likeBalaton.hu | 2022.10.15. 16:00
Még ez is! Ennyit fizetünk az aszályos nyár miatt egy kiló pontyért karácsonykor
Lesz elég tógazdasági hal a horgászat számára szükséges haltelepítéshez, és a lakosság karácsonyi igényeinek kielégítésére. A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet egy kiló ponty.

Egyelőre nincs veszélyben a balatoni hal, pedig a rendkívüli aszály, valamint a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése újfajta kihívások elé állította idén a haltermelő ágazatot.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Balaton vízszintjéből az elmúlt hetek esőzései ellenére még mindig hiányzik 50 centiméter.

Még mindig hiányzik egy csomó víz a Balatonból
Fotó: Krausz Andrea

Lesz hal a Balatonba

A tavalyi év végén kezdődő aszály idén tavaszra olyan mértéket öltött, hogy a társaság tógazdasági területeiből 55 hektárt fel se tudtak tölteni, és több száz hektáron csak félig, vagy csökkentett vízmennyiséggel tudtak gazdálkodni. Nyár végére több tógazdaságukban komoly vízhiány alakult ki, ami miatt több helyen történt elhullás, és szükségessé vált a rendkívüli halászat.

A társaság a nehézségek ellenére teljesíteni tudja a Balatonba történő haltelepítési kötelezettségeit mind mennyiségben, mind minőségben.

Szári Zsolt beszámolt arról is, hogy nyár elején megindult a balatonboglári központú Halker Kft.-vel közösen a tavaly uniós eredtvédelmet kapott balatoni ponty vágása, feldolgozása a vendéglősök számára. A termelési kapacitás bővítésével a lakossági igényeket is ki szeretnék elégíteni a jövőben – fűzte hozzá.

A vezérigazgató elmondta,

szeptember végéig 78 ezer horgászjegyet értékesített a BHN, ezerrel kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában,

viszont 15 millió forinttal több lett a bevételük, mivel a megvásárolt engedélyekben több volt az éves, mint az időszakos jegy.

Főznél egy balatoni halászlét? Itt recept!

Akár 2 ezer forint is lehet a karácsonyi hal kilója

Németh István, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke kiemelte,

a költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet egy kiló ponty.

A 26 ezer hektáros összterületű magyarországi tógazdaságokban idén komoly gondot okozott a 121 éve nem látott óriási aszály, amely legsúlyosabban a dunántúli völgyzárógátas halastavakat érintette. Többszáz hektárnyi tófelület kiszáradt, illetve több ezer hektáron csak a felét tudták biztosítani az üzemi vízszintnek. A sekély vizekben könnyen prédává vált halállományt kormoránok, gémek, kócsagok, sirályok pusztították – tette hozzá.

Becsléseik szerint

a Dunántúlon mintegy 15-20 százalékkal kisebb lesz a termés idén,

és miután a haltermelésre három éves ciklus a jellemző, a későbbiekben a 30 százalékot is elérheti a visszaesés a térségben – közölte az elnök.

Lesz elég tógazdasági hal a horgászat számára szükséges haltelepítéshez és a lakosság karácsonyi igényeinek kielégítésére.

Folyamatos az őszi haltelepítés a Balatonban
Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke arról tájékoztatott, hogy idén 800 ezer fölé emelkedett a regisztrált horgászok létszáma Magyarországon. A természetes vizek nagy részét, több mint 60 ezer hektárt a Mohosz kezeli, ahová több mint 5 milliárd forintból mintegy 4800 tonna halat telepítettek.

Az elkövetkező időszak feladatának nevezte a szolgáltatások színvonalának megtartását, benne a haltelepítésekkel, és a több mint ezer fős halőri létszám ellátását megfelelő eszközökkel.

Nyitókép: Balatoni Hal – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva