Marosi Gábor/sonline.hu | 2022.06.14. 16:00
Ezek a déli parti strandok fejlődtek nagyot a szezonra
Közel hatvan ingyenes strand várja a fürdőzőket a Balatonnál, ezek nagy része a déli parton található.

 

Az időjárás-előrejelzés szerint az igazi kánikulára még várni kell, a bátrabbak azonban már az elmúlt napokban, vagy hetekkel ezelőtt megmártóztak a Balatonban. A legtöbb térítésmentes fürdőzésre alkalmas hely talán Balatonfenyvesen található. A településen öt ingyenes kijelölt strand működik, de ezen kívül még több mint húsz helyen lehet bemenni a vízbe. Balatonfenyves az elmúlt években több százmillió forintot fordított a strandok felújítására. A fürdőzőhelyeken baba-mama szoba, öltözők, mosdók is találhatók és a mozgáskorlátozottak számára tájékozódási lehetőségeket is építettek.

Fonyódon összesen 12 olyan partszakasz található, ahol könnyedén be lehet jutni a Balatonba. Ebből hatot strandnak minősítettek és egy kutyás fürdőhely is található a településen. A nem minősített helyeken is minden feltétel adott a strandoláshoz. Vizesblokkok működnek és a környezetre is odafigyelnek. Fonyódon csak a központi, Panoráma strandon szednek belépőt.

Nemrég vásároltak kettő műanyag tolókocsit, amelynek a segítségével a mozgáskorlátozottak is meg tudnak mártózni a Balatonban. A településen nagyon népszerű a kutyás strand. A körülbelül egyhektáros területen már most nagyon sok állatbarát vendég fordul meg. A kezdetekkor féltek attól, hogy a fürdőhelyen sok problémával találkoznak majd, a kutyások azonban jól megvannak egymás mellett.

Balatonföldváron mindkét hivatalos strandon belépőt kell fizetni. A keleti strand 5, míg a nyugati évek óta 4 csillagos minősítéssel rendelkezik. A fürdőhelyek június elsejétől várják a fürdőzőket. A Kvassay sétány nem számít hivatalos strandnak, azonban évtizedek óta fürdőzőhelynek használják az emberek. A Balatont több mint egy kilométeres partszakaszon lehet megközelíteni.

Balatonbogláron továbbra is mind a hat strand ingyenesen működik a városban. A buborék élménystrandért, ahol több játékelem és csúszda is található, azonban fizetni kell. A település a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán ezúttal is sikeresen szerepeltek, mintegy 170 millió forintot fordítanak a strandok fejlesztésére. Több helyen még mindig zajlanak a munkálatok, de június végére várhatóan elkészülnek a szakemberek. Idén júliusban bevezetik a fizetős parkolást a városban. A partközelben drágábban, a központban és a várdomb környékén azonban valamelyest olcsóbban lehet majd megállni. A bogláriaknak nem kell fizetni a parkolásért, egy kártyát kapnak majd, amivel igazolhatják a lakcímüket.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Tovább olvasnál? Ezeket is nézd meg!

Több mint 50 szabadstrand a Balaton körül

 

A nappaliban is gyakorolhatsz – így mutatsz majd jól a strandfotókon

 

Század eleji romantika és titkos szerelmek Badacsonyban

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva