szabadtéri kiállítások, köztül Galántai György “Minden nap szép nap” című molinó-projektje, melynek eredeti nap/nap gondolatát és motívumát John Cage idézett szövege inspirálta 1971-ben: Ugyancsak érdekesek a hanghátterek, melyek az 51-es körzet egész területén (13 helyszínen) helyspecifikusan és kontextuálisan kapcsolják egymáshoz a kis tereket és vezetik a látogatót egyik helyszínről a másikra, kiragadva őt a fesztiváli kavalkádból. Ha van időnk, kedvünk, itt megállhatunk elgondolkozni az élet kisebb-nagyobb kérdésein, például a már említett dilemmán: Ha az élet művészet, mi szükség a művészetre?

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Minden, mi szem-szájnak ingere
Az biztosan, hogy nem csak a kultúrát szomjazzák a fesztivál vendégei, hanem bizony időnként meg kell állni enni, inni. Számtalan lehetőség van minderre. Kisebb-nagyobb vendéglátóhelyek kínálják finomságaikat, eltérő árakon- de ezekről előre tájékozódhatunk. Ha valaki vegán, ő a Kenderkertben biztosan talál magának való finomságot.
Érdemes felkeresni a Kék abroszos vendéglátóhelyeket, ezek azok a falusi vendégasztalok, ahol a helyiek saját portájukon kínálják házi kosztjukat. Reggelire is leltünk ilyen helyen, s késő este is tudtunk vacsorázni: e helyeken 1000-1300 forint körül lakhatunk jól egy, de van, ahol két fogásos menüvel. Tojásrántotta reggel, tárkonyos raguleves, babgulyás, tökfőzelék vagy krumplifőzelék fasírozottal, tokány tarhonyával, rántott sajt, lecsó – ez csak néhány étel, ami szerepelt a kínálatban. A kietelepült vendéglátóhelyeken lehet kapni sült húsokat, egytálételeket, van, ahol füstölt pisztrángot, az édesszájúak ehetnek rétest, kürtős kalácsot, s egy (vagy kettő) csokis óriás palacsintát…akár még éjfél után is. Üdítő, bor, sör, pálinka is bőven van úton-útfélen, s köztük számos különlegesség: többek között kézműves sörök és gyümölcsborok, sőt, akár lelkifröccsöt is kaphatunk. A helyi kisboltok felkészültek a megnövekedett forgalomra: tapasztalatunk szerint pár percnyi sorban állás szükséges csak, hogy megvegyük a kiszemelt árut. Az Éltető Völgyben – sok más érdekesség mellett – helyi termékekkel ismerkedhetünk, ízelítőt kaphatunk a Balaton-felvidék kistermelőinek finomságaiból.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Készpénzzel vagy kártyával
Közben persze a pénzünk is fogy, de több helyen fizethetünk bankkártyával – akár a kézműves vásár néhány árusánál is, s bankautomatát is kihelyeztek a kapolcsi faluközpontba.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Kiemelt szempont a környezetvédelem
Az idei, 29-ik fesztiválon nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Idéntől a Művészetek Völgye vendéglátóhelyein cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak. Még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeztek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára. Mindenhol re-poharakba töltik az italokat, ezek 200 forintos betétdíjért válthatóak, s távozáskor visszaválthatóak. Kedvező tapasztalat, hogy a vendégek legnagyobb része egyre inkább környezettudatos, figyel a tisztaságra. Nem nagyon láttunk elszórt szemetet, a hulladékgyűjtőket pedig rendszeresen ürítik.
Illemhelyeket is szép számmal találunk minden helyszínen.

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

A részletes program itt olvasható, s még még néhány érdekesség, kis ízelítő az elkövetkezendő napok kínálatából, melyeket a szervezők ajánlanak sajtóközleményükben, e mottóval: Tarts velünk és engedd, hogy feltöltsünk a következő egy évre!

Művészetek Völgye – Fotó: Keszey Ágnes

Völgybéli évfordulók

Harminc éves a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet
Márta István ötlete alapján 1989-ben fogott össze a kapolcsi lakosság, hogy folyamatos célkitűzésekkel fejlesszék a környéket, felpezsdítsék a helyi turizmust és közben megmutassák, őrizzék és megújítsák a helyi értékeket. Elindították az akkor Kapolcsi Művészeti Napoknak nevezett fesztivált, amely 1995-től Művészetek Völgye néven lett közismert.

Ötven éves a Kaláka Zenekar
A Művészetek Völgye összeköti a generációkat, és ugyanez igaz a Kaláka Zenekarra is. Ötven éve ismertetik és szerettetik meg a gyerekekkel és felnőttekkel a zene erejével a legszebb magyar verseket. Azok, akik egykoron az ő dalaikra nőttek fel, már gyerekeikkel, unokáikkal érkeznek a Völgybe, hogy a Kaláka Versudvarban töltődjenek. A Kaláka művészete kortalan, de a jubileumi koncert nem maradhat el- ennek időpontja: július 28. vasárnap 18 óra.

Negyvenöt éves a Vujicsics Együttes
A magyarországi délszláv népzenei hagyományok legfontosabb képviselője a pomázi kötődésű, idén 45 éves Vujicsics együttes. A Folkudvarban adott koncertjükön az együttes névadója, az 1975-ben tragikusan elhunyt Vujicsics Tihamér zeneszerző munkásságát is megidézték kedden, aki idén lenne 90 éves.

Huszonöt éves az Etnofon Zenei Társulás
Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú és világhírű Kolinda és Vízöntő együttesek egyik meghatározó személyisége volt. Markáns, autonóm zenei stílusukkal egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei vegyülnek a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágával. Dalaik minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumaira épülnek, így a korszerű elektronika használata mellett fontos szerepet kapnak zenéjükben az akusztikus népi hangszerek, a tradicionális játék- és díszítéstechnikák. A Muharay udvarban Nagy László megzenésített verseit, a Folkudvarban az induló táncházmozgalom világát idézik meg Novák Péter közreműködésével szerdán 21 órakor.

Tizenöt éves Szalóki Ági Gyerekzenekara
A Művészetek Völgyében állt először színpadra gyerekzenekarával Szalóki Ági tizenöt éve, azóta töretlen sikerrel zenélnek a legkisebbeknek. Gyerekdalaikban – akkoriban egyedülálló módon- megjelent a jazz, és Ági elsőként énekelt romani nyelven a fiatal közönségnek. Idén 15. születésnapjukat ünneplik a taliándörögdi Világzenei Udvarban csütörtököm 18.30-tól.

Szabó Balázs Bandája 10
Régi Művészetek Völgyébe járó zenész Szabó Balázs. Bandájának tizedik születésnapján rendhagyó koncerttel készülnek, a Modern Art Orhestrával közösen állnak színpadra szombaton 22.45-kor, különleges hangzást adva így a jól ismert daloknak.

Újdonságok a Völgyben

Új helyszínek
A szentendrei MANK alkotóudvart indít Taliándörögdön. Rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre hívnak, valamint beszélgetésekkel, workshopokkal, a Ciffra-központ programjaival, filmklubbal és Cseh Tamás dalokkal várják a látogatókat. Kapolcson a Pest-Buda Udvarban az izgalmas kerekasztal beszélgetések után minden nap koncertek zárják a napot. Az elkövetkezendő napokban fellép az Európa Kiadó, Little G. Weevil, lesz Klasszik Lasszó és Bin Jip.

Kőbánya Kapolcson
Idén harmadik alkalommal Kőbánya tölti meg élettel a Gástya-árok csodás területét Kapolcson. A fővárosi kerület vezetése és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen létrehozott helyszínén fiatal tehetségek és rocklegendák is fellépnek, itt lesz Odett koncert, a Kéknyúl és a Póka Egon Experience. Napközben családi programokkal, beszélgetésekkel készülnek, előadást tart a Közlekedési Múzeum és az Operaház és lesz élőzenés rocktöri előadássorozat is.

Még több program Vigántpetenden
A Cirque du Tókert az újcirkusz, a tánc és a nagyszabású előadások otthona. Itt bandázik a Firebirds-workshopokkal és játszóházakkal, táncol a a Frenák Pál Társulat. Különleges koncertet ad Szirtes Edina Mókus és Widder Kristóf, a Lövölde teret hozza ide Kern András, az Óbudai Danubia Zenekar pedig filmzenei párbajjal dönt TV és mozi között.

A Petendi Pajtában világzenei, pop, elektronikus valamint könnyűzene lesz műsoron, utána pedig a megszokott Önismereti Diszkó külföldi és magyar előadóik várják a hajnalig bulizni vágyó völgylakókat. A Papageno Klasszik a klasszikus zenét mutatja be kicsit másképp minden nap más zeneszerző segítségével. A Hello Wood táborának legújabb alkotásait bárki megcsodálhatja: az alkotások útrakelnek, zenés ünnepi karnevál indul Vigántpetenden át egészen Kapolcsig.

Régi nagy kedvencek
A Momentán Társulat megnyitja improszínházának nyári helyszínét, ahol tíz napon át csodás programokkal készülnek. Beszélgetésekre, játékokra hívnak, vendégük lesz Scherer Péter, Náray Tamás, a Felelős Gasztrohős Alapítvány, és nem marad el a szappanopera sem.
A Hagyományok Háza idén 5. alkalommal szervezi a Folk Udvar programjait, ebben az évben a fenntartó hagyomány témakörét járja körbe mesékkel, beszélgetésekkel, kvízjátékkal, énekekkel, tánccal, hiszen a hagyományos paraszti kultúrában a fenntarthatóságot nem kellett magyarázni, az emberek szerves egységben éltek a környezetükkel, a lakóhelyüket övező földekből, erdőkből, vizekből éltek, így természetes, hogy vigyáztak rá.
Nem használtak műanyagot, amit csak lehetett maguk állítottak elő természetes anyagokból, ha elromlott megjavították vagy új funkcióban használták tovább. A Kaláka Versudvarban délelőtt gyerekprogramok, napközben versműhelyműhely, zenés versimpró, este koncertek és beszélgetések.
A Völgy utolsó napján a Versudvar zárókoncertjét az 50 éves Kaláka adja, vendégük lesz Huzella Péter és Mikó István. A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával indul, a Highlights of Hungary a leginspirálóbb történeteivel lesz jelen, a kicsiket ringató foglalkozás, a nagyokat énekes workshop várja, fellép a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, a The KHAT, Snétberger Ferenc és a Modern Art Orchestra.

 

Hobo beszélgetésekkel és koncertekkel készül a tíz napra, a “Hé magyar Joe!” és a Dylan koncert sem marad el. A Muharay Udvarba érkezik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Kerényi Róbert és a Tázló Együttes, Lakatos Mónika és zenésztársai, Bognár Szilvia, Balogh Kálmán, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, Szokolay Dongó Balázs és Navratil Andrea.
Az Éltető Völgyben a Balaton-felvidék termékeivel ismerkedhetünk, borral, házi sajttal, lekvárral, szörppel, tésztával mézzel, helyi termelőktől. A Kék Abroszos helyeken pedig helyi termékekből szívvel-lélekkel elkészített, finom házias ételeket ehetünk kék abroszon tálalva.

Megújul a Világzenei színpad, itt ad koncertet Palya Bea, a Cimbaliband, az Úzgin Űver, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági és a Gypo Circus.
Szőke András visszatér az Ősök Házába, híres osztályfőnöki óráit minden nap délelőtt tízkor indítja. Az SZFE Globe a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bázisa, a legizgalmasabb előadásaikkal érkeznek, a 10. napon a Kaposvári Egyetem diákjai is csatlakoznak hozzájuk. A Színház Színpadon látható lesz Grecsó Krisztián és Bíró Bence szerelmi leltárja, Gyarmati Fanni naplója Ficher Iván lakásszínházának előadásában, érkezik a Nézőművészeti Kft, a Trafó, a Tünet Együttes és az Örkény Színház. A Tarisznya Evangélikus Udvarában látható lesz a Láthatatlan Színház, a Szociopoly, zero waste tippeket ad a Ne pazarolj! Labirintus vezet az életutunk sűrűjébe és fontos kérdéseket feszegetnek a Szólj be a papnak! beszélgetés sorozat alkalmával. A Református Udvarban a kántortanító házának átépítése idején múltidéző fotóinstallációval, a templomban berendezett kiállítással és zenés istentisztelettel várnak minden érdeklődőt. Önismeretre hív a LemangUria Kreatív Mozgásudvar, szubkult koncertekre a klinikA. A Hangfoglaló Udvarban fiatal tehetségek zenélnek, mint például az Esti Kornél, a Csaknekedkislány, a Belau, a Konyha, Frenk és a Mongooz and the Magnet.

Tovább erősödik a tavaly indult Muflon Jazz Udvar. A hangulatos helyszín színpadán zenél majd a Trio Squelini & Rohmann Ditta, Santa Diver, a Nagy János Trió feat. Dominique Di Piazza és itt mutatja be új, rendhagyó lemezét Dés András. Az Artjáróban a TEDx Danubia beszélgetései és a kutyabarat.hu kutyás programjai váltják egymást, a Társasjáték-Völgyben a legújabb társasjátékokat lehet kipróbálni. A KenderKertben egy új kezdeményezés indul, melynek célja az ismeretterjesztés beszélgetésekkel és mesterségbemutatókkal. A Diabelli Udvartudományos játékokkal készül, a Művészetek Zöldjében pedig minden környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésre választ kapnak a Völgylakók. A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóság napközben gyerekfoglalkozásokat és filmtörténeti kiállítást tart, esténként filmvetítéseket, éjszakánként 16mm-ről vetítenek dokumentumfilmeket a szabad ég alatt. A kapolcsi templom Völgykomolyzenei koncertek, hangversenyek otthona lesz, a Tűzoltószertárba Silye Juli kiállítása költözik. A Magyar Írószövetség beszélgetéseket és előadásokat szervez, Kapolcs központjából minden nap indul helytörténeti séta és biciklis túra.

Még zöldebb a Művészetek Völgye
A fenntarthatóságról,környezetvédelemről beszélni, beszélgetni, tanulni mindannyiunk közös érdeke, hogy aztán tudjuk mit kell és mit nem szabad tenni a jövőnkért. A legnagyobb összművészeti fesztiválon a témában előadásokat hallgathatunk, beszélgetéseken, workshopokon, interaktív játékokon vehetünk részt, tanulhatunk és tájékozódhatunk olyan szervezetek segítségével, mint a Zöldövezet, a Felelős Gasztrohős, a WWF, a Zöld Zugoly, a Vadonleső Program, a Jane Goodall Intézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az általa alapított Bakony–Balaton UNESCO Geopark.

 

 

Keszey Ágnes

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva