Hu-Zo / borsonline.hu | 2020.09.07. 14:48
Fia tragikus halála után kezdett vidrákat menteni az anya
A Somogy megyei Petesmalmi Vidrapark minden cukiságmutatót maxra állít a mai napra: 40 vidrát nevel itt Márta, aki ezeknek az állatoknak szentelte az életét.

Márta tizenhárom évvel ezelőtt elvesztette a fiát. A tragédia feldolgozásához egy egész élet is kevés. A fájdalmát azzal csillapítja, hogy elesett lényeken segít. A megnyugvást a Petesmalmi Vidraparkban találta meg. Odaérkezése után egy fiatal pár kutyasétáltatás közben talált egy aprócska, kétnapos újszülött vidrát. Az állatkának nagy szerencséje volt, hiszen Balogh Mártához került. A Bendegúznak nevezett vidra azóta is vele van.

Kiszáradva, legyengült állapotban találtak rá 2019 júliusában a fiú vidrára a keszthelyi mólónál.

– Ha az ország bármely részén találnak egy sérült vagy kis vidrát, akkor nekem szólnak, és hozzánk kerül – mesélte a Borsnak Márta, a vidrapark vezetője. Felnevelésük után biztonságos helyen, az embe­re­ktől távol engedik őket szabadon.

A Vidraparkban lelt menedékre és gyógyulásra a megsérült vidra, Pamela is.

– Volt olyan év, hogy 4-5 is érkezett, de idén még egyet sem kaptam. A mi elsődleges célunk az, hogy felkészítsük őket a szabad, önálló életre. Bendegúz és a valamivel később érkező Luca erre már alkalmatlanok, így ők lettek a bemutató állataink. A többieket is meg lehet néz­ni, de a megszokott életrendjük emiatt nem borulhat fel – mondta Márta.

Márta etetés közben a Petesmalmi Vidraparkban / Fotó: Móricz István

A vidrák ösztönösen megtanulnak vadászni. Márta ebben úgy segít, hogy egy mozgásában gyenge halat ad nekik, amit könnyebb elkapni. Miután megvan az első sikerélmény, a többi már magától alakul. A természetben egyéves korukig nevelik a szülők a vidrát, aztán önállósulnak. A parkban Bendegúzon és Lucán kívül most két hím példány él. Az egyik a sérülései miatt valószínűleg maradni fog.

Emlékeztek az SMA-s Zente gyógyulására? ő is ellátogatott a kisállatok közé, itt tudod megnézni a képeket!

Nyitókép: Márta etetés közben a Petesmalmi Vidraparkban / Fotó: Móricz István

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva