Mihály Szilvia | 2022.05.24. 10:00
Totó, a hattyú, embernek képzeli magát, most apuka lett
Négy kicsi hattyú követi árnyékként Totót, a fiatal „sztár apukát”, aki továbbra is embernek képzeli magát.

Totó két éves, tojásként találtak rá egy balatoni vitorlázás során, majd saját teste melegével keltette ki megmentője. Néhány napos korában került a keszthelyi Festetics-kastély Madárparkjába, ahol Rigó Gábor vette a szárnyai alá. Na, nem szó szerint, de a hattyú és gazdája közötti kapcsolat annyira erős, hogy a madárnak eszébe sincs se elúszni a Balatonon, se elrepülni.

Bővült a család
Fotó: Mészáros Annarózsa

Apaszerepben

– Totó embernek képzeli magát, a többi hattyúval nem tud mit kezdeni, fél is tőlük. Most meglepve tapasztaltam, hogy ezt a négy kis apróságot elfogadja, terelgeti – mondja Gábor. – A madár azt hiszi, ezek a fiókák a mi kicsinyeink, hiszen én hoztam ide hozzá a madarakat. Totó gúnár, hímként az lenne a feladata, hogy a nem az ő fészkéből származó fiókákat elűzze, akár meg is ölje, de ő nem idegen hattyúként tekint a kicsikre, hiszen úgymond tőlem kapta őket, azt hiszi, ezek az én gyerekeim. A négy apróság, mivel nekik vannak emlékeik a hattyú szüleikről, most Totót tekintik az apjuknak, őt követik és nem engem.

 

– Hogyan került a Madárparkba ez a négy csöppség?
– Egy kolléganőmet hívta fel az ismerőse, hogy négy elhagyott libafiókát talált egy falu széli út mentén, mit kezdjen velük. Az átküldött fotók alapján a kolléganőm beazonosította, hogy ezek bizony nem ludak, hanem hattyúk lesznek. Mivel a környék átfésülése után nem találták meg a fészket és a szülőket, az árva madarakat elhozták hozzánk. Mi nem egy állatmenhely vagyunk, alapesetben nem fogadunk be mentett madarakat, őket kivételesen, Totó miatt neveljük fel.

Nézd, milyen cukik a csöppségek
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Itt fognak felnőni?
– Terveim szerint az őszig nevelem őket, aztán egy engedéllyel rendelkező állatparknak, állatkertnek adom tovább a hattyúkat, hiszen ők sem lesznek kirakhatóak a Balatonra. Totónak nem fognak hiányozni, hiszen a természetben is leválnak a szülőktől a fiókák, hogy azok tavaszra új fészket rakhassanak.

Lubickolnak, majd visítoznak

Bár Totónak kétévesen még nem lennének saját fiókái, ráadásul gúnár, mégis egész jól elvan a kicsikkel. A hattyúknál a tojó az, aki terelgeti a kicsiket, aki a szárnyai alá veszi őket.

Azt tudtad, hogy erre azért van szükség, hogy a kicsiket megzsírozza? Ha a hátára ülnek, vagy kint a parton a szárnyai alá másznak, akkor az ő tollán levő zsírból kapnak, és az védi őket. A fiókáknak még nem működik a zsírzója, így úszás közben viszonylag gyorsan átvizesedik a tolluk, és elsüllyednének.

Egyre vizesebbek
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

— Naponta négyszer engedjük be őket a kis tóba, ahonnét Totót követve jönnek ki. Amikor elkezdenek visítozni, mert már vizesek és fáznak, szólok Totónak, hogy jöjjenek kifelé. Nagyjából másfél óra alatt száradnak meg.

Ki hoz törölközőt?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nézd meg a büszke apukáról készített képeinket!

Ha te is szeretnéd megnézni a kicsiket, gyere el a Festetics-kastély parkjában található Madárparkba!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva