Hanthy Kinga / sonline.hu | 2022.07.18. 12:00
Fertőzést kaphatsz etetés közben egy balatoni hattyútól?
A vízimadarak etetésének veszélyeire a szakemberek évente felhívják a figyelmünket. Az állatokról emberre terjedő fertőzések korában azonban fel kell tenni a kérdést: a strandokra, partközelbe szoktatott vízimadarak nem jelentenek-e veszélyt ránk?

Ernő bácsi télen, nyáron reggelente felpakolja a biciklire a másfél kiló apró kockákra vágott száraz kenyeret, és lekarikázik vele a partra. A madaraknak pontos lehet az órájuk, türelmetlenül keringenek már a part mellett. Verébtől a vadkacsán és sirályon át a hattyúig.
Ernő bácsi állatbarátnak tartja magát, mégsem olvasgatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) évente kiadott felhívását. Pedig a közlemény több olyan szempontot is felsorol, amit mérlegelnie illene.

Megemlíti például, hogy a télen valóban táplálásra szoruló énekes madarakkal szemben a vízimadarak etetése felesleges és káros. A hónapokig, évekig tartó egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálékdiéta nemcsak a madarakat betegíti meg, hanem a környezetet is szennyezi, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A nem megfelelő táplálék betokosodhat a madár csőrében
Fotóillusztráció: Mészáros Annarózsa

Gyerekekkel strandolnak a hattyúk

Az önkormányzatok, part- és parkfenntartók kiírják ugyan, hogy a vízimadarak etetése tilos, de mivel nem tudnak minden hattyú és vadkacsa mellé őrt állítani, a figyelmeztető táblákkal senki nem foglalkozik. Sőt, az önkormányzatok nemcsak nem tudják, nem is akarják betartatni a saját tiltásukat, mivel félnek az állatvédők haragjától. Valóban nem szerencsés náluk rossz hírbe keveredni. Erős a sajtójuk, még erősebb a közösségi médiájuk.

Ne etesd a hattyúkat
Fotó: Mihály Szilvia

Így aztán a vadkacsák és hattyúk békésen és háborítatlanul úszkálnak a strandok vízében, tollászkodnak a gyerekek által használt homokos partokon, várják a kenyérdarabokat, sőt, még a parti vendéglők teraszait is felkeresik egy-egy finom feléjük nyújtott sült krumpliért.

Augusztusban még több hattyú lesz a Balatonon

Ha az emberek nem etetnék a vízimadarakat, azok nem a parton, hanem a vizek közepén úszkálnának.
Mivel a hattyúk augusztustól vedlenek, több hétre elveszítik a szárnytollukat és röpképtelenné válnak, biztonságos helyet keresve rátalálnak a Balatonra. Itt gyűlnek össze a Kárpát-medence teljes területéről. Az augusztusi főszezonban a tó 600 négyzetkilométerén 5-600 példány úszkál. Többségük a part közelében, a strandokon tollászkodik, mivel ott etetik. Mellettük tollak tömege. – A vízimadarak etetése problémaspirált gerjeszt – figyelmeztet az MME.
– A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

Legelés a víz alatt
Fotó: Mihály Szilvia

Te megbetegedhetsz a hattyúk miatt?

Most pedig fordítsuk meg a kérdést: tömeges jelenlétükkel a vízimadarak nem árthatnak-e nekünk? A kérdésfeltevés nem abszurd, hiszen az állatokról emberre terjedő furcsa betegségek korát éljük. Márpedig a vízimadarak az ürülékükkel szennyezik a strandok vizét, a parti homokot, pázsitot, ahol ülünk, napozunk, ahol a gyermekeink játszanak.
– A vízparton tartózkodó kacsák, hattyúk és egyéb madarak az emberek észszerű viselkedése esetén nem jelentenek komoly humán-egészségügyi kockázatot – mondja Fodor László, az Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékének tanára, a Magyar Zoonózis Társaság elnöke. – E madarak ürüléke közvetíthet számos, az embert is megbetegíteni képes kórokozót, közülük legismertebb a szalmonella, mely nagy csiraszámban bélgyulladást okoz, miként a campylobacter, vagy a chlamydia is.
Ezek a baktériumok a madarakban nem okoznak tüneteket. Ha a chlamydiás ürülék beszárad, porral be­lélegezhetővé válik, ez főleg zárt térben veszélyes. A strand szerencsére szabad tér, itt tehát kisebb a koncentrálódás veszélye.

Hattyúcsalád
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ugyanakkor a gyerekek, akik közelebb vannak a porhoz és a talajhoz, nagyobb veszélyben lehetnek. A madarak jelenléte az emberek közvetlen közelében tehát rejthet kockázatot, ám ma az ember oktalan viselkedésével egyelőre veszélyesebb a természet élővilágára, mint az rá, szögezi le a szakember.
– Mivel a vízimadarak ürülékében is jelen vannak egyes emberre veszélyes kórokozók, ha ezek nagyobb mennyiségben kerülnek a környezetbe, vízpartra vagy a vízbe, egészségügyi kockázatot jelentenek, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. – Ha az eredmények az emberi egészségre veszélyes mértékű szennyezésre utalnak, az illetékes népegészségügyi hatóság megtiltja a fürdőzést addig, amíg az adott fürdővízből vett két egymást követő minta megfelelő eredményt ad. A kockázatot jelentő tényezőket a népegészségügyi hatóság az úgynevezett fürdővízprofilban rögzíti, melyben indokolt esetben a vízimadarak előfordulása is szerepel.
A vízimadarak által okozott parti, strandi szennyezés egyelőre tehát visszataszítóbb, mint amilyen veszélyes. Ám néhány éve ki gondolta volna, hogy egy denevér vagy kobzoska világjárványt robbanthat ki?

Nem kell őket megetetni
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ellenőriznek a szezon előtt és alatt is

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatásából tudjuk, hogy a természetes fürdővizek minőségi követelményeit, kijelölésének, működtetésének szabályait kormányrendelet szabályozza. A strandok szennyezettségét az illetékes kormányhivatalok a fürdési szezon előtt és alatt is ellenőrzik, a vízminőséget legalább havonta egyszer a kijelölt laboratóriumokban megvizsgálják.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa
Forrás: sonline.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva