Decemberben is lehet vitorlázni, sőt versenyezni is, feltéve, ha nincs befagyva a Balaton. A lelleiek által szervezett Mikulás Regattának különleges hangulata van. Aki csak teheti, Mikulás sapkában versenyez, a résztvevők mosolyognak és büszkeség tölti el a mezőny tagjait, hogy igen, nulla fokban, ködben is lehet teljesíteni.
Idén rekord nevezés született, összesen 31 csapat állt rajthoz, ráadául most volt először, hogy egy gyerekekből álló egység is indult a balatonudvari PÖFF Sportegyesületnek köszönhetően. Open kategóriában a Kalocsai Ákos vezette Kincső Sailing Team szerezte meg az aranyérmet. One design kategóriában 15-en neveztek, köztük egy kizárólag hölgyekből álló egység. És láss csodát, a menő csajok meg is nyerték a versenyt!
A döntő futamban alig fújdogált a szél, de állítólag ilyenkor mutatkozik meg a valódi tudás. Az EL-lányok kormányosa, Sabján Annamária szerint ennyi volt a titok: egy jó rajt, megyünk a szél felé, aztán halihó! Persze Sabján Annamária egy nagyon rutinos versenyző, aki tengeren is sokszor versenyez. Az idén Alsóörsön megrendezett vitorlázó Soling Európa-bajnokságon bornzérmet szerzett Majoross Beával és Bajusz Andrással. Mostani csapata barátnőkből állt és a partra lépéskor pezsgővel fogadta őket a népes szurkolótábor.
Rengetegen voltak kíváncsaik a BalatoniKör által szervezett gasztropiknik-sorozat déli parti rendezvényére. 10 balatoni étterem, 12 borászat, 3 cukrászda és egy pálinkafőzde kínálta különlegességeit a BL YachtClub kikötőjében felállított sátorban. Olyan, kifejezetten az adventi hangulatra kitalált kreációkat kóstolhattunk, mint a balatonboglári Gianpiero’s étteremszarvas sültje csicsókával, lencseraguval és birsalmával, a veszpémi Gusto 13 Bistro & Delicatesertésszűze dödöllével és édesburgonyával vagy a balatonszemesi Kistücsök étterem kacsalevese házi tésztával, fodros kellel és gránátalmával.
A Kistücsök étterem séfje, Jahni László szerint fontosak az ilyen rendezvények. – Ez a gasztropiknik-sorozat egészen márciusig tart, ami szenzációs történet. Úgy látom, hogy idén kétszer annyian vannak, mint tavaly. Megszoktuk, hogy télen alszik a tó, de most már egyre többen látják, hogy minden évszakban más a Balaton. A téli rendezvények hozzá fognak tartozni az életünkhöz, és fontos, hogy minden vendéglátós alakítsa ki a saját arculatát, sítlusát, mert a gasztronómiába sokféle színt lehet belevinni – emelte ki Jahni László.
A gasztropikniken egységes árakon kínálták az ételeket. Egy leves 1000 forintba, egy előétel 1400 forintba, egy főétel pedig 2300 forintba került. Csodásak voltak a Villa Gréta Siófok, a balatonfüredi Bregmann cukrászda és az ugyancsak füredi Valami Édes Desszertbár karácsonyi sütijei, a balatoni borokról nem is beszélve!
– Elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatra – mondta Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke, miután ő is megkóstolt néhány különlegességet. – Mindenki próbált valamilyen karácsonyi hangulatot belecsempészni a kínálatába és külön, erre az alkalomra készíteni ételt. Fontos, hogy az itt megjelent helyek mind nyitvatartanak télen is. December 8-án Badacsonyban folytatódik a sorozat és reméljük, hogy ott is hasonló sikerrel tudjuk megmutatni a Balaton téli arcát – fogalmazott az elnök.
Lellén egyébként már múlt héten megnyitott a korcsolyapályaés ki lehet próbálni a vízbe nyúló mólóra épített szaunát is, amiből közvetlenül be lehet menni a Balatonba.
Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, egyben a Balatoni Kör alelnöke színes programkavalkádot valósított meg ezúttal is.
Itt mondja el, hogy miért fontos ennyi munkát beletenni egy rendezvénybe:
Az összefoglalóból nem maradhat ki a két napra meghirdetett karácsonyi vásár sem, melyen 25 árus vonultatta fel színes portéjkáit, köztük környékbeli kézművesek, virágkötők és termelők.
A Balatonlellei Foltvarrók például először mutatták be ezen a vásáron saját készítésű karácsonyi ajándékaikat, díszes párnáikat, szíves koszorúikat, neszeszerjeiket.
Nézzétek meg ezt a videót, melyben Péntek Attiláné, az egyesület tagja megmutatja, hogy szabad idejükben mi mindent készítenek a lellei hölgyek!
További fotók:
Kép, videó, szöveg: Krausz Andrea