Szijártó János/veol.hu | 2023.03.25. 12:00
Egly Márk lett a Balaton-felvidéki borvidék új elnöke
A Balaton-felvidéki borvidék közgyűlése Egly Márkot választotta a borvidék új elnökének, miután a korábbi elnök, Németh Iván hosszú éveken át végzett munkája után benyújtotta lemondását.

Egly Márk elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az elmúlt másfél évtizedben ismét felfelé ívelő pályára lépett a sümegi borászat. Tavaly Etyek, Mura, Kőszeg, a Nivegy-völgy mellett

Sümeg is átvehette a nemzeti oltalom alá helyezés alkalmából az Agrárminisztérium által kiállított oklevelet.

Mindebben oroszlánrészt vállalt a sümegi borász, az Egly Szőlőbirtok és Borászat vezetője, aki immár a Balaton-felvidéki borvidék elnöke is egyben.

A Balaton-felvidéki borvidék 678 hektár termőterületen, három elkülöníthető földrajzi egységben 24 települést jelent,

ahol a fehérszőlő-fajták közül domináns az olaszrizling, a chardonnay és a szürkebarát, a kékszőlő-fajták közül a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a pinot noir a legjellemzőbb.

Egly Márk azt mondta, hogy töretlen lelkesedéssel folytatja azt a munkát amelyet 1998-ban kezdett meg Sümegen. – Túlzás nélkül állíthatom, hogy ami ma Magyarországon összefüggésben van a borral, arról nekem naprakész tapasztalataim, információim vannak. S mindez erősíti azt a törekvésemet, amellyel a Balaton-felvidéki borvidék egészének

szeretnék segíteni abban, hogy a nyilvánosság jobban megismerje értékeinket, az itt rejlő lehetőségeket.

A borászatokat pedig abban is támogatom majd, hogy eljussanak hozzájuk azok a példák, ismeretek, amelyeket felhasználva előre tudnak lépni saját szándék és lehetőség függvényében – hangsúlyozta az új elnök.

Nyitókép: veol.hu/Szijártó János

A magyar borok

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva