likeBalaton.hu | 2021.07.22. 09:00
Több mint 50 szabadstrand a Balaton körül / ha eddig nem találtad, most odavezetünk
A belépőjegyes strandszakaszokon a plusz szolgáltatásokat kell megfizetni, de ha inkább szabadstrandot választanál, abból is van bőven a tó körül. Körbejártuk a Balatont, és összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat.

Ha szabadstrandra akarsz menni, inkább a déli parton keresgélj! Könnyű sikerélmény: ott minden településen van olyan partszakasz, ahol nem kérnek pénzt a Balatonért, vannak lépcsők a vízben, sőt mivel az elmúlt években ezeket a strandokat is felújították, a legtöbb helyen mosdót, játszóteret, padokat és biciklitárolót és esetleg még wifit is használhatsz.

A déli parton több mint ötven szabadstrandot találtunk, de ennél is több van. A települések ugyanis gondoznak olyan partmenti szakaszokat is, ami nem kijelölt strand, de fürdőhelyként használják az emberek, sőt olyan területek is vannak, amit a környező utcák lakóközössége tart rendben és strandként használják. A déli partot sokan éppen azért szeretik, mert tele van ingyenes strandokkal.

Az északi part más helyzet, ott eleve nehezebben megközelíthető partszakaszok vannak, és nem is mindenütt alkalmas strandolásra a part. Itt a hagyomány is inkább az, hogy körbekerített, a települések által fenntartott strandok várják a fürdőzőket. Azért persze az északi parton sem reménytelen a helyzet, ott is akad néhány szabadstrand.

Keszthely

A korábbi szabadstrand Keszthelyen idéntől elsősorban más profillal, de ugyancsak ingyenesen látogatható fürdőhely. Itt működik a Keszthelyi Kutyás Strand és Élménypark, ahol ebek és gazdáik egyaránt jól érezhetik magukat.

Keszthelyi kutyás strand – Fotó: Keszey Ágnes

Azok is bemehetnek a területre, akik kutya nélkül érkeznek, s természetesen nekik sem kell belépőt fizetni. A területen nem csak fürdeni, napozni és kutyával játszani lehet: a vendégeket várja a Masni Piknikkert is, ahol italokat és szendvicseket kínálnak.

Örvényesi szabadstrand

Az északi part keleti felén kevesebb szabadstrandot és területet lehet találni, de azért aki tudja hol keresse, az itt-ott élvezheti a vadregényes Balaton partot kialakított strand nélkül is. Az egyik legismertebb ezen a parton Örvényesen a Platán vagy Vadkacsa szabadstrand, amely Aszófő és Balatonudvari között található. Azt viszont érdemes tudni, hogy jelenleg teljes átépítés alatt vannak az öltözők és mosdófülkék, nem üzemel büfé, és maga a strand területe is kisebb a terület lezárása miatt.

Nagyban folynak a munkálatok az örvényesi szabadstrandon (Fotó: Szücs Ildikó)

Jelenleg a játszótér sem üzemel, de aki valóban csak csobbanna egyet, és nem zavarja, hogy nem tud üldögélni a büfében és hosszú időn keresztül strandolni, annak egy rövid lazulásra pont alkalmas ez a strand. Lebegő stégeken lehet napozni, lépcsők is vannak, hogy könnyen bemehessünk a vízbe, és jó néhány fa alatt találunk árnyékot is.

Örvényesi szabadstrand (Fotó: Szücs Ildikó)

Tihanyi Gödrös

A tihanyi-félsziget másik oldalán van az úgynevezett Gödrös strand, ami az út mellett húzódik a tihanyi rév felé menet. Ez tökéletes megoldás, ha biciklivel vagyunk, vagy ha a közelben van szállásunk és egy kis sétával szeretnénk megközelíteni a strandot, illetve akit nem zavar az autók zaja. Mivel közvetlenül az út mellett van, nem nagyon kell keresgélni, viszont nem is a csendes strandok közé tartozik.

Aki autóval jön, annak számítania kell arra, hogy a büfésor melletti parkoló fizetős, óránként 350 Ft a díja. Itt viszont éhesek nem maradhatunk, mert számos vendéglátóhely van, ahol pótolhatjuk a fürdőzésben elvesztett energiát. A strandon árnyékolók találhatók, és napozóágyak valamint vízibicikli bérlésére is van lehetőség. A látvány viszont kárpótol mindenért, ráadásul itt egész nap süt a nap, mert shonnan nem vetül rá árnyék.

A tihanyi Gödrös strand az út mellett húzódik (Fotó: Szücs Ildikó)

Alsóréti szabadstrand – Balatonkenese

Ez a kicsi, családias hangulatú strand ingyenesen látogatható a Balaton északkeleti csücskében, de adományokat szívesen fogadnak. A strandon van lehetőség öltöző, mosdó és beltéri zuhanyzó használatára, és külön mozgássérült egységek is kialakításra kerültek. Vannak kerékpártárolók és a gyermekek számára játszótér. A valóban aprócska strand romantikája, hogy a vízhez a nádas között lévő keskeny partszakaszról egy idén felújított, hosszú stég vezet, azon végigsétálva jutunk el a lépcsőig, hogy csobbanhassunk. A part egyébként homokos és gyermekpancsolásra kíváló. A bejárat mellett büfék kínálnak finom falatokat a vendégeknek, vagyis minden megvan itt, ami egy kellemes strandoláshoz szükséges.

Gumirádli szabadstrand – Balatonakarattya

Egykor Kenese része volt, de 2014 óta önálló település Balatonakarattya, amelynek szintén van egy vadregényes szabadstrandja. Nehezen található meg, a 71-es útról az akarattyai körforgalomnál a Bercsényi útra forduljunk, majd a következőnél – ahol a Bercsényi strand van – Balatonvilágos felé kanyarodjunk.

Az út kissé hepehupás, fákkal szegélyezett és világvégi hangulatot idét, de bátran zötyögjünk tovább, amíg meg nem leljük a murvás parkolót és a szabadstrand bejáratát. Aki elmerészkedik idáig, egy kissé retró strandra számítson, egyetlen büfével, öltözőfülkékkel és mosdóval. A strand ingyen van, a fizetős szolgáltatások között van vízibicikli bérlés, csónakkölcsönző, játékterem, asztalitenisz, trambulin és légvár.

Siófok – Újhelyi szabadstrand

Az Újhelyi strand az egyik leglátogatottabb ingyenes fürdőhely Siófokon. Sikere annak köszönhető, hogy nagyon kellemes, árnyékos, ráadásul körben lekerített, családosok számára ideális. Vannak öltözők, zuhanyzók, ingyenes illemhelyek, büfék, kölcsönzők, játszótér is várja a kicsiket. A strand előtt parkoló található.

Újhelyi szabadstrand Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

Siófok – Ezüstpart szabadstrand

Mintegy 2 és fél km hosszú szabadstrand a város nyugati részén terül el. Új, stabil lépcsőbejárók, padok, jópofa játszóterek és sokféle sportpálya található a területen. Vízibicikli, homokos röplabdapályák, teqball asztalok, lábtengópályák létesültek és itt található a nemrég átadott süllyedő hajó fantázianevű szuper játszótér is.

Az Ezüstparton sportolhatunk is (Fotó: Krausz Andrea)

Siófok – Aranypart szabadstrand

Az egész Balatont nézve is az egyik legkedveltebb része ez a régiónak. A hosszú, közel 4 kilométeres partszakasz könnyen megközelíthető, bárhol belevethetjük magunkat a vízbe, ugyanakkor rengeteg szolgáltató működik végig.
Öltözőbungalók, ingyenes illemhelyek, rengeteg lejáró, térkövezett sétány a Csúszda utcától a Strand utcáig, pihenőhelyek, kerékpártárolók, padok, homokos röplabdapályák, vízibicikli-kölcsönzők, SUP kölcsönzők és számos vonzó dolog várja a fürdőzőket.

Aranypart szabadstrand 2020-ban (Fotó: Krausz Andrea)

Zamárdi Nagy Szabadstrand

Zamárdi 10 km-es partszakaszán mindenhol ingyenes a strandolás, de a legismertebb szakasz a 3 km hosszú Nagystrand, ami egy egybefüggő, füves, árnyas fürdőhely és csodálatos panorámával tekint a Tihanyi- félszigetre. 2019-ben új fövenystranddal gazdagodott a partszakasz. A röplabda pályák, kosárlabda pálya, játszótér, pelenkázó, mozgáskorlátozott szolgáltatások, parkoló, mosdó, öltözők, strandcikkek, éttermek, büfék várják a fürdőzőket.

Zamárdi Nagy Szabadstrand (Fotó: Krausz Andrea)

Zamárdi – Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach)

Ha keresed a szabadstrandot, de jobban kiegyeznél egy kisebb, de csendesebb kis hellyel, akkor Zamárdiban, a Táncsics utcai szabadstrandon, vagyis a T-Beach-en a helyed! Zamárdi keleti végén található, igazi gyerekparadicsom. Szép játszótér, kölcsönző és büfé is rendelkezésre áll.

Igazi gyerekparadicsom a Táncsics utcai szabadstrand (Fotó: Krausz Andrea)

Szántód – Rigó utcai szabadstrand

Szántódon is csak szabadstrandokat találunk. A Rigó utcai szabadstrand egy igazi ékszerdoboz. Gyönyörű, gondozott, zárt terület, ahol szépen kialakított díszköves sétányok és gondozott pázsit váltakozik, játszótér is rendelkezésre áll, igényesek a kovácsoltvas kandeláberek, padok, szemetesek. A parton napvitorlával fedett nagyméretű napozóstég is rendelkezésre áll, komfortos öltözők, mosdók vannak újdonság a praktikus családi öltöző.

Nagyon szép a szántódi Rigó utcai szabadstrand (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonföldvár – Kutyabarát strand

Balatonföldváron is megmártózhatnak a kutyák a Balatonban. A Kutyabarát strand akár a fővárosból is 1 óra alatt is elérhető! A parton van elég hely a szaladgáláshoz, a fürdőhely melletti nádasnak köszönhetően a part közelében a víz sekély marad, így nem csak úszkálni lehet a Balatonban, hanem labdázni, frizbizni, vagy akár kergetőzni is.

Kutyák és gazdik együtt élvezik a strandolást Balatonföldváron (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonszárszó – Bendegúz téri szabadstrand

A gyermekbarát szabadstrand a község Balatonföldvárhoz közeli széle és a központi park között található. Mosdók, új lejáró lépcsők, térköves burkolat, napelemes kandeláberek és értékmegőrző széfek, büfék, játszóterek szolgálják a kényelmet.

Fotó: Krausz Andrea

Balatonszemes – Központi szabadstrand – (Berzsenyi Dániel u.)

A strand a balatonszemesi kikötőtől nyugatra, az Élményfürdő tőszomszédságában található. A strandon az aktívan pihenni vágyók találhatnak kosárlabda palánkot, strandröplabda pályát, strandfoci pályát.

Balatonlelle

Balatonlelle egyedülálló módon több mint négy kilométer hosszú ingyenes partszakasszal rendelkezik. A legnagyobb szabadstrand Balatonlelle közepén, a hajóállomástól nyugatra a két kilométer hosszú Nyugati szabadstrand.

A sekély, lassan mélyülő tópart kedvelt a kisgyermekes családok körében is. A strand teljes területét szépen gondozott pázsit borítja.

Az ingyenes strandon nemcsak fürödni lehet, kalandpark, tenisz, strandröplabda pályák, óriási csúszda, a vizibicikli és szörfkölcsönző, klassz játszóterek és büfék várják az itt pihenőket. A víz szerelmesei még három másik szabadstrandon is pancsolhatnak.

Szabad strand a Margaréta köznél Balatonboglár. (Fotó: Fábos Erika)

 

Lelle, nyugati szabadstrand. (Fotó: Fábos Erika)

A Balatonlelle-felsői vasútállomás közvetlen közelében található a Szirom közi szabadstrand. A strand bejárat szerinti jobb oldalán egy kiváló büfé üzemel. De van itt minden, zuhanyzó, mosdók, játszótér is.

A város határán fekszik a Határ utcai szabadstrand. A strandon kis méretű homokozó és mászóka áll a gyerekek rendelkezésére. Az egész területet hatalmas fák borítják be árnyékkal.

A Csöpi közi szabadstrandon is van minden, ami a strandoláshoz kell. Lelle mindegyik szabadstrandja csodás környezetben található, kifogástalan pázsit, árnyékot adó hatalmas fák, csodás parkok is ezek a strandok.

Balatonboglár

Balatonboglár legnagyobb szabadstrandja, az egyik leghíresebb strand a déli parton és az egyik legjobb is. Amiről híres, az az, hogy minden évben itt érnek célba a Balaton átúszás résztvevői.

Könnyű idetalálni, ha valaki a 7-es útról elindul a part felé, a város központjában, egy csodálatos platán fasor vezeti el egészen a partig, vagyis a strandra. Ez konkrétan egy 9,5 hektáros park, nagy fákkal, egy teljesen parkosított területen. Természetesen minden kiszolgáló szolgáltatás van itt, ami egy strandon csak szükséges: öltözők, mosdók és zuhanyzók. Többféle büfét és kávézót is találsz.

Platán strand, Balatonboglár. (Fotó: Fábos Erika)

 

Platán strand Bogláron. (Fotó: Fábos Erika)

A strandon a fürdésen kívül rengeteg program vár. Több féle játszótér és homokozó is van a gyerekeknek. A Platán strandon egyedülálló az az 1850 m2-es homokpálya, ahol strandröplabdapálya, strandfocipálya és strandkézilabdapálya is helyet kapott. A füves területen tollaslabdapályát, kispályás focipályát és gyepröplabdapályát alakítottak ki. A homokpálya mellett kiépített gumilapos kosárlabdapálya és 6 streetballpálya is van, de pingpongozni is több asztalon lehet. Hétvégente animátorok is segítik kihasználni ezeket a sportolási lehetőségeket.

Fiumei utca, szabadstrand. (Fotó: Fábos Erika)

A Platánon kívül, a Fiumei utca végén is van egy szabadstrand. Kisgyerekkel kiváló választás, mert árnyékos, a partja széles sávban homokos és minden van ezen a strandon is, ami egy nyaralónak vonzó lehet. Vízijátszótér, mosdók és szépen rendezett környezet.

Fonyódliget

A nagyon hangulatos Árpád part szabadstrandon strandolnak a legtöbben Fonyódligeten. Ez a fürdőhely a kisgyerekes családoknak is kedvelt helye. Mosdók, zuhany, játszótér a rendelkezésre áll és az egyik legszebb kilátást biztosítja a fonyódi strandok közül.

Árpád part Fonyódligeten (Fotó: Fábos Erika)

 

Virág utcai szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

 

Jácint utca, szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

Másik két kisebb strand is van ezen a településrészen, ami ingyenes. Egyiket a Jácint, a másikat a virág utcából lehet megközelíteni. Mindkét strand nagyon kedves, szépen gondozott zöldfelületen strandolhatnak itt a fürdőzők.

Fonyód

A város területén 9 olyan strand működik – ebben a bélatelepi és a fonyódligeti strandok is beletartoznak – ahol ingyen lehet használni a partot. Fonyód területén legnépszerűbb, a Vitorlás utcában működő szabadstrand. Nem véletlen, pont szemben a Badacsonyt nézegetheted, miközben strandolsz. Ezt a vasút felől, vagy a strand végében egy kis kapun lehet megközelíteni.

Városi szabadstrand Fonyódon (Fotó: Fábos Erika)

 

A Tópart utcai strand (Fotó: Fábos Erika)

A területen hatalmas fák adnak árnyékot. A területen mosdó, zuhanyzó, öltöző kabinok, játszótér és két lábtenisz pálya is használható. Több büfében is tudsz venni magadnak szokásos strandkajákat. Itt arra figyelj, ha vízbe mész, hogy helyenként nem homokos, hanem kavicsos a meder. Másik két ingyenes strand is van Fonyódon. Az egyik a Tópart utca, a másik pedig a Fürdő utca végén található. Ezek mindegyike szépen gondozott füves terület, ahol minden infrastruktúra megvan a strandoláshoz. Öltöző, mosdók és játszótér várja a Balaton rajongóit ingyen.

Bélatelep

Egy a településrész Fonyódhoz tartozik és a fonyódi strandok közül ez a homokos öbölben található, az egyik legnépszerűbb és biztosan a leghangulatosabb. A déli partnál megszokotthoz képest itt kicsit gyorsabban mélyül a víz. A strand pedig azért is érdekes, mert több egymástól különböző része van. Van itt árnyas fás, van kifejezetten napozóknak ajánlható rész, a kisgyerekesek inkább az öblös szakasz közelében szeretnek lenni.

A bélatelepi szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

 

Huszka utca szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

 

Báthory utca szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

 

A Strand utcai szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

Ide akár egyenesen vonattal is érkezhetsz, mert a vasútállomás 15 méterre van a strand bejáratától. Parkolót a Vitorlás utca felől találsz, de rendszerint gyorsan tele van, a környező utcákban vagy a parkolóval szemben a füves területen tudod hagyni az autót. Ingyenes a parkolás. Egy kellemes sétára van ide a Nosztalgia fagyizó. A Lovizer család negyven éve árulja itt a kézműves fagylaltokat, érdemes átsétálni, nem a megszokott, egészen különleges a kínálat. Bélatelepen ezen kívül még másik három ingyenes kis strand is vár: a Báthory utcánál, a Huszka utcánál és a Strand utca végén tudod megközelíteni ezeket. Mindegyiken van mosdó, öltözőkabin és egy-egy kisebb ingyenes parkoló is.

Balatonfenyves

Balatonfenyves partszakasza egy szép, hosszú szabadstrand. Annyira, hogy nincs is fizetős strand ezen a településen. Talán a nyugati partszakaszon, ez a legnépszerűbb célpont kisgyerekekkel. A víz olyan lassan mélyül, hogy a kellemes, homokos a meder széle, szinte egy hatalmas vízi homokozóvá alakul nyárra. A legnagyobb szabadstrand, a központban található, a vasútállomástól is pár perc sétára van csupán. Legegyszerűbb, ha a sétáló utcai részen (Vachott Sándor utca) átvágsz és már ott is vagy, de több kis utcából is erre a strandra jutsz a falu közepén.

A strandot az elmúlt években csodálatosan felújították. Játszóterek, sportpályák, öltözők, zuhanyzók, napozóágyak és pihenőpadok várják itt a strandolókat. Értékmegőrző is van, 500 forintos díj ellenében, a wifi viszont ingyenes. Nagyon szép, parkosított ez a szakasz, vannak öreg, hatalmas fák is itt, amiknek köszönhetően akár az egész napot is árnyékban töltheted. A terület szélében sokféle büfé kínálatából lehet választani, lángos, pizza, palacsinta, hamburgerek, de bisztró minőségű ebéd is van, pár lépésre a strandtól.

Központi szabadstrand Balatonfenyvesen (Fotó: Fábos Erika)

 

Csalogány szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

 

Pozsonyi úti strand (Fotó: Fábos Erika)

 

A második legnagyobb szabadstrand Fenyves északi részén, a Csalogány köznél található, ez is egy szép hosszú szakasz, vagy 500 méteres. Játszótér, büfék, mosdó, értékmegőrző és elsősegélynyújtó pont is van. A Balatonfenyves-alsói vasútállomás szomszédságában van a másik szabadstrand, erről azt fontos tudnod, hogy ez egy olyan részén van a Balatonnak, ahol a kedvezőtlen iszapmozgás miatt csak egy hosszú, 30 méteres bejárón lehet a vízbe jutni.

A parton viszont a szokásosnál sokkal több sportolási lehetőség várja a strandolókat. a fenyves-alsói szabadstrandon egész nap állandó animátor várja a helyszínen a jelentkezőket a különböző sportversenyekre – strandröplabda, kosárlabda, kispályás focilabda, tollaslabda.

A bejáró mellett különböző sporteszközöket is telepítettek a sekély vízbe, ami különösen alkalmas a játékra, sportra. A falu szélén, már majdnem Bélatelepen, a Pozsonyi utca végében is találsz egy kis strandot és az István király utcánál is. Ezek kellemes, nem olyan nyüzsgő helyek. Mosdót, zuhanyzót és mindegyik közelében egy-egy kis éttermet is találsz az utcák elején.

Balatonmáriafürdő

Ez a szabadstrandok faluja. A Vitorlás utcai szabadstranddal együtt, ami helyrajzilag amúgy Balatonkeresztúrhoz tartozik, összesen nyolc szabadstrand található itt. Ezek mindegyikén kiépített vízlejáró, pihenőpadok, vizesblokk szolgálják a fürdőzőket. De ezek csak az amolyan strand kinézetűek, ezeken kívül is van pár olyan utcavégi lejáró, amit a helyiek strandnak hívnak, vagy úgy használnak.

A legnagyobb és legnépszerűbb a Vitorlás utcai, a Faluház utcai, a Bárdos sétánynál, a Hajóállomásnál és az Őrház utcánál található. Ezek mindegyike szépen füvesített terület, rendelkezik mosdóval, büfével, van ahol bolt is van a közelben. De például a Szabadság és az Őz utcai strandon ilyeneket nem találsz, ha oda pályázol, vinned kell magaddal inni és ennivalót.

Balatonmáriafürdőn nyolc helyen lehet ingyen strandolni. (Fotó: Szaniszló Hajnalka)

A nagyobb szabadstrandokon, vízi eszközöket és sportpályákat – strandröplabda- , tollas- és kosárlabdapályát is találsz és játszótér is van. Az Őz utcai ugyan nem ennyire kiépített, de nagyon kedves, csendes, már szinte vadregényes környezete nagyon népszerűvé teszi. Balatonmáriafürdőn a legtöbb szabadstrand vízmélység miatt kisgyermekek fürdésére is alkalmas. Kiépített vízlejáró, pihenőpadok, vizesblokk szolgálják a fürdőzőket. A szabadstrandok közelében vannak kialakított parkolók is, de ezek messze nem fedik le egy kánikulai nap igényeit, olyankor inkább a környező utcákban lehet megállni, ami nem mindig könnyű, de ingyenes.

Balatonberény

Ez az a partszakasz ahol a déli parton az utolsó strandolási lehetőség van. A szabadstrand itt is közvetlenül a part menti út mellett található. Csicsergő sétánynak hívják ezt a részt és ez egy nádasokkal, apró szigetekkel, öblökkel tagolt hosszú partszakasz, ahonnan nagyon szép panorámás kilátás nyílik a túlpartra. Sokan csak a fotózkodás kedvéért is megállnak itt. Könnyen megtalálod akkor is ha nem vagy itt ismerős, mert ha az Ibolya utcán, vagy bármelyik utána következő merőleges kis utcán, lesétálsz a Balaton útról, el sem tudod téveszteni.

Szabadstrand Balatonberény (Fotó: Fábos Erika)

Ez egy nagyon szépen parkosított rész, hatalmas fákkal, tehát árnyékos helyeket is találsz, ha a tűző napot nem szereted. Ha biztosra akarsz menni, nyugodtan hozhatsz magadnak kis strandsátrat is, kényelmesen fel tudod itt állítani. A strand keleti vége ugyanis azért inkább egy füves terület, ott fák nem nagyon vannak. Több kényelmes, lépcsős bejáró van ezen a szakaszon, szép nagy a strand, vagy két kilométer hosszan terül el, ezért rendszerint sosem zsúfolt. A terület fizetős strand felőli végén több büfé és étterem is van, de a Rózsa utcánál van egy kerékpáros pihenőhely is, egy rövid két-három perc sétával eléred, ott is találsz frissítőt, szendvicseket és kávét. A keleti végében van egy mosdó épület is. A parkolás ingyenes a környéken, de ide nyugodtan jöhetsz vonattal is. Az állomástól, alig tíz percet kell sétálnod a szabadstrandig.

Balatonberény szabadstrand (Fotó: Fábos Erika)

Ha már strand, jó ha tudod, hogy Balatonberényben működik a déli part egyetlen naturista strandja is, ami évtizedek óta kedvenc helye a nudistáknak.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva