likeBalaton.hu | 2022.06.28. 10:00
Forgalomkorlátozással jár, ha kaszál a közútkezelő – a balatoni utakat is érinti
A kaszálási munkálatok a forgalmat is befolyásolhatják a közutak mentén.

A nyárias idő beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatnak a közlekedők útjuk során kaszálási munkát végző közutasokkal, hiszen a tavaszi-nyári időszakban a Magyar Közútnál is kiemelt feladat a növényzetgondozás. A társaság a kezelésében lévő országos közúthálózat mentén évente összesen

460 millió négyzetméternyi területen végez kaszálási munkákat, ez 64 ezer focipályának vagy 1 millió kiskertnek felel meg.

A napos és esős időszakok váltakozása kedvez a növényzet gyors növekedésének, így a társaság összesen

1884 munkagéppel és kézi eszközzel végzi ezeket a munkákat

a biztonságos közlekedés és az esztétikus környezet fenntartása érdekében.

Mindig naprakész informrációk az M7-es forgalmáról és a balatoni közlekedésről itt!

Igyekeznek a forgalommentesebb órákban dolgozni

A kaszálási munkákat alapvetően csak mozgó terelés mellett lehet végezni, ezért a társaság nagyrészt a forgalommentesebb éjszakai és a hajnali órákban látja el ezeket a feladatokat, azonban a munka volumene megköveteli a nappali munkavégzést is. Erre a társaság a gyorsforgalmi utakon minden esetben előjelző autókkal, digitális jelzőképekkel hívja fel jó előre a közlekedők figyelmét. A fő- és mellékutakon a szükséges helyeken szintén gondoskodik a megfelelő előjelzésekről és a munkagépeken is számos eszközzel igyekeznek figyelmeztetni a közlekedőket. A Közút ezért arra kér mindenkit, hogy fokozott figyelemmel vezessenek valamennyi kezelésükbe tartozó útszakaszon. A KRESZ szabályainak betartásával, körültekintő vezetéssel az esetleges balesetek is könnyen elkerülhetőek.

Tavaly 430 ezer munkaórát fordított a Magyar Közút gépi és kézi kaszálásra a kezelésében lévő közúthálózat mentén.

A tavalyi évben csak kaszálási munkákra több mint 8 milliárd forintot fordított a Közút, a munkákat az előírások szerint, azaz az adott út forgalomnagysága és a növényzet növekedése függvényében, a vegetációs időszakban végzik. A kaszáláson túl a társaság

végzi a kórokozók elleni védekezést és a gyomirtást is

továbbá havi rendszerességgel az elmúlt években közutak mentén telepített növények öntözését is áprilistól szeptemberig.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

Zajlanak az útfelújítási és burkolatjavítási munkálatok is

Ezek szintén forgalomkorlátozással járnak, ezért az utakon dolgozók és a közlekedők saját biztonsága érdekében is ajánlott még indulás előtt tájékozódni a korlátozásokhoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használni az optimális útvonal megtervezéséhez. 

Nyitókép: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva