Mihály Szilvia | 2020.05.30. 07:00
Fedezd fel Badacsony titkait!
Bár az idei évben nem lesz Pünkösdi eljegyzés és elmarad a Badacsonyi Bor7 programsorozata, egy percig sem fogunk unatkozni a borvidéken!

Ez a nyár más lesz, mint az eddigiek! Bár a rendezvények augusztus közepéig elmaradnak, Badacsonyban nem lesz időnk unatkozni. A hegy, a pincék számtalan felfedeznivalót rejtenek, mutatjuk, mi vár rád a régióban.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesülete számtalan programot, kikapcsolódási lehetőséget ajánl.

– Most lesz idő jobban felfedezni a hegyet, kicsit lelassulni, elmélyedni a régióban. Badacsony biztonságos és élményekkel teli, abban a szerencsés helyzetben lesz az ideutazó, hogy számtalan kirándulási hely és szolgáltató várja – mondta Tasner Mónika.

– Olyan természeti csodákkal vagyunk körülvéve, melyek biztonságosan látogathatók, és egész napos, sőt több napos programokat biztosítanak a vendégeknek –tette hozzá Vízkelety Dóra.

Fotó: Mihály Szilvia

Szakvezetéses túráink az operatív törzs tanácsát kikérve folytatódnak.

– Szükségesek új biztonsági intézkedések a vezetett túrákhoz?
– A biztonság kedvéért kértük az operatív törzs hivatalos állásfoglalását, de nincs szükség semmilyen szigorító intézkedésre a túráinkon. Nem kell maszkot viselni a túrázóknak és a túravezetőnek sem. Az operatív törzs ajánlása szerint a nem egy háztartásban élőknek javasolt a kétméteres távolság megtartása.

– Mi lesz az első közös túra célpontja?
– Pünkösd vasárnap egy teljesen új túrával indítjuk a 2020-as nyarat. Bár eddig ezen a napon egy vidám pünkösdi eljegyzést tartottunk a Rózsakőnél, most a lecsendesülés, a szakrális jellege mutatkozik meg a napnak. Badacsonytomaj és a Badacsony-hegy bővelkedik szakrális és történeti emlékhelyekben, a Históriás ösvények túra során ezeket a helyszíneket járjuk be Hangodi László vezetésével, aki a téma elismert kutatója.
Egy pályázat keretében hamarosan elkészül egy kálvária is Badacsonyban, ami a Badacsonytomaji templomtól a Szent István király kápolnáig vezet. A zarándokutak is egyre népszerűbbek az egyéni utazók körében, ez a vidék gazdag kínálattal rendelkezik templomok, templomromok tekintetében is.

Kattints ide, és tudj meg mindent a Balaton körüli zarándok utakról!

Folytatódnak a holdfény túráink, és megismerhetik a vendégek a kisebb tanúhegyeket is, de eljöhetnek velünk a Káli-medencében található Kopasz-hegyre is. A túrákat december végéig, szinte heti rendszerességgel tartjuk.

Olvasói fotó: Kovács Tibor

Olvastad már a badacsonyi túravezetővel készített cikkünket?

– Aki nem akar szervezett túrán részt venni, annak mit ajánlatok, ha betér a Tourinform Irodába?
– Már most látjuk, hogy növekszik az egyedi túrák iránti igény, így készítünk egy új térképet, ahol a kirándulási útvonalak, látnivalók mellett a borlelőhelyeket is jelöljük. Azt gondoljuk, az idei egy aktívabb nyár lesz Badacsonyban, mint az eddigiek, többen fognak kirándulni a hegyen. A borvidék szolgáltatói, borászatai várják a túrázókat is, szerveznek saját szabadtéri programokat, zenés esteket, délutánokat.
Idén nyáron is nyomozhatnak a vendégek a Nyomozz velünk applikációs játék segítségével, sőt, a következő hetekben egy ingyenes online nyereményjátékban is részt vehetnek. Minden héten 3-3 rejtélyes kérdésre lehet válaszolni, amiért cserébe izgalmas nyereményeket kaphatnak.
Emlékszel a badacsonyi Kékesdyek tragikus szerelmére?

– Nyitva vannak már a környékbeli látogatóközpontok?
– A szabadtéri látogatóközpontok folyamatosan nyitnak a térségben, a Folly arborétum és a Salföldi major már látogatható, az Ökoturisztikai Látogatóközpontból június 1-től indulhatunk a vízi túrákra.
A felújított Szigligeti vár június 20-án nyit, bár egy része még az építkezés miatt nem lesz látogatható, de kellemes kirándulási célpont a közelben.

Fotó: Mihály Szilvia

– Kényelmesebb kirándulóknak, akik nem akarják megmászni a hegyet, mit ajánlatok?
– Szervezünk buszos túrákat is, hamarosan elérhetővé válnak azok az 1 napos kirándulásaink, ahol a borvidék perifériáját is felfedezhetik a vendégek. A borkóstolás mellett szabadidős programokat, helyi kirándulásokat kínálunk akár a Szent György-hegyen, a Csobáncon vagy az Örsi-hegyen. A kikötőből menetrend szerinti járatokkal eljuthatnak a vendégek a déli partra is, a településen hegyi taxik is várják a fáradtabb vagy a kalandokat kereső vendégeket.

– Milyen újdonságok fogadják a látogatókat Badacsonyban?
– Megújult a hegyre felvezető Kisfaludy-út, egy sétányt alakítottak ki az autóút mellett. Felszerelték az információs táblákat és kész az új világítás is. Sokkal biztonságosabb így a közlekedés mind a gyalogosok, mind a gépjárművel érkezők számára. Pihenőhelyek lettek kialakítva, megújultak a nyilvános WC-k, fent a Kisfaludy-háznál elkészült egy biciklitároló.
A strandokra előre megváltott elektronikus jeggyel, sorbanállás nélkül is bejuthatunk, a biztonsági szabályok betartása mellett pihenhetünk.

– A szállásfoglalásokon látszik a vendégek érdeklődése?
– Igen, a napokban megélénkült a szálláshely foglalás, és szerencsére a nyári foglalásokat a vendégek nem mondták vissza, a tavaszi, elmaradt pihenéseket pedig áttették az őszi időszakra. Azt gondoljuk, hogy ez a krízis segítheti az őszi-téli-tavaszi Balaton megismerését. Teljesen más arcát mutatja a tó a nyáron kívüli időszakban, Badacsony 4 évszakos úti cél, van olyan vendégkör, akik évente többször is felkeresik a régiót.
A szállás- és vendéglátóhelyeink betartják a biztonsági előírásokat és várják a vendégeket!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva