
Először jelent meg Michelin-kalauz Magyarország egészéről (National Selection of Hungary), melynek díjátadóját november 3-án Budapesten, a Millneárison tartották.
Bib Gourmand – mérsékelt ár, magas minőség
Négy balatoni és Balaton környéki étterem kapta meg a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítést a Michelin Guide francia étteremkalauztól.
Az elismeréssel a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, a balatonfüredi Mór24 és az ugyancsak balatonfüredi Sparhelt konyháját díjazták.
(Ezen kívül az Anyukám Mondta (Encs), és a Macok (Eger) kapta meg a Bib Gourmand minősítést.)

Jahni László, a szemesi Kistücsök séfje
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Tányér díj – vagyis a Michelin-kalauz nagyon ajánlja
11 balatoni, vagy Balaton környéki vendéglátóhelyet értékeltek az ajánlott egységeknek kijáró Tányér díjjal. (Országszerte 47 étterem ért el ilyen minősítést, közülük tizenegy Balatonnál, vagy a tó környékén található.)
Tányér díjasok a Balaton környékén:
84 Bisztró, Kapolcs
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
Füge, Tihany
Kővirág, Köveskál
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
Lokal47, Kéthely
Neked Főztem, Zánka
Tihanyi Vinarius, Tihany
VígMolnár Csárda, Csopak
Villa Kabala, Szigliget
Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred

Zelna Borbár és Vinotéka Balatonfüreden
Fotó: Krausz Andrea
Michelin-csillagosok és különdíjasok
Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).
A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Tamás (Clarisse étterem, Tura) vehette át.
A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).
Nyitókép: Michelin Guide