Koszorús Rita/sonline.hu | 2022.11.18. 12:00
Európa-szerte sújtja a sekély tavakat a klímaváltozás
A rendezvény keretében a tavak és édesvizek szerepe, helyzete, valamint megóvásuk lehetőségeiről is szó esett.

Sekély tavak kezelése címmel tartott nemzetközi sajtótájékoztatót a Balaton Fejlesztési Tanács és az Európai Élő Tavak Egyesülete (ELLA), amelyet a Life projekt keretében hoztak létre az európai tavakkal és vizes élőhelyekkel rendelkező országok, hogy óvják és elősegítsék azok fenntartható fejlesztését. Ezért Németország, Észtország, Spanyolország és Magyarország csatlakozott a hálózathoz, hiszen a klímaváltozás tavakra gyakorolt hatása Európában mindenütt gondot jelent. A webináriumon az is elhangzott, hogy a tópartok beépítése nem csak európai, de globális probléma.

Extrém alacsony vízállás Keszthelynél, idén szeptemberben
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

A rendezvény keretében Thomas Schäfer biológus ismertette az ELLA célkitűzéseit, majd Kutics Károly beszélt a tavak és édesvizek szerepéről, helyzetéről, valamint megóvásuk lehetőségeiről.
A Balaton szempontjából kiemelte a csatornázottság növelésének szükségességét, valamint a Kis-Balatonnál található vizes élőhelyek megóvását, illetve azt is, hogy a foszforhasználatot minimalizálni szükséges a tónál. A rendezvény utolsó blokkjaként a résztvevők kérdéseket tehettek fel, s hozzászólhattak a témához. Itt elhangzott: a legtöbb édesvizű tónál aggódnak a part beépítése miatt, s a foszfor jelenléte a vizekben ugyancsak aggasztó kérdés.

A következő hónapokban előadássorozat következik, amelyekkel a szakemberek fel kívánják hívni a figyelmet a tavak védelmére.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva