likeBalaton.hu | 2022.11.04. 17:00
Díjeső hullott a Balatonra a Michelin-kalauz hazai eredményhirdetésén
Balatonszemes, Balatonfüred, Balatonszőlős, Fonyód, Tihany, Zánka, Csopak, Szigliget, Kapolcs, Köveskál, Somlóvásárhely és Kéthely is beírta magát a Balaton gasztrotörténetébe. November 3-án összesen 15 Balaton környéki éttermet díjazott a neves Michelin-kalauz.

Először jelent meg Michelin-kalauz Magyarország egészéről (National Selection of Hungary), melynek díjátadóját november 3-án Budapesten, a Millneárison tartották.

Bib Gourmand – mérsékelt ár, magas minőség

Négy balatoni és Balaton környéki étterem kapta meg a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítést a Michelin Guide francia étteremkalauztól.

Az elismeréssel a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, a balatonfüredi Mór24 és az ugyancsak balatonfüredi Sparhelt konyháját díjazták.

(Ezen kívül az Anyukám Mondta (Encs), és a Macok (Eger) kapta meg a Bib Gourmand minősítést.)

Jahni László, a szemesi Kistücsök séfje
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Tányér díj – vagyis a Michelin-kalauz nagyon ajánlja

11 balatoni, vagy Balaton környéki vendéglátóhelyet értékeltek az ajánlott egységeknek kijáró Tányér díjjal. (Országszerte 47 étterem ért el ilyen minősítést, közülük tizenegy Balatonnál, vagy a tó környékén található.)

Tányér díjasok a Balaton környékén:

84 Bisztró, Kapolcs

A Konyhám Stúdió 365, Fonyód

Füge, Tihany

Kővirág, Köveskál

Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely

Lokal47, Kéthely

Neked Főztem, Zánka

Tihanyi Vinarius, Tihany

VígMolnár Csárda, Csopak

Villa Kabala, Szigliget

Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred

Zelna Borbár és Vinotéka Balatonfüreden
Fotó: Krausz Andrea

Michelin-csillagosok és különdíjasok

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Tamás (Clarisse étterem, Tura) vehette át.

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).

Nyitókép: Michelin Guide

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva