Krausz Andrea | 2019.05.27. 16:00
Egyre többen fedezik fel a Dél-Balaton igényes gasztronómiáját
Trendi helyek, isteni borok és menő strandbisztrók. Ezek is hozzátartoznak a déli Balaton-part gasztronómiájához. Az igényes kínálat bővül, egyre többen csatlakoznak a megújítók táborához.

Sokakat vonz a Balaton déli partja, főként nyáron, hiszen a kisgyerekek számára ideális sekély víz és a megújuló strandok mellett az élmények is szép számmal várják a családosokat. Ráadásul a déli régió számos pontján nyílik pompás kilátás a tóra, a Somogyi dombok között kirándulva pedig gyönyörű helyeket fedezhetünk fel.

A balatoni üdülések megtervezésénél ma már egyre több embernél játszik fontos szerepet, hogy milyen a térség gasztronómiája. Szeretünk kipóbálni új helyeket, kirándulással egybekötve eljutni egy csendes, természeti értékekben gazdag területre, ahol jó borokat kóstolhatunk és helyi, szezonális alapanyagokból készült ételek közül válogathatunk.

Szerencsére a dél-balatoni régióban is számos ilyen hely közül lehet választani, csak kicsit utána kell járnunk, venni a fáradságot, és utánanézni a kínálatnak.

A legtrendibb helyek között emlegetik az utóbbi pár évben a balatonlellei Kishegyet, ahol egymás közelségében számos pincészet és étterem kínálja legjobbját, ráadásul a helyiek okos, és példaértékű összefogásának köszönhetően egész évben, ősszel, télen és tavasszal is meg tudják tölteni vendéglátóhelyeiket. Ez az egyik legkiválóbb bortermelő vidékünk, hangulatos pincék, szőlővel teli domboldalak várnak itt minden borkedvelőt.

Kishegy (Fotó: Krausz Andrea)

A balatonlellei Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a – többi között– jelentős szerepet vállalt a régiós Balaton bor kialakításában. Munkájával, eredményeivel szeretné jobban kiemelni, megmutatni a déli Balaton-part szépségeit. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezetője elnyerte a Somogy borásza címet, legutóbb Bordeaux-ban, Európa egyik legismertebb borversenyén, a Challenge International du Vin-en aranyérmet nyert a „Bujdosó Csomó 2018”-as nedűjével, ráadásul idén vörösbor kategóriában a „Kokas 2015″-el” elnyerte a Legjobb Balatoni bor címet is.

A szakember szerint a dél-balatoni termelők folyamatosan fejlődnek, épül a piacuk.

– Élen járunk Magyarországon az új szőlőtelepítéseket illetően, a TOP ötben vagyunk, akik megújítják a borvidéküket, növelik a szőlőmennyiséget és az értékesítést is – emelte ki Bujdosó Ferenc.

– A borvidék ráadásul követi a divatirányzatot is. Örömteli, hogy egyre népszerűbb a gyöngyözőbor és a pezsgő, ezekben színes a paletta. Hujber Attila például a kezdetektől készít tankpezsgőt és palackos pezsgőt, Légli Ottó is saját maga készíti remekeit, nálam pedig egy következő beruházás lesz, hogy saját házon belülre kerüljön a pezsgőkészítés – mondta Bujdosó Ferenc.

– A borászatokat illetően új szereplők is megjelentek az utóbbi időben, például a Kékajtó Borászat és Szőlőbortok Kőröshegyen, vagy A zöld ajtós ház Balatonlellén, a Kishegyen – hangsúlyozta a Balatonboglári Borvidék elnöke.

– Nagyon fontosnak tartom azt a lellei kezedményezést, amiben lellei és boglári vendéglátók és borászok álltak össze. Pótszilvesztert rendeztünk Balatonbogláron, Gasztrofarsang, valamint Kishegyi Kortyok és Falatok elnevezéssel nagyon népszerű programokat szerveztünk Balatonlellén és készülünk a következő Murci fesztiválra. Bebizonyosodott, hogy ősszel, télen és tavasszal is meg lehet tölteni a két várost, ha a bort a gasztronómiával kapcsoljuk össze. Az egész éven át minőségi szolgáltatást nyújtó éttermekkel, vendéglátókkal karöltve tudtuk mi borászok a rendezvényeket sikeresen megvalósítani, ami óriási előrelépés.

Nagy siker volt 2018-ban a kishegyi Murcifesztivál (Fotó: Krausz Andrea)

A főszezonban rengeteg olyan atrakció van, amelyeken elérhetőek a boraink. Emellett a balatonboglári Borudvarban, valamint a balatonlellei fesztiválparkban folyamatosan kóstolhatók 7 helyi borászat termékei – mondta Bujdosó Ferenc.

Éttermek és strandbisztrók terén is van színvonalas kínálat a déli parton, előbbieknél említhetjük a régió nagyágyúját, a balatonszemesi Kistücsök éttermet, amely egész éves működésével, valamint a frissen, helyi alapanyagokból készített ételeivel a fiatal vendéglátósok példaképe.

A Kistücsök kínálatából: mangalica sonka spárgával, szójás lágytojással, rebarbarával (Fotó: facebook/Kistücsök)

A strandbisztrók is egyre több helyen megújulnak, kiszakadnak a hagyományos hekk-lángos-palacsinta „bűvkörből”, és próbálnak finom, igényes és főként egészséges ételeket kínálni a vízpart közelében. Ilyen a Balatonfenyves nagystrandján működő A Konyhám, élén az ambíciózus Szikra Gabival, aki Gofcsi nevű kreációjával elnyerte 2018-ban az Év Strandétele címet.

A konyhám Balatonfenyvesen, középen Szikra Gabi (Fotó: Fenyő Zsuzsa)

A déli part egy kicsit el van maradva az északitól, de így három év távlatában azt mondhatom, hogy jó úton haladunk. Léteznek olyan vendéglátósok, akik szintén beállnak ebbe a sorba és meg szeretnék újítani a vendéglátás gasztronómiai részét – mondta Szikra Gabi.

– Nálunk teljesen új strandételek vannak, próbáljuk azokat egy kicsit új köntösbe bújtatni. Az első év nehéz volt, de aztán rájöttek az emberek, hogy nem csak a zsíros lángost lehet megenni. Egyre többen jöttek és mondták egymásnak, hogy Fenyvesen van egy olyan hely, ahol ugyanúgy tudja tartani a vendég a diétáját, vegán, illetve glutén- és laktózmentes ételek közül is választhat – emelte ki a Konyhám vezetője, aki azt is elmesélte, hogy mindig próbálják követni az idényjelleget. Újdonság, hogy a környéken fellelhető sárga gévagomba segítségével hamis Cézár-salátát is készítenek, és a hagyományos burgerek mellett létezik a gluténmentes buci is, amelybe kérésre vegán burger-pogácsát készítenek köles, hajdina és cékla keverékéből. Ráadásul a legnépszerűbb ételük a tavalyi győztes Gofcsi, egy tócsni újragondolva, ami gofrisütőben készül, így nem olajos, nyugodtan fogyasztható lángos helyett.

Gofcsi, a 2018-as Év Strandétele (Fotó: Fenyő Zsuzsa)

Érdemes a megújulásban gondolkodni – összegzi Szikra Gabi. – Most már itt, Balatonfenyvesen is lehet a strandon egészségesebben, gluténmentesen, vagy vegánul táplálkozni, és nem kell a vendégeknek otthon étkezni. Az emberek és az igények is változnak. Azt gondolom, hogy mindenkinek változni kell és jobb ételeket adni! – mondta határozottan a Konyhám vezetője.

Szöveg: Krausz Andrea

Birítókép: Pixabay

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a hellomagyarorszag.hu weboldalra és oszd meg te is saját kedvenc helyeidet másokkal.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva