Szaniszló Hajnalka | 2019.11.08. 17:00
Elkezdődött az észak-balatoni vasútvonal villamosítása
Elkezdődött az észak-balatoni vasútvonal villamosítása Szabadbattyán és Balatonfüred között. Az érintett szakaszon emellett több állomás is átépül. Mutatjuk a részleteket azzal kapcsolatban is, hogy milyen változásokat idéz elő mindez a hétköznapok közlekedésében.

Az 55 kilométeres szakaszon 2021 áprilisától válthatják föl a dízelvonatokat az elektromos szerelvények. A beruházáshoz kapcsolódva kibővítik a szabadbattyáni villamos alállomást, a pályarekonstrukciós munkálatokkal megszűnik a sebességkorlátozás.

Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő állomását átépítik, akadálymentesítik, átjáróikat korszerűsítik, csatlakozási pontokat alakítanak ki jegykiadó automaták és utastájékoztató táblák számára.

Alsóörsön emellett létrehozzák a felsővezetéki hálózat üzemeltetéséhez szükséges telephelyet, és megszüntetik a használaton kívüli vágányokat, Balatonalmádiban pedig a csonkavágányokat bontják el.

A likeBalaton.hu igyekszik naprakészen beszámolni a balatoni vasúti közlekedésről. Korábbi híreinket a témában itt találod.

A villamosítás mérsékelni fogja a környezetterhelést, a menetidő rövidítésével pedig megkönnyíti az eljutást a Balatonhoz. A több mint 110 éves szakaszt csaknem 50 éve korszerűsítették utoljára.

Az észak-balatoni vasút történelméről itt olvashatsz.

A kivitelezés ideje alatt részleges éjszakai vágányzárakra és teljes vonatkizárásokra is készülni kell, de a nyári főszezonban, 2020 júniusának közepétől augusztus végéig felfüggesztik a korlátozással járó munkálatokat.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva