likeBalaton.hu | 2021.01.09. 07:00
Megdöbbentő! 106 teherautónyi szállítmány került a Balaton vizébe
2020-ban februártól december közepéig 106 fuvarral, összesen 11 256 km-t megtéve, 33 helyszínen végzett haltelepítést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Egyedül a süllőből nem sikerült a tervezett mennyiséget a tóba engedni, viszont a kősüllő mesterséges szaporítása sikertörténet.

A legnagyobb hangsúly ezúttal is a pontytelepítésen volt. Éves szinten 300 000 kg vegyes, két- és háromnyaras ponty szerepel a cég telepítési kötelezettségében. Ezt minden évben igyekszenek túlszárnyalni. 2020-ban végül 337 151 kg pontyot engedtek a magyar tengerbe.

– Költséghatékonyság miatt a tógazdaságainkhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottunk, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittünk pontyot legalább egyszer az évben – tájékoztatott Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Pontyból került a legtöbb a Balatonba
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

– A térbeli eloszlás kapcsán fontos leszögezni: a haljelöléses vizsgálatainkból tudjuk, hogy

a halállomány az élőhelyi, és táplálékviszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekszünk rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszuk el a telepítéseket.

2020-ban ez a következőképpen alakult: a keleti medencében 131 453 kg, a középső medencében 104 590 kg, a nyugati medencében 101 108 kg. A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottunk az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt – írják a beszámolóban.

Gyönyörű példányok kerültek a Balatonba a tógazdaságokból
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

Egy- és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kg-ot telepítettek a Balatonba. – Sajnos így nem sikerült teljesíteni a 6000 kg-os éves kötelezettségünket. Süllőből sajnos még nem vagyunk önellátóak, ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek.

2021-től azonban reményeink szerint megoldódik ez a probléma, mert a móriczhelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek cégünk kezelésébe,

az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére – összegzett a tókezelő.

Süllő kevesebb került a tóba
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Előnevelt csukából a 250 000 darabos kötelezettségüket kétezerrel egyeddel fejelték meg, a kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a halőri motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kis csukák „utaznak” a Balatonba az oxigénnel felfújt műanyag zsákokban
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettek a tóba, és további 120 000 előnevelt korosztályú balint is elhelyeztek a vízben.

Egy- és kétnyaras kősüllőből rekordmennyiséget telepítettünk a Balatonba, összesen 14 330 darabot. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogtuk be, majd

mesterségesen szaporítottuk és intenzív körülmények között neveltük, mellyel elsők vagyunk az országban.

A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg – olvasható a beszámolóban.

A kősüllők mesterséges szaporításában elsőkén értek el nagy sikert a Balatonnál
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Mint írják, két- és háromnyaras korú compóból, kötelezettségüket túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettek.

– Folytattuk a 2015-ben megkezdett menyhal-újrahonosítási programunkat: október elején összesen 11 000 darab egynyaras példányt engedtünk szabadon. A menyhalvásárlásunkat az Agrárminisztérium támogatta… A Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, itt a kötelezettségünknek megfelelve 250 000 darab előnevelt pontyot, továbbá 51 000 darab előnevelt csukát és 50 000 darab előnevelt süllőt helyeztünk ki – írja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Kis menyhalak kerültek a tóba
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. minden egyes telepítésről többször is beszámolt weboldalán és a közösségi médiában, és az adott helyszínhez közel eső valamely horgászegyesület képviselőjét telefonon is értesítették, így 2020-ban a helyi horgászok aláírásukkal is hitelesítették a telepítések sikeres lebonyolítását.

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva