likeBalaton.hu | 2022.06.30. 09:00
Felfelé tartanak a lakásárak a Balaton környéki megyékben is
Új trend a piacon, hogy ma már az eladóknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy értékesíteni tudják az ingatlant, azaz nem lehet bármit gyorsan eladni.

Országszerte jelentősen nőtt az eladó használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára az elmúlt egy év során. A budapesti és a fővároson kívüli piacra jellemző négyzetméterár 26 százalékkal 438 ezer forintra nőtt.

· Somogy megyében júniusban közel 4300 lakóingatlan várt gazdára, 5 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 16 százalékkal 341 ezer forintra nőtt.

· Veszprém megyében júniusban közel 3500 lakóingatlan várt gazdára, 16 százalékkal több mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 39 százalékkal 700 ezer forintra nőtt.

· Zala megyében júniusban közel 2800 lakóingatlan várt gazdára, 22 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 37 százalékkal 454 ezer forintra nőtt.

 

Árrobbanás történt a használt lakások piacán az idén, igaz, a különböző térségek, megyék között vannak komolyabb eltérések – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja, hogy az eladó használt lakóingatlanok ára hogyan alakult országos szinten. Emellett ismerteti, hogy Somogy megye legjelentősebb kínálattal rendelkező településein mennyibe kerülnek a lakóingatlanok.

 

Idén júniusban a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon jelentősen nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 438 ezer forintot tett ki, ez 26 százalékos drágulást jelent.

 

Nő a kínálat, kedvezőbb hírek a vevőknek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az idei lakáspiaci helyzetet jellemezte.

– Több, egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlan vásárlásba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. Emiatt akkor felkúszott a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is. Az elmúlt hetekben azonban bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata országos szinten. Fontos tényező továbbá, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ők pedig hiányoznak a piacról. – majd hozzátette – Új trend látszik kibontakozni a piacon. Korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra annyi változás történt, hogy az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan.

 

 

Hol járnak az árak a Balaton környéki megyékben?

Somogy megyében júniusban 4284 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 341 ezer forintot tett ki, ami 16 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

· Siófokon 55 százalékkal 1,1 millió forintra,

· Balatonföldváron 92 százalékkal 1,27 millió forintra,

· Balatonlellén 36 százalékkal 850 ezer forintra,

· Marcaliban 61 százalékkal 376 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

 

Veszprém megyében júniusban 3447 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 700 ezer forintot tett ki, ami 39 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

· Balatonfüreden 39 százalékkal több mint 1 millió forintra,

· Balatonalmádiban 3 százalékkal 745 ezer forintra,

· Alsóörsön 10 százalékkal közel 1,4 millió forintra,

· Pápán 15 százalékkal 307 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

 

Zala megyében júniusban 2756 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 22 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 454 ezer forintot tett ki, ami 37 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

· Keszthelyen 34 százalékkal 589 ezer forintra,

· Hévízen 30 százalékkal 611 ezer forintra,

· Nagykanizsán 18 százalékkal 327 ezer forintra,

· Cserszegtomajon 25 százalékkal 669 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

 

 

Balogh László szerint egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Az ingatlan.com szakembere hozzáfűzte azt is, hogy az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért szintén többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében.

A szakember úgy látja, egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek, saját erő mellett ugyanis még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.

 

Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva