Krausz Andrea | 2022.11.23. 16:00
Emelkednének a balatoni a horgászjegy-árak – decemberben lesz végleges
Az általános, 25-30 százalékos emelés helyett az életkor és a halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy-áremelést jelentett be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A tervek szerint jelentősen emelnék például a behúzós jegyek árát. A döntés még nem végleges.

A gazdasági környezet változása miatt szükségessé vált a balatoni horgászjegy-árak emelése 2023-tól – jelentették be a VIII. Balatoni Horgász Konferencián.

Az áremelések megtervezése előtt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

egy közvélemény-kutatás során tette fel a kérdést, hogy mely áremelési formát tartanák a horgászok a legigazságosabbnak.

2688 válaszadó közül

860-an választották, hogy „Minden jegytípus ára egységesen emelkedjen a költségek emelkedésével egyező arányban.” 749-en választották, hogy „A partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.”

515-en választották, hogy „Differenciált áremelés: a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen.” Valamint 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen. Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Takarmány-, munkabér-, üzemanyag- és rezsiköltségek növekedése

A BHNp Zrt. vezetősége a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30 százalékos áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól.

A partközeli/általános tagolás helyett bevezetik a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkednek.

A behúzós horgászjegy-árak például több mint 50 százalékkal emelkednek, amit nem is hagytak szó nélkül a Facebook-kommentelők.

Volt aki azt írta:

„…Ezzel az egésszel két dolgot értek el: növekedni fog a hallopás és a jegy nélküli horgászat… A bojlisok, akik ugyebár nem vesznek ki halat a Balatonból, azokat akarjátok megvámolni tenyleg?…”

„…Mi is felháborodhatunk, hogy miért ment fel egy év alatt a gabona tonnánkénti ára 69.000 forintról 150.000 forintra.

Az is egy út, hogy nem helyezzük ki a tavainkat, nem etetünk és jövőre fele ennyit telepítünk…” – szólt a válasz a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei részéről.

Más horgászok viszont még így is kedvezőnek tartják a árakat:

„…Ismerem én is a bojlis tavak árszintjét, ahhoz képest még ha nem is esik jól az áremelés, még mindig kedvező a balatoni ár.” – fogalmazott egy másik kommentelő.

Kisebb mértékű áremelkedés

A parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal fognak emelkedni. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy pedig ezúttal is változatlan marad.

A 65 év felettiek és az ifik, valamint a gyermekek számára további kedvezmény, hogy megmarad a partközeli jogosultság, tehát nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak (nem lajstromozott) vízi járműből horgászni.

A kiegészítő jegyek mindkét kategória meglépését lehetővé teszik majd ugyanazon az áron. Tehát

a parti éves jegyet váltott horgász, amennyiben megveszi a kiegészítő jegyet, annak időtartama alatt akár csónakból, akár lajstromszámos vízi járműből horgászhat.

Szintén igaz a csónakos éves jegyet váltott horgászra, hogy amennyiben kiegészítő jegyet vált, azzal lajstromszámos vízi járműről is horgászhat.

A parti jegy partról, stégről (szabadon állóról is) és vízben gázolva, a csónakos jegy pedig akár partról, akár (nem lajstromozott) vízi járműből jogosít majd horgászatra, a korábbi partközeli jeggyel egyező módon, a parttól legfeljebb 1500 méterig.

A 2023-tól érvényes jegyár-tervezetet az alábbi táblázatban foglalták össze:

A konferencián bemutatott horgászrendi változtatási terveket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei

megküldik véleményezésre az illetékes horgász-szervezeteknek, majd várhatóan december közepén teszik közzé a véglegesített 2023. évi horgászrendet.

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva