Szaniszló Hajnalka | 2022.03.11. 08:00
Csisztu Zsuzsa: "A szeretteim öleléséből töltődöm" – interjú
Csisztu Zsuzsa meghitten mesél a családjáról, lelkesen a balatoni tévés éveiről és karakteres véleményt alkot az orosz sportolókról a vizes vb kapcsán.
A likeBalaton.hu újságíró-szerkesztője, Krausz Andrea a kilencvenes években együtt dolgozott Csisztu Zsuzsával az akkor Balaton tv néven futó és Balaton-szerte nagyon népszerű csatornánál. Visszaemlékezései szerint az akkor már országosan ismert tévés riporter mindenkit elvarázsolt sugárzó személyiségével. Csisztu Zsuzsa minden alkalommal csokit vitt a stábtagoknak, ezzel is megalapozva a munka jó hangulatát. De nem csak ezért szerették. Profizmusa, végtelen kedvessége és a csapatmunkában való maximális részvétel miatt ma is mosollyal az arcán emlékszik vissza rá egykori balatoni kolléganője.

Ezt felelevenítve kezdtem a beszélgetést Csisztu Zsuzsával, aki most a Mandinerben, a Sportrádióban, a Csisztu Sportcast-ben, a Giro d’Italia és a vizes vb szervezésében is aktív.

Csisztu Zsuzsa az Euro 2020 EB szurkolói zónában, pódiumbeszélgetés a Magyarország-Franciaország mérkőzés kapcsán Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Csisztu Zsuzsa az Euro 2020 EB szurkolói zónában, pódiumbeszélgetés a Magyarország-Franciaország mérkőzés kapcsán
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

 

– Hogyan emlékszel vissza balatoni televíziózás éveire?
– Végtelenül jó érzés visszagondolni erre az időszakra. És valóban vittem csokit. (nevet) A tévézés csapatmunka. Nem lehetnék képernyőn a mögöttem álló stáb nélkül. És természetesen a derűs hangulat is nagyon fontos.

– Ez a pozitív hozzáállás családi vonás?
– A gének szerencsés együttállása. Nagyokat nevettünk, játszottunk a családdal. Édesapám festő- és grafikusművész volt, tele pozitivitással és jókedvvel. Nyitott volt az emberekre, akár egy bokorral is el tudott beszélgetni. (nevet)

– Hogyan kerültél a Balaton tv-s stábba?
– Somogyi G. György és Tóth Rita felkérésére kezdtem el dolgozni a Balaton tv-nél, amely akkor az ország egyetlen kereskedelmi csatornája volt. Jakupcsek Gabriella, Sváby András, Bochkor Gábor, Máté Kriszta, Nika György, Bárdos András és én kerültünk a Balatonhoz. Mindenkinek volt egy napja, amelyen belül 5-6 órás műsorfolyamot kellett megtölteni tartalommal.

– Mit jelentett számodra a Balaton tv-s munka?
– Ez volt a kereskedelmi televíziós hőskora. Hatalmas lehetőség volt, hiszen akkor tanultuk a szakmát és a kereskedelmi televíziózást. Képzett tévésekkel dolgoztam és óriási tapasztalatot szereztem.

– Hogyan állt össze a balatoni adás?
– Nagyon színes tartalommal bírt. Megszólítottuk a nézőt, bekapcsoltunk az adásba játékosokat, meséket, filmeket konferáltunk és riportokat készítettünk a helyiekkel (a polgármestertől a strandbüfésen át az építési hatóságig).

Csisztu Zsuzsa a Balatonnál Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

Csisztu Zsuzsa a Balatonnál
Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

 

– Aztán jött az este záróakkordja, a nagy talkshow a Balaton tv-ben.
– A vendégek tekintetében teljesen szabad kezet kaptunk, az egyetlen kérés az volt, hogy izgalmas beszélgetések készüljenek. Színészek, művészek, zenészek is szerepeltek az adásban. Emlékszem, amikor Gálvölgyi János, vagy Bajor Imre volt a vendégem és én vittem le őket a saját autómmal Siófokra az adáshoz. (nevet)

– Készítettél egy Balatoni Hullámkoktél című műsort is.
– A Telesportnál dolgoztam, s akkor Fehér Sándor operatőr kollégámnak már volt saját, külső stúdiója és víz alatti kamerája. A Balatoni Hullámoktél és a Koktél című műsorokat forgattuk. Az volt a titkos vágyunk akkoriban, hogy ha a Coca-Cola támogatja a műsort, akkor lehetne majd Hullám Coke-tél a neve, persze ebben akkor sem hittünk igazán, de nagyokat kísérleteztünk. (nevet)

Csisztu Zsuzsa és Besenyei Péter a Balatonnál Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

Csisztu Zsuzsa és Besenyei Péter a Balatonnál
Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

 

– Milyen anyagokat forgattatok a Hullámkoktéllal a Balatonnál?
– Évekig tudósítottuk az összes balatoni vitorlásversenyt a Kékszalagtól a Fehérszalagig. A Kishamis történetétől a Nemere II-őn, vagy a Sirocco-n át a híres vitorlások múltját feldolgoztuk. Egyszer úgy köszöntem el a nézőktől az egyik legendás balatoni hajó fedélzetéről, hogy hátraszaltót ugrottam a Balatonba. (mosolyog)

– Hogyan fogadták ezt a Magyar Televíziónál? Akkoriban szinte csak a stúdióban ülve dolgoztak a riporterek.
– Mondta is a Vitray Tamás, hogy nem kellenek ezek a gyors kameramozgások és ne rángassuk a kamerát. (nevet) Néztük a külföldi MUSIC TV-t, és már akkor is nemzetközi trendek alapján dolgoztunk.

– Kékszalag háziasszony is voltál.
– Az akkori csatornámmal a reggeli rajttól kezdve a befutókig, tizennyolc kamerával, a vízről, drónnal, a partról, az Apátságtól is közvetítettünk több éven keresztül. A legjobb balatoni szakemberektől igyekezetem sokat tanulni – így Litkey Farkas vagy Bakóczy Kálmán – készítettek fel műsorra.

Csisztu Zsuzsa fotója az 52. Kékszalag Nagydíjról

Csisztu Zsuzsa fotója az 52. Kékszalag Nagydíjról

 

– A Giro d’Italia nemzetközi kerékpáros körverseny kapcsán is dolgozol idén a Balatonnál.
– Én vagyok az esemény hazai sajtófőnöke és szóvivője. Pár hét múlva már jönnek a külföldi újságírók, akiket felültetünk a bringára, körbevisszük őket a Tihanyi Apátságtól kezdve Füredig, a befutóig, hisz arra halad el a harmadik szakasz. Gyertek ti is tudósítani!

– Van időd arra, hogy nyaralj a Balatonnál?
– Tökéletesen látod, mert nincs. (nevet) Talán 2020 nyarán volt lehetőségünk néhány napra elutazni Balatonfüredre a családdal, éppen a Kékszalag idején. Fehér Sanyival és Besenyei Péterrel hajóról néztük a versenyt és most először nem dolgoztam.

A baráti csapat, Besenyei Péter és felesége és Fehér Sándor és párja Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

A baráti csapat, Besenyei Péter és felesége és Fehér Sándor és párja
Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

 

– Óriási energiával és profizmussal viseltetsz a munkád iránt. Miből merítesz erőt?
– A szeretteim öleléséből, a családommal eltöltött időből töltődöm. Elismerés és hajtóerő is számomra, hogy érzem: van igény arra, amit szakmailag képviselek.

Csisztu Zsuzsa és családja Fotó: Emmer László

Csisztu Zsuzsa és családja
Fotó: Emmer László

 

– Hogyan találod meg a riportalanyodban azt, ami izgalmas?
– A világra való rácsodálkozási képességemet máig őrzöm. Inspirál, hogy fantasztikus embereket mutathatok meg a nézőknek.

– Hogy érzed most magad, boldog vagy?
– Néha bosszús vagyok, amikor össze kell szednem a koszos ruhákat a fiaim után. Aztán elgondolkodom, hogy másnak nincs ki után elpakolni, egyedül van vagy fel sem tud állni a székből. Hálás vagyok az életem minden pillanatáért és ezt nem is felejtem el naponta megköszönni az égieknek.

Fotó: Lékó Tamás/ Csisztu Sport Cast

 

– Mi az a magánéleti cél, amelyet szeretnél megvalósítani?
– A családdal közös élményeket átélni. Ez az egyik legerősebb vágy. Jó lenne a közeljövőben eljutni a Mátrába, de egyszer szeretnénk valahol delfinekkel is úszni. Igyekszem mértéktartó lenni, de az élményekben való gazdagodás végtelen.

Csisztu Zsuzsa és családja a Balatonon Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

Csisztu Zsuzsa és családja a Balatonon
Fotó: Csisztu Zsuzsa családi

 

– Szervezőként a vizes vb-n lesz lehetőséged a helyszínen élvezni az eseményeket?
– Teljesen átadom magam a nagy sportpillanatoknak, még akkor is, amikor dolgozom. Főként amikor a magyar sportolók tartanak a cél felé, átlényegülök és teljes erőbedobással szurkolok.

– Sportjogi szakjogász is vagy. Milyen hatással lesz a háború a vizes vb-re?
– Nagyon el vagyok keseredve attól, ami történik. A sportvilág nemzetközi vezetői szerintem mértéktartóbb döntéseket kellene, hogy hozzanak, amelyekkel az orosz és a fehérorosz sportolókat sújtják. Amikor a sportgazdaságban megjelenik a szankció fogalma, és kitiltják az orosz szponzorokat és nagyvállalatokat az érthető válaszlépés, mert gazdasági kérdés. De a játéktérre nem lenne szabad bevinni a politikát.

– Mi lenne a helyes lépés a sportban a jelenlegi háborús helyzetben?
– Szerintem nem helyes irány a sportolók bojkottálása. Ők bizonyára nem akarnak részt venni a háborúban és nem tehetnek róla, hogy mi történik a fejük felett. A játéktérnek érinthetetlen területnek kellene maradnia.

– A vizes vb kapcsán lesz valamilyen szankció?
– Korai még erről beszélni, addig még nem tudhatjuk, hogy hogyan alakul a háborús helyzet, de erről teljes egészében a FINA dönt. Remélem egy békés és teljes értékű világeseményt tudunk rendezni itthon.

A vizes vb kapcsán a közelmúltban Kemény Dénest is megkérdeztük, aki a világesemény és a vízilabdasport mellett a balatoni élményeiről is mesélt.

Nagyinterjú Kemény Dénessel itt.

Még több izgalmas sztárinterjút találsz ebben a gyűjtőben.

 

Nyitókép: Csisztu Zsuzsa a Balatonnál
Fotó: CsisztuSportcast hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva